Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πόλεμος στην ΟυκρανίαQ Πώς θα είναι οι επόμενες εβδομάδες στο Ντονμπάς;

banner roots

Πόλεμος στην ΟυκρανίαQ Πώς θα είναι οι επόμενες εβδομάδες στο Ντονμπάς;
08.04.2022 | 14:37

Πόλεμος στην ΟυκρανίαQ Πώς θα είναι οι επόμενες εβδομάδες στο Ντονμπάς;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Στην Ουκρανία , εκτιμούν οι αναλυτές , η Ρωσία μετατοπίζει την προσοχή της στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων μακριά από το βορρά προς την περιοχή στα νότια και ανατολικά γνωστή ως Ντονμπάς.

Ο αναλυτής χερσαίων πολέμων Νικ Ρέινολντς , ο οποίος εργάζεται για τη δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute (RUSI), ανέπτυξε στο BBC και στην Άλις Έβανς τις απόψεις του για το ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες.

Είναι ακριβές αυτό που ισχυρίσθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ότι οι μάχες στο Ντονμπάς είναι πολύ πιθανό να θυμίσουν Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;

"Ναι, νομίζω ότι ακριβές", είπε ο Ρέινολντς. "Με όλες τις δυνάμεις που απελευθερώνονται από το βόρειο τμήμα της Ουκρανίας... Θα δούμε μια πολεμική σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και γενιές".

Υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ανακαταλάβει εδάφη;

“Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες εδώ”, σημειώνει ο Ρέινολντς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα ενισχυθούν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στο βορρά, αλλά στα νότια και ανατολικά "ο χάρτης εξακολουθεί να γίνεται σιγά-σιγά κόκκινος", υπογραμμίζει ο Ρέινολντς , και αυτό πριν ακόμη φτάσουν οι ενισχύσεις από το βορρά.

“Έτσι, η Ρωσία σίγουρα εξακολουθεί να έχει κάποια δυναμική προς τα εμπρός στα νότια και ανατολικά”, προσθέτει o αναλυτής.

Πόση διαφορά θα μπορούσαν να κάνουν τα όπλα από τη Δύση με τα οποία ενισχύεται ο ουκρανικός στρατός ;

Τα όπλα που έχουν στείλει μέχρι στιγμής οι χώρες της Δύσης στην Ουκρανία έχουν αλλάξει το “παιχνίδι”, αλλά το ΝΑΤΟ έχει δώσει στους Ουκρανούς "σημαντικό αριθμό αποθεμάτων του - και αυτή η προσφορά είναι πεπερασμένη", επισημαίνει ο Ρέινολντς.

O οπλισμός από τη Δύση θα είναι "απολύτως απαραίτητος" τις επόμενες εβδομάδες, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο τα απαραίτητα όπλα θα πάνε σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής εξελιγμένων όπλων όπως τα Javelins, τα NLAWs και τα Stingers δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχουν πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με τον Ρέινολντς , οι δυτικές κυβερνήσεις καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

“Η χρήση των drones δεν θα πρέπει να αποκλείεται να αρχίσει να αλλάζει τα πράγματα στο έδαφος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα – αλλά υπάρχουν πολύ λίγα άλλα που θα μπορούσαν να το κάνουν”, σημείωσε ο Νικ Ρέινολντς στο BBC.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τελευταίες πληροφορίες

  • Περισσότεροι από 30 άνθρωποι είναι νεκροί και τουλάχιστον 100 είναι οι τραυματίες μετά από ρουκέτες που έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές
  • Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο σταθμό εκείνη την ώρα καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις ρωσικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη του Ντονέτσκ
  • Η Ρωσία εκτιμάται ότι εντείνει τις επιθέσεις της στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας καθώς οι δυνάμεις της αποσύρονται από το βορρά
  • Πόλεις στο Ντονμπάς έχουν δεχθεί σφοδρή ρωσική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους κατοίκους να καταφεύγουν σε υπόγεια για προστασία. Πυρά ρουκετών έπληξαν και το Σεβεροντονέσκ , μεταδίδουν οι ανταποκριτές
  • Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για συνομιλίες. Οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου αργότερα
  • Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέβη στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι
  • Κάτοικοι στο Γιαχίντνε, κοντά στο Τσερνίχιφ, ανέφεραν στο BBC ότι ρωσικά στρατεύματα κρατούσαν 130 άτομα σε υπόγειο για τέσσερις εβδομάδες.
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το