Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Οι αντάρτες των Τόρις σχεδιάζουν να εκδιώξουν τον Ρίσι Σούνακ

the roots web banners 06

Βρετανία: Οι αντάρτες των Τόρις σχεδιάζουν να εκδιώξουν τον Ρίσι Σούνακ
29.04.2024 | 13:51

Βρετανία: Οι αντάρτες των Τόρις σχεδιάζουν να εκδιώξουν τον Ρίσι Σούνακ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Οι αντάρτες στο κυβερνών Συντηρητικό κόμμα έχουν καταρτίσει σχέδια για έναν "πολιτικό αιφνιδιασμό" 100 ημερών σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν τις τύχες του κόμματος, καθώς εντείνουν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν τον Ρίσι Σούνακ από το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ο Σούνακ αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του, καθώς το κόμμα προετοιμάζεται για ένα εξαιρετικά δυσχερές σύνολο αποτελεσμάτων στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης.

Σε ένα ακόμη πλήγμα για τον Σούνακ, ο Δρ Νταν Πόλτερ, πρώην υπουργός των Τόρις, αυτομόλησε στο Εργατικό Κόμμα, λέγοντας ότι δεν μπορούσε πλέον να "κοιτάξει τους ανθρώπους στα μάτια" όσο παρέμενε στο Συντηρητικό Κόμμα.

Οι αντάρτες έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο πέντε σημείων για έναν πιθανό διάδοχο σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν "γρήγορες νίκες" πριν από τις εκλογές. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό της νόμιμης μετανάστευσης, τη μείωση του κόστους των παροχών (θέρμανση, ύδρευση, ηλεκτροδότηση)  και την αύξηση των μισθών των νέων γιατρών.

Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι έχουν γίνει συζητήσεις "στέψης" νέων στελεχών μεταξύ των βουλευτών των Τόρις στα δεξιά του κόμματος και των συμμάχων της Πένι Μόρντοντ, της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μόρντοντ θεωρείται από τους αντάρτες ως μια πιθανή υπηρεσιακή πρωθυπουργός ικανή να ενώσει τη δεξιά και την αριστερά πτέρυγα του κόμματος ενόψει των γενικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ψηφοφορία για το μέλλον του, εάν 52 βουλευτές των Τόρις υποβάλουν επιστολή δυσπιστίας. Οι Whips – οι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας -   είναι βέβαιοι ότι οι αριθμοί δεν πλησιάζουν προς το παρόν αυτόν τον αριθμό, αλλά οι επαναστάτες των Τόρις πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των βουλευτών που θα προσέλθουν. Θεωρούν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι πιθανή αν οι Συντηρητικοί χάσουν τόσο τον Άντι Στριτ, δήμαρχο των West Midlands, όσο και τον Μπεν Χάχεν, δήμαρχο του Teesside.

Ρίσι Σούνακ: «Όταν θα έρθουν οι εκλογές το μέλλον θα είναι καλύτερο»

Η κίνηση των ανταρτών έρχεται εν μέσω εικασιών ότι ο Σούνακ θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός αρνήθηκε επανειλημμένα να αποκλείσει τη διεξαγωγή τους τον Ιούλιο. Στενοί συνεργάτες του  

σημείωναν ότι σκοπεύει να περιμένει μέχρι τον Νοέμβριο για τις εκλογές, αλλά ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν νωρίτερα αν αναγκαστεί να το κάνει.

Ερωτηθείς από τον Τρέβορ Φίλιπς στο Sky News αν μπορεί να αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές, ο Σούνακ είπε ότι δεν μπορεί να "πει τίποτα περισσότερο από ό,τι έχω ήδη πει". Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι γενικές εκλογές είναι πιθανό να διεξαχθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Σούνακ άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να περιμένει μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. "Είμαι αποφασισμένος να βεβαιωθώ ότι οι άνθρωποι θα νιώσουν όταν έρθουν οι εκλογές ότι το μέλλον είναι καλύτερο, ότι έχουμε γυρίσει σελίδα", υπογράμμισε.

Το σχέδιο πέντε σημείων που καταρτίστηκε από τους αντάρτες των Τόρις επικεντρώνεται σε πιθανές "γρήγορες νίκες" ενόψει των γενικών εκλογών. Περιλαμβάνει:

  • Προσπάθεια να τερματιστεί η διαμάχη για τη μισθοδοσία των νέων γιατρών με μια προσφορά μεταξύ 10 και 12 τοις εκατό
  • Την υπόσχεση να μειωθεί η καθαρή μετανάστευση σε δεκάδες χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των θεωρήσεων για πτυχιούχους.
  • Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% έως το 2027. Ο Σούνακ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στόχο αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 2,5% έως το 2030.
  • Μείωση του λογαριασμού των παροχών με τη μείωση των πληρωμών για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
  • Θέτοντας σε εφαρμογή νέα νομοθεσία για τη φυλάκιση των επιτήδειων παραβατών, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν νέα συγκροτήματα φυλακών για τη στέγασή τους.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Η αποστασία του βουλευτή των Τόρις Νταν Πόλτερ προς τους Εργατικούς φιγουράρει σε πολλά πρωτοσέλιδα της Κυριακής.

Ο Observer αναφέρει ότι οι συζητήσεις μεταξύ του κ. Πόλτερ και ανώτερων στελεχών των Εργατικών συνεχίζονταν για πολλούς μήνες, αλλά μόνο μισή δωδεκάδα ανθρώπων γνώριζαν για το τι σχεδιαζόταν. Σε άρθρο του στην εφημερίδα, ο κ. Πόλτερ λέει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες γενικές εκλογές, αλλά ότι οραματίζεται έναν ρόλο ως σύμβουλος των Εργατικών για τις πολιτικές τους στον τομέα της ψυχικής υγείας, ενώ θα επικεντρωθεί περισσότερο στο έργο του ως γιατρός του ΕΣΥ (NHS).

Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, μια ομάδα βουλευτών των Τόρις ελπίζει ότι η αποστασία του Πόλτερ θα τους βοηθήσει να πείσουν τους συναδέλφους τους να εκδιώξουν τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και να ενωθούν γύρω από την επικεφαλής των Κοινοτήτων, Πένι Μόρντοντ, ως διάδοχό του. Η εφημερίδα γράφει ότι οι αντάρτες θέλουν να απομακρύνουν τον κ. Σούνακ και να ανακοινώσουν ένα πακέτο νέων πολιτικών -συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών και δεσμεύσεων για τη μετανάστευση και το ΕΣΥ- πριν από την προκήρυξη των επόμενων γενικών εκλογών. Υποστηρίζουν ότι διαφορετικά το κόμμα αντιμετωπίζει "ένα γεγονός εξαφάνισης" στις εκλογές.

Η κ. Μόρντοντ πήρε αποστάσεις από τους συνωμότες. Δήλωσε στους Sunday Times ότι οι βουλευτές θα πρέπει να σταματήσουν να επιδίδονται σε "γυμναστική του Westminster".

Η Sun γράφει ότι ο κ. Σούνακ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πρόκληση για την ηγεσία μέσα σε λίγες ημέρες από τις τοπικές εκλογές στην Αγγλία και την Ουαλία την Πέμπτη, εάν οι Τόρις υποστούν ένα "λουτρό αίματος" στις κάλπες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το κόμμα θα μπορούσε να χάσει 400 έως 500 δημοτικούς συμβούλους και τους δύο πιο δημοφιλείς δημάρχους του, τον Μπεν Χάχεν (Tees Valley) και τον Άντι Στριτ (West Midlands). Η Sunday Mirror επισημαίνει ότι ο κ. Στριτ έχει σβήσει τις αναφορές στο κόμμα από την ιστοσελίδα του.

Σε συνέντευξή του στην Sunday Express, ο πρωθυπουργός καλεί τους ψηφοφόρους να επιμείνουν στο σχέδιό του. Δηλώνει ότι είναι ο άνθρωπος που θα δώσει στους πολίτες "ψυχική ηρεμία" και θα ξεκλειδώσει ένα "λαμπρότερο μέλλον".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel