Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

the roots web banners 06

Ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ
20.01.2017 | 21:11

Ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. Μετά την απαγγελία του όρκου, ο πρόεδρος πλέον Τραμπ ανέβηκε στο βήμα για την πρώτη του επίσημη ομιλία, η οποία είχε ιδιαίτερα πατριωτικό χαρακτήρα.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, τον Μπάρακ Ομπάμα, το ζεύγος Κλίντον και τον Τζον Ρόμπερτς, επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο οποίος τον όρκισε στο αξίωμα.

«Εμείς οι πολιτες των ΗΠΑ γινόμαστε μέλη μίας κοινής προσπάθειας για να καθορίσουμε την πορεία του κόσμου και των ΗΠΑ για πολλά χρόνια που θα έρθουν. Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τη Μισέλ Ομπάμα για τη μεταβατική διαδικασία. Ήταν εκπληκτικοί», σχολίασε ο Τραμπ κατά την έναρξη της ομιλίας του. 

«Δεν μεταφέρουμε απλά εξουσία από τη μία κυβέρνηση στην άλλη, αλλά από την Ουάσινγκτον σε εσάς, τον λαό», υπογράμμισε. «Η 20η Ιανουαρίου θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που ο λαός έγινε ο επικεφαλής αυτού του έθνους ξανά. Οι ξεχασμένοι άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας, δε θα είναι ξεχασμένοι ποτέ ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Η Ουάσινγκτον ανθούσε, αλλά ο λαός δεν αντλούσε οφέλη. Η δομή προστάτευε τον εαυτό της [...] Οι θρίαμβοί της δεν ήταν ο θρίαμβός σας. Αυτό αλλάζει από αυτή τη στιγμή, σε αυτό το σημείο, γιατί αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή, ανήκει σε εσάς. Σε όλους όσους συγκεντρώθηκαν εδώ σήμερα και που μας βλέπουν από ολόκληρη την Αμερική. Οι ΗΠΑ είναι η δική σας χώρα», τόνισε.

Ο Τραμπ έκανε λόγο για «μητέρες και παιδιά παγιδευμένοι στη φτώχεια», «ρημαγμένα εργοστάσια» και ένα σύστημα εκπαίδευσης που στερεί τη μόρφωση στα παιδιά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην εγκληματικότητα. «Το αμερικανικό αυτό σφαγείο σταματά αυτή τη στιγμή», δεσμεύθηκε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της φυγής των εργοστασίων από την αμερικανική επικράτεια και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς πολίτες. «Το ένα πίσω από το άλλο τα εργοστάσια κλείσανε και άφησαν τα εδάφη μας. Εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν πίσω [...] ο πλούτος της μεσαίας τάξης αποσπάσθηκε από τα σπίτια μας [...] Αυτό ανήκει στο παρελθόν», δήλωσε.

«Από αυτή τη μέρα και έπειτα ένα νέο όραμα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Από αυτή την ημέρα η Αμερική θα έρχεται πρώτη. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται προς όφελος των Αμερικανών εργαζομένων και οικογενειών [...] Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας [...] από αυτούς που παίρνουν τις δουλειές μας», είπε στη συνέχεια.

«Θα παλέψω για εσάς με κάθε αναπνοή μου και δε θα σας απογοητεύσω ποτέ. Η Αμερική θα αρχίσει να νικά ξανά, όπως δεν έχει ξανανικήσει ποτέ», αναφώνησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι « θα φέρουμε πίσω τις δουλειές μας, θα φέρουμε πίσω τον πλούτο μας, θα φέρουμε πίσω τα όνειρα μας».

«Θα χτίσουμε νέους δρόμους, νέες γέφυρες, νέους σιδηροδρόμους, νέα αεροδρόμια [...] θα φέρουμε τον λαό πίσω στη δουλειά, ξαναχτίζοντας τη χώρα με αμερικανικά χέρια και αμερικανική εργασία», υποστήριξε ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος.

Ως προς τη στάση του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ανέφερε ότι «θα αναζητήσουμε φιλία με τα έθνη του κόσμου [...] αλλά όλα τα έθνη έχουν δικαίωμα να βάζουν τα συμφέροντά τους πρώτα».

«Θα ενισχύσουμε παλιές συμμαχίες και θα δημιουργήσουμε νέες, θα εξαφανίσουμε από το πρόσωπο της γης τον Ισλαμικό εξτρεμισμό, θα ανακαλύψουμε ξανά την μεταξύ μας πίστη. Όταν βασίζεσαι στον πατριωτισμό, δεν υπάρχει χώρος για προκατάληψη [...] Όταν η Αμερική είναι ενωμένη, η Αμερική είναι κυριολεκτικά ασταμάτητη [...] Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, προστατευόμαστε από τις μεγάλες γυναίκες και τους μεγάλους άνδρες του αμερικανικού στρατού. Και πιο σημαντικά, θα είμαστε προστατευμένοι από το Θεό», δήλωσε.

«Ο καιρός των κενών λόγων έχει παρέλθει, ήρθε η ώρα της δράσης. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας πει ότι κάτι δε γίνεται. Δε θα αποτύχουμε. Η χώρα μας θα ανθίσει και θα ευημερήσει ξανά», πρόσθεσε.

«Είτε είμαστε μαύροι, είτε καφέ, είτε λευκοί, αιμορραγούμε με το ίδιο κόκκινο αίμα του πατριωτισμού. Απολαμβάνουμε τις ίδιες μεγαλειώδεις ελευθερίες και γιορτάζουμε την ίδια αμερικανική σημαία. Σε κάθε πόλη, σε όλους τους Αμερικανούς, λέω δε θα αγνοηθείτε ποτέ ξανά. Η φωνή, οι ελπίδες και τα όνειρα σας θα καθορίσουν το αμερικανικό πεπρωμένο», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μαζί θα κάνουμε ξανά ισχυρές τις ΗΠΑ, θα τις κάνουμε ξανά πλούσιες, θα τις κάνουμε ξανά υπερήφανες, θα τις κάνουμε ξανά ασφαλείς. Και ναι, θα κάνουμε μαζί την Αμερική ξανά σπουδαία. Ευχαριστώ. Ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Στη σκηνή ανέβηκαν πρώτες η Μισέλ Ομπάμα και η σύζυγος του απερχόμενου αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζιλ εν αναμονή της έναρξης της ορκωμοσίας, αφού είχε προηγηθεί η άφιξη άλλων μελών της οικογένειας Τραμπ - οι κόρες του Ιβάνκα και Τίφανι, ο γιος του Μπάρον και ο Τζάρεντ Κάσνερ. Στη συνέχεια, ακολούθησαν η νέα πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ και η σύζυγος του νέου αντιπροέδρου, Κάρεν Πενς. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν προηγήθηκαν της άφιξης του Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικ Πενς στο βάθρο της εκδήλωσης υπό τις επευφημίες του ακροατηρίου.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή ο Τραμπ ασπάστηκε το ζεύγος Ομπάμα και χαιρέτισε τους χιλιάδες Αμερικανούς, που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. To λόγο πήρε πρώτος ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μιζούρι, Ρόι Μπλαντ. Ακολούθησε ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης. «Σήμερα γιορτάζουμε μία από τις μεγαλύτερες αρετές της Δημοκρατίας, την ομαλή μετάβαση της εξουσίας», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο ίδιος.

Ο Μάικ Πενς ορκίστηκε ως 45ος Αμερικανός αντιπρόεδρος από τον Κλάρενς Τόμας, αναπληρωτή Δικαιοσύνης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Πριν την ορκωμοσία

Τον Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στις 9:30 το πρωί περίπου στο Λευκό Οίκο ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα με τη σύζυγό του. Στην προγραμματισμένη συνάντησή τους για τσάι είναι προσκεκλημένος και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Μετά το πέρας της συνομιλίας τους αποχώρησαν μαζί για το Καπιτώλιο.

Εξερχόμενος από το Οβάλ γραφείο για τελευταία φορά, ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό. Σε αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Ιδρύματος Ομπάμα» και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον οργανισμό για «να μοιραστούν τις απόψεις τους» μαζί του. Ο σύνδεσμος του Ιδρύματος (Obama.org) οδηγεί σε μια σελίδα όπου υπάρχει ένα δίλεπτο βίντεο με το ζεύγος Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα και το σύνθημα που είχε τονίσει κατά την τελευταία του ομιλία στο Σικάγο, στις 10 Ιανουαρίου: «Σας ζητώ να πιστέψετε όχι στη δική μου ικανότητα για αλλαγή, αλλά στη δική σας».

Στο χώρο της εκδήλωσης της ορκωμοσίας προσέρχονταν, παράλληλα επίσημοι και θεατές, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην πρόεδρος Τζωρτζ Μπους Τζ. και η σύζυγός του, Λόρα Μπους, και ο 39ος πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ και η σύζυγός του. Στην ορκωμοσία το «παρών» έδωσε και η Χίλαρι Κλίντον. Είναι η πρώτη φορά, που συνυπήρξε με τον Ντόναλντ Τραμπ στον ίδιο χώρο μετά την εκλογική τους αναμέτρηση την 8η Νοεμβρίου. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την είσοδό της με τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον για το πώς αισθάνεται να βρίσκεται στην εκδήλωση, η ίδια απέφυγε να απαντήσει.

Νωρίτερα, ο Τραμπ και η οικογένειά του εκκλησιάστηκαν στον ιερό ναό του St. John, όπου παρευρέθηκε και ο Πενς, επίσης με την οικογένειά του.

«Όλα αρχίζουν σήμερα»

«Όλα αρχίζουν σήμερα. Θα σας δω στις 11:00 για την ορκωμοσία. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ!», με αυτό το tweet προετοίμασε ο Ντόναλντ Τραμπ φίλους και πολέμιους για την ορκωμοσία.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel