Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Σαρωτική νίκη του Τόνι Άμποτ

banner roots

Σαρωτική νίκη του Τόνι Άμποτ
08.09.2013 | 14:02

Σαρωτική νίκη του Τόνι Άμποτ

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Η σαρωτική νίκη που πέτυχε το Σάββατο ο συντηρητικός Συνασπισμός Φιλελευθέρου και Εθνικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Τόνι Άμποτ έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει η παράταξη στην εξουσία «τουλάχιστον για δυο θητείες» όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές.

Ο ίδιος ο κ. Άμποτ στην πρώτη του δήλωση είπε ότι επιτέλους η χώρα αποκτά επιτέλους κυβέρνηση ύστερα από έξι χαώδη χρόνια και υπογράμμισε ότι «η Αυστραλία είναι υπό νέα διοίκηση», ενώ υποσχέθηκε πως θα είναι «κυβέρνηση όλων των Αυστραλών».

Η εκλογική νίκη, που θεωρείται κι ως ένας προσωπικός θρίαμβος του Τόνι 'Αμποτ, παράλληλα αποτελεί μία τιμωρία για του Εργατικού κόμματος και κυρίως για την αδυναμία του να κυβερνήσει λόγω της διαρκούς διαμάχης μεταξύ των Κέβιν Ραντ και Τζούλια Γκίλαρντ για την πρωθυπουργία.

Πάντως οι πολιτικοί αναλυτές αλλά και οι δημοσκοπήσεις πρόβλεπαν ότι η ήττα των Εργατικών θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο βαριά.

Για παράδειγμα στην εκλογική περιφέρεια του Κουίνσλαντ (όπου κινδύνευσε και ο ίδιος ο Ραντ να μην εκλεγεί) οι Εργατικοί δεν έχασαν καμιά έδρα, άσχετα αν δεν κατόρθωσε να εκλεγεί ο πρώην πολιτειακός πρωθυπουργός Πίτερ Μπίτι.

Το κόμμα διατήρησε επίσης έδρες στη Νέα Νότια Ουαλία και κυρίως στο δυτικό Σίδνεϊ, όπου τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τους έφεραν να χάνουν κατά κράτος.

Η πολιτική ζωή στην Αυστραλία, όπως διαμορφώνονται οι ισορροπίες, αλλάζει σελίδα καθώς αφ’ ενός απέκτησε νέο πρωθυπουργό, τον Τόνι 'Αμποτ, που είναι ο 28ος στην ιστορία της αφ’ ετέρου θα έχει και νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο Κέβιν Ραντ αποδεχόμενος την ήττα του ανακοίνωσε ότι παραιτείται και από την ηγεσία του κόμματος για να δώσει την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να ανασυντάξουν την παράταξη.

Ο νέος αρχηγός των Εργατικών ενδέχεται να εκλεγεί εντός της εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο δεξιός συνασπισμός δεν κατάφερε να αποκτήσει την πλειοψηφία στην Γερουσία, με αποτέλεσμα να κληθεί πλέον να διαλεχθεί με τους ανεξάρτητους κοινοβουλευτικούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται κι ο ομογενής γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών, ο οποίος βάσει των συνθηκών αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο.

Αν και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, εκτιμάται ότι στη νέα βουλή ο Συνασπισμός θα έχει 89 έδρες έναντι 57 των Εργατικών.

Οι Πράσινοι διατήρησαν τη μια και μοναδική έδρα τους στη Μελβούρνη με τον 'Ανταμ Μπαντ, ενώ τις άλλες τρεις έδρες καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Μια απ' αυτές, στο Κουίνσλαντ, ενδέχεται να καταλήξει τον δισεκατομμυριούχο Κλάιβ Πάλμερ το κόμμα του οποίου αναμένεται να κερδίσει έδρα και στην Γερουσία.

Μετά την καταμέτρηση και της δεύτερης κατανομής των ψήφων, ο κυβερνητικός Συνασπισμός συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 53% έναντι 47% των Εργατικών.

Στην πρώτη κατανομή, οι Εργατικοί έλαβαν 33.8% (καταγράφηκε στροφή του εκλογικού σώματος κατά 4.1% εις βάρος τους –που είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία της παράταξης), ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει το 45.3% (στροφή 1.6% υπέρ του), οι Πράσινοι το 8.4% (μειώθηκε 3.3% η δύναμή τους) και τα διάφορα άλλα κόμματα, με πρώτο αυτό του Κλάϊβ Πάλμερ, έλαβαν 12.4%.

Εντύπωση προκάλεσε η αποτυχία του κόμματος του WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάντζ, όπως και του Μπομπ Κάτερ στο Κουίνσλαντ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το