Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Σε ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

the roots web banners 06

Σε ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
08.11.2013 | 08:29

Σε ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου αποφάσισε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2013.

Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013.

Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα.

Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας επιβεβαίωσε τη βούλησή του, τα βασικά διατραπεζικά επιτόκια να παραμείνουν στα υφιστάμενα ή και ακόμη πιο χαληλά επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο.

Χαμηλά επιτόκια για όσο καιρό χρειαστεί
Εξηγώντας τα οφέλη της κίνησής του, ο κ. Ντράγκι ανέφερε : «Ενδέχεται να βιώσουμε μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, η οποία θα ακολουθηθεί από κάποιες ανοδικές κινήσεις προς ένα ποσοστό της τάξης του 2% ή χαμηλότερα. Κατα συνέπεια, η νομισματική μας πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο. (...) «Οι αποφάσεις αυτές είναι σύμφωνες με τις αρχές που είχαν προδιαγραφεί τον Ιούλιο του 2013, δεδομένων και των πιο πρόσφατων ενδείξεων που αναδεικνύουν χαλάρωση των μεσοπρόθεσμων 'πληθωριστικών' πιέσεων στην ευρωζώνη.

Πως αντέδρασαν οι αγορές 
Σε χαμηλό 7 εβδομάδων υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου, στο 1,3356 δολάριο από 1,3490, μετά την ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Επίσης, ενισχύθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται σε νέα υψηλά 5ετίας. Παράλληλα, γύρισαν σε θετικό έδαφος τα futures της αμερικανικής αγοράς και υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel