Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: “Νέο ξεκίνημα”, υποσχέθηκε ο Μπόρις Τζόνσον
Βρετανία: “Νέο ξεκίνημα”, υποσχέθηκε ο Μπόρις Τζόνσον
01.02.2020 | 14:48

Βρετανία: “Νέο ξεκίνημα”, υποσχέθηκε ο Μπόρις Τζόνσον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

“Ανατέλλει μια νέα λαμπερή ημέρα για τη Βρετανία”, γράφει σήμερα η Daily Express μετά το “Goodbye” στην ΕΕ.

Χθες μόλις το ρολόι έδειξε 11 μ.μ. (ώρα Βρετανίας) το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτισε και επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας ιστορικός κύκλος 47 ετών ολοκληρώθηκε με τα ερωτήματα για το μέλλον της χώρας, αλλά και της Ένωσης των «27» να παραμένουν.

Η Daily Telegraph γράφει ότι ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς και συνοριακούς ελέγχους για όλα τα προϊόντα που προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο, σημειώνει η Telegraph, ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να αυξήσει τις πιέσεις στους 27 εν όψει των συνομιλιών για το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών που αρχίζουν σύντομα. Πρόκειται για αλλαγή στρατηγικής, τονίζει η εφημερίδα. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου μία από τις προτεραιότητες του Συντηρητικού κόμματος ήταν ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαϊκών προϊόντων στη βρετανική αγορά στη μετά – Brexit εποχή, μας θυμίζει η Daily Telegraph.

“Ας αποχωρήσουμε χωρίς να κάνουμε πόλεμο”, o πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος στην Sun του Σαββάτου. Ήταν μια φράση που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό. Υπόσχεση για εθνική "ανάσταση" έκανε ο Μπόρις Τζόνσον. Υπογράμμισε ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι το τέλος, αλλά μία νέα αρχή και επέμεινε ότι το Brexit είναι μια στιγμή εθνικής ανάτασης μετά από την οποία η χώρα θα γίνει μία μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά και παγκόσμια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα - “για πολλούς η ανεξαρτησία μας που την κερδίσαμε μετά από σκληρό αγώνα είναι λυτρωτική και αναζωογονητική, για άλλους όμως”, συνεχίζει η εφημερίδα, “η χθεσινή ημέρα ήταν μια θλιβερή ημέρα. Tώρα όμως πρέπει να ενώσουμε αυτό το βασίλειο”, προσθέτει η Sun.

H Daily Mail εκφράζει επίσης την ελπίδα – “οι διαφωνίες για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ να έχουν εκλείψει”. Η εφημερίδα πάντως αναγνωρίζει ότι το χάσμα μεταξύ των Brexiteers και των Remainers δεν θα είναι εύκολο να γεφυρωθεί.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι το τέλος της 47χρονης ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ είναι – “ένα πρωτοφανές πλήγμα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”.

“Τι πρόκειται να γίνει από εδώ και στο εξής;“, είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα i. Ένα ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους παρατηρητές σήμερα. Απάντηση προσπαθεί να δώσει η Daily Telegraph στο ειδικό αφιέρωμα των 12 σελίδων. “Το Brexit δεν έχει τελειώσει”, προειδοποιεί η εφημερίδα.

Και ενώ άρχισε μια νέα εποχή για την Βρετανία, οι Financial Times σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι ο κ. Τζόνσον και η κυβέρνηση του θα πρέπει να σκεφθούν καλά πριν επιδιώξουν μια χαλαρή εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ των 27 με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν πετύχουν μια καλή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. “Οι μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας είναι με τις χώρες της ΕΕ”, επισημαίνει η εφημερίδα.

    

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018