Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ισόβια σε Βρετανό για κατασκοπεία στα ΗΑΕ

the roots web banners 06

Ισόβια σε Βρετανό για κατασκοπεία στα ΗΑΕ
22.11.2018 | 12:15

Ισόβια σε Βρετανό για κατασκοπεία στα ΗΑΕ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Έντονα επικριτική είναι μερίδα του τύπου για την καταδίκη σε ισόβια δεσμά με την κατηγορία της κατασκοπείας του Βρετανού Μάθιου Χέτζις (Mathew Hedges) από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Άμπου Ντάμπι.

Οι Times , που δημοσιεύουν αποκλειστική συνέντευξη με τη σύζυγο του Χέτζις, εκτιμούν ότι έχουμε - "μια διπλωματική κρίση πρώτης τάξεως". Προτείνουν ότι αν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να διατηρήσουν τις φιλικές τους σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αφήσουν ελεύθερο τον 31χρονο Βρετανό.

Ο Μάθιου Χέτζις εργαζόταν για τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο του Ντάραμ, στη βορειοανατολική Αγγλία . Συνελήφθη στις 5 Μαΐου στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι αφού μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πάρει συνεντεύξεις για την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική της χώρας στο ζήτημα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Economist στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Άμπου Ντάμπι η κατηγορούσα αρχή δεν παρουσίασε - "ίχνος αποδεικτικού στοιχείου" - εναντίον του Χέτζις. Η άποψη του έγκυρου περιοδικού είναι ότι ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να εμφανίζονται ως- " ένα χαρούμενο, κοσμοπολίτικό μέρος" - στην πραγματικότητα - "προσφέρουν πολύ λίγα περιθώρια για τους διανοούμενους".

Η εφημερίδα Gulf News που εδρεύει στο Ντουμπάι μας ενημερώνει ότι οι εισαγγελείς αποφάσισαν να δράσουν όταν έλαβαν μια αναφορά από πολίτη των Εμιράτων σύμφωνα με την οποία ο Βρετανός πανεπιστημιακός αναζητούσε - "ευαίσθητες πληροφορίες".

Υπουργοί της κυβέρνησης παραδέχονται κατ'ιδίαν ότι έχουν "αιφνιδιασθεί" από μια υπόθεση κατασκοπείας που έφερε στην επιφάνεια η κυβέρνηση μια χώρας που είναι σύμμαχος της Βρετανίας, σημειώνουν οι Times.

"Βαθειά σοκαρισμένος", δηλώνει ο βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ , ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι είναι "πολύ απογοητευμένη" και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή της θα προσφύγει στις αρχές των Εμιράτων - "στο υψηλότερο επίπεδο".

Η Ένωση Βρετανών Πανεπιστημιακών προειδοποιεί ότι δεν είναι πλέον ασφαλές για τους πανεπιστημιακούς από το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν έρευνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γράφει ο Guardian.

Ενώ σύμφωνα με την Daily Mail το προσωπικό του πανεπιστημίου του Birmingham θα αποφασίσει σήμερα αν το πανεπιστήμιο θα πρέπει να "μποϊκοτάρει" τη νέα πανεπιστημιούπολη του Ντουμπάι, κόστους 100 εκατομ. δολαρίων, που λειτούργησε πρόσφατα.                           

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel