Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Διετής στέρηση δικαιωμάτων στον Σίλβιο
afoi poriazi
Διετής στέρηση δικαιωμάτων στον Σίλβιο
19.10.2013 | 15:24

Διετής στέρηση δικαιωμάτων στον Σίλβιο

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Φώτο από τη γυμνή διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στις 15 Οκτωβρίου κατά του Μπερλουσκόνι και της μυστικής ψήφου που ακολουθείται στην Γερουσία στη διαδικασία αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στις καρτέλες έγραφαν «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, εσύ Γερουσιαστή;» και «Εξω αμέσως ο Μπερλουσκόνι».

Ωστόσο, επειδή ο Μπερλουσκόνι είναι γερουσιαστής, η απόφαση δεν θα έχει άμεση εφαρμογή και η αποπομπή του από τη Γερουσία θα εξαρτηθεί από διαφορετική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί στην Άνω Βουλή τον επόμενο μήνα.

Η σημερινή απόφαση αντανακλά το αίτημα του εισαγγελέα για επιβολή διετούς απαγόρευσης. Οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι, οι οποίοι μπορούν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, είχαν ζητήσει ένα χρόνο απαγόρευσης, τη μικρότερη δυνατή ποινή που προβλέπει ο νόμος (η ανώτατη είναι τα τρία χρόνια).

Την 1η Αυγούστου, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου το οποίο είχε καταδικάσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση φορολογικής απάτης στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset – από την ποινή αυτή έχουν ήδη παραγραφεί τα τρία έτη φυλάκισης.

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Μπερλουσκόνι καλείται να εκτίσει ένα χρόνο φυλάκισης. Αν η Γερουσία τον αποπέμψει, θα εκτίσει την ποινή είτε σε κατ' οίκον περιορισμό είτε θα προσφέρει αντίστοιχη κοινωφελή εργασία.

Με την απόφαση της 1ης Αυγούστου, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση αλλά διέταξε την περαιτέρω δικαστική αναθεώρηση της απαγόρευσης από τα δημόσια αξιώματα που του είχε επιβληθεί για το ίδιο αδίκημα.

Η ψηφοφορία στην Άνω Βουλή τον ερχόμενο μήνα ουσιαστικά θα παρακάμψει την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου καθώς θα βασίζεται σε ξεχωριστό νόμο, ο οποίος--σε περίπτωση που αποπεμφθεί από τη Γερουσία--θα απαγορεύει στον Μπερλουσκόνι να κατέχει δημόσιο αξίωμα για έξι χρόνια.

Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην απόφαση του Εφετείου του Μιλάνου για διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

«Δεν έπρεπε να αποφασιστεί η στέρηση αυτή πολιτικών δικαιωμάτων, από την στιγμή που ο τηλεοπτικός όμιλος Μέντιασετ έχει προβεί σε συμβιβασμό για τις φορολογικές απαιτήσεις των ετών 2002 και 2003 και τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα πλαίσια του συμβιβασμού αυτού, κατέβαλε περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ στο ιταλικό δημόσιο », δήλωσε ο δικηγόρος του «μίστερ τιβί» και κεντροδεξιός βουλευτής, Νικολό Γκεντίνι.

Ο Γκεντίνι, πάντως, προανήγγειλε ότι « ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να προσφύγει στον 'Αρειο Πάγο, διότι είναι αναγκαίο να επισημοποιηθούν απαντήσεις που δεν έχουν ακόμη δοθεί».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Ιταλίας, Μικέλε Βιέττι, προέβη σε δήλωση η οποία προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στους κόλπους της μπερλουσκονικής παράταξης: «Πρέπει να λάβω υπόψη μου ότι ακόμη μια φορά, η πολιτική ανέθεσε στο δικαστικό σώμα την επίλυση των προβλημάτων, και εγώ, που εκπροσωπώ την δικαιοσύνη δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Η πολιτική πρέπει να μάθει να λύνει τα προβλήματά της», δήλωσε ο Βιέττι.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018