Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>ΗΠΑ: Με δάκρυα Φορντ και Κάβανο κατέθεσαν στη Γερουσία

the roots web banners 06

ΗΠΑ: Με δάκρυα Φορντ και Κάβανο κατέθεσαν στη Γερουσία
28.09.2018 | 10:53

ΗΠΑ: Με δάκρυα Φορντ και Κάβανο κατέθεσαν στη Γερουσία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η κατάθεση της Κριστίν Μπλέιζι Φορντ στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας είναι το κύριο θέμα στις εφημερίδες Guardian και Financial Times. Η Φορντ εξήγησε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας την απόφασή της να μιλήσει δημοσίως για τη βαρύτατη καταγγελία της περί σεξουαλικής επίθεσης που υπέστη από τον Μπρετ Κάβανο, τον "εκλεκτό" του προέδρου Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο.  Επανέλαβε τις καταγγελίες που είχε ήδη εκμυστηρευθεί στην Washington Post, υποστηρίζοντας ότι ο Κάβανο, σε κατάσταση μέθης, είχε προσπαθήσει να τη γδύσει και να τη βιάσει προ 36 ετών, όταν και οι δύο ήταν μαθητές λυκείου.

Για τον Guardian η μαρτυρία της 51χρονης πανεπιστημιακού ήταν φορτισμένη συναισθηματικά και ακριβής στις λεπτομέρειες. Οι FT επισημαίνουν  ότι με τις μεσοπρόθεσμες εκλογές της Γερουσίας του Νοεμβρίου να απέχουν μόνο λίγες εβδομάδες μακριά, το πολιτικό διακύβευμα χθες στην Ουάσινγκτον ήταν μεγάλο. Ο Κάβανο χαρακτήρισε "εθνικό όνειδος" τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες σε βάρος του, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι αντιδράσεις στο πρόσωπό του ήταν "ένα υπολογισμένο και ενορχηστρωμένο πολιτικό πλήγμα που πυροδοτήθηκε από οργή εναντίον του Τραμπ", υποστήριξε.

Η ιστοσελίδα του New Statesman σημειώνει ότι η Κριστίν Μπλέιζι Φορντ στη διάρκεια της κατάθεσης της πολλές φορές χαμογελούσε και προσπάθησε να είναι ευχάριστη. "Ένιωθες όμως σαν να ήταν σε δίκη", υπογραμμίζει ο συντάκτης του New Statesman. "Επίσης", προσθέτει, "είχες την εντύπωση ότι χθες η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας δίκαζε όλες τις γυναίκες που κάνουν παρεμφερείς καταγγελίες". Ο ιστότοπος της Independent αναφέρει ότι η καθηγήτρια Φορντ ξαναζωντάνεψε τη δοκιμασία της σε μια επιτροπή "γεμάτη με άντρες" - και ήταν δύσκολο να μην αισθάνεται κανείς λύπη για τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης που κάποτε βρέθηκαν σε παρόμοιους χώρους, σε αίθουσες δικαστηρίων, ενώπιον πανεπιστημιακών επιτροπών ή και σε αστυνομικά τμήματα.

Brexit: Οι εναλλακτικές προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον  

Τις εναλλακτικές του προτάσεις στο σχέδιο της Τερέζα Μέι - σχέδιο Τσέκερς -  για το Brexit αναπτύσσει σήμερα στη Daily Telegraph o πρώην υπουργός των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.  Υπογραμμίζει ότι η παρέμβασή του, δύο ημέρες πριν από την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος, έχει ως στόχο να πείσει την κ. Μέι να αλλάξει πορεία πριν είναι πολύ αργά. Η ίδια η Telegraph υποστηρίζει την έκκληση του Τζόνσον  για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες τύπου Καναδά, σημειώνοντας: "Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Β, και ο κ. Τζόνσον μας προσφέρει ένα τέτοιο σχέδιο".

Πρόσφατα ο Τζόνσον,  σε άρθρο του στη  Mail on Sunday  υποστήριξε  με τη γνωστή του γλαφυρότητα πως η Μέι "τύλιξε ένα γιλέκο αυτοκτονίας γύρω από το Βρετανικό Σύνταγμα και εκχώρησε τον εκπυρσοκροτητή στον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ", χαρακτηρίζοντας το ‘σχέδιο Τσέκερς’  "έναν εξευτελισμό που μας εκθέτει σε έναν διηνεκή πολιτικό εκβιασμό".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel