Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πνίγηκε η Πράγα - Εκλεισε η ιστορική Γέφυρα του Καρόλου

afoi poriazi

charitakis banner new

Πνίγηκε η Πράγα - Εκλεισε η ιστορική Γέφυρα του Καρόλου
04.06.2013 | 13:53

Πνίγηκε η Πράγα - Εκλεισε η ιστορική Γέφυρα του Καρόλου

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Τσεχία, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκαν επικίνδυνα τα επίπεδα των υδάτων, αναγκάζοντας τις Αρχές να ανοίξουν κάποια από τα φράγματα στα νότια της χώρας.

Στην Πράγα τοποθετήθηκαν ψηλότερα μεταλλικά φράγματα προκειμένου να εμποδιστούν τα νερά του υπερχειλισμένου ποταμού Μολδάβα.

Η στάθμη των πλημμυρισμένων υδάτων αναμένεται να ανέβει σήμερα, σύμφωνα με τις Αρχές, οι οποίες έχουν συστήσει σε 3.000 περίπου ανθρώπους στα δυτικά της χώρας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το πρωί της Δευτέρας η στάθμη του Μολδάβα στο ιστορικό κέντρο της Πράγας ανέβαινε κατά 2.800 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, δέκα φορές δηλαδή γρηγορότερα από το κανονικό.

Για λόγους ασφαλείας έκλεισε το μετρό της πόλης, ενώ τοποθετήθηκαν μεταλλικά παραπετάσματα και σάκκοι με άμμο κατά μήκος της όχθης του ποταμού.

Παράλληλα η Γέφυρα του Καρόλου, που σε κανονικές συνθήκες γεμίζει τουρίστες, έκλεισε και οι τίγρεις του ζωολογικού κήπου μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οι κάτοικοι της Πράγας πίστευαν ότι τα χειρότερα είχαν περάσει, σύμφωνα με αναφορές στο BBC. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Πετρ Νέκας ανακοίνωσε ότι το σύστημα των εννέα φραγμάτων του Μολδάβα είχε γεμίσει επικίνδυνα και υπάρχει ανάγκη να περιοριστεί η πίεση. Ετσι, στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα) κάποια από τα φράγματα άνοιξαν.

Σύμφωνα με το BBC, ο Μολδάβας «φουσκώνει» πάλι σήμερα και η κατάσταση επιδεινώνεται από κάποιους πλημμρισμένους παραποτάμους.

Πυροσβέστες και στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή για να διαχειριστουν την κατάσταση με τα νερά του Μολδάβα, τα οποία έχουν υπερχειλίσει τις όχθες σε διάφορα σημεία.

Στα νότια της Πράγας τα επίπεδα του Έλβα ανεβαίνουν στα ίδια με εκείνα του 2002 -την τελευταία φορά που η Ευρώπη είχε βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες πλημμύρες-, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 17 ανθρώποι στην Τσεχία και το κόστος των ζημιών ανήλθε στα 20 δισ. ευρώ.

Από τις φετινές πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους επτά άνθρωποι στην Τσεχία και δύο στην Αυστρία, η οποία βρίσκεται και αυτή στο έλεος της κακοκαιρίας, όπως επίσης και η Γερμανία.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018