Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : “O Τζόνσον στο χείλος του γκρεμού”

banner roots

Βρετανία : “O Τζόνσον στο χείλος του γκρεμού”
06.07.2022 | 13:23

Βρετανία : “O Τζόνσον στο χείλος του γκρεμού”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρυδης

Ο Μπόρις Τζόνσον δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση, έχοντας δει τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας να παραιτούνται με διαφορά 10 λεπτών μεταξύ τους, αφού πρώτα επιτέθηκαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό για τις επιλογές του.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε άμεσα σε ανασχηματισμό θέλοντας να δείξει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία. Διόρισε τον Ναντίμ Ζαχάουι υπουργό Οικονομικών ενώ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τοποθέτησε τον μέχρι πρότινος προσωπάρχη του, Στιβ Μπάρκλεϊ.

Η αντιπολίτευση κάλεσε και τους υπόλοιπους υπουργούς της κυβέρνησης Τζόνσον να παραιτηθούν, με τον ηγέτη των Εργατικών να δηλώνει έτοιμος για πρόωρες εκλογές. Παρόλα αυτά, αρκετοί υπουργοί έσπευσαν να στηρίξουν τον Μπόρις Τζόνσον. Ανάμεσά τους και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων για τη διαδοχή του Τζόνσον όταν αυτός αποχωρήσει.

Οι Times θεωρούν ότι οι παραιτήσεις του υπουργού των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και του υπουργού Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ μέσα σε λίγα λεπτά , «ο ένας μετά τον άλλο», ήταν «προφανώς συντονισμένες» σε μια κίνηση που επέφερε στον πρωθυπουργό ένα «δυνητικά θανατηφόρο πλήγμα».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι μετά τις αποχωρήσεις των δύο υπουργών, οι αντίπαλοι του κ. Τζόνσον σημείωναν ότι θα ασκήσουν πιέσεις για μια δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό πριν από τις θερινές διακοπές του Κοινοβουλίου, εάν ο Μπόρις Τζόνσον δεν παραιτηθεί.

Ο Guardian υπογραμμίζει ότι οι επιστολές παραίτησης του κ. Σούνακ και του κ. Τζάβιντ προκάλεσαν «συντριπτικό πλήγμα στην εξουσία του». Επισημαίνει ότι ο κ. Σούνακ τόνισε τις διαφορές απόψεων σχετικά με την οικονομική πολιτική μεταξύ του ιδίου και του κ. Τζόνσον - αυξάνοντας τις εικασίες ότι ο πρώην υπουργός των Οικονομικών «δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία».

Οι Financial Times γράφουν ότι υπήρξε ανακούφιση στην Ντάουνινγκ Στριτ όταν άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Ντόμινικ Ράαμπ, Λιζ Τρας και Μπεν Γουάλας, δήλωσαν ότι παραμένουν στην κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Αλλά προσθέτει η εφημερίδα ( ότι πολλοί συντηρητικοί βουλευτές πιστεύουν τώρα ότι η θητεία του κ. Τζόνσον πλησιάζει στο τέλος της.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού «κρέμεται από μια κλωστή» μολονότι προσπαθεί να ενισχύσει το υπουργικό του συμβούλιο και επιμένει ότι θα συνεχίσει ως ηγέτης.

Σε μια δήλωση , που οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για «πλήγμα» κατά του πρώην υπουργού των Οικονομικών, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι οι φορολογικές περικοπές θα είναι ευκολότερο να αποδοθούν τώρα που ο κ. Σούνακ δεν είναι επικεφαλής του υπουργείου των Οικονομικών.  

Η Telegraph επισημαίνει επίσης ότι οι κκ. Τζάβιντ και Σούνακ διαψεύδουν ότι οι παραιτήσεις τους ήταν συντονισμένες - αλλά γράφει ότι μπορεί επίσης να αποκαλύψει ότι και οι δύο άνδρες είχαν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση με στενούς συνεργάτες τους.

«Είναι το τελικό παιχνίδι για τον πρωθυπουργό» , διαβάζουμε στην i και στην Daily Mirror. Η εφημερίδα i θεωρεί ότι ο Τζόνσον «παραπαίει» μετά τις «παραιτήσεις-σοκ» και σημειώνει οι επιθέσεις των δύο πρώην υπουργών κατά της ακεραιότητάς του έγιναν σκόπιμα «για να τον αναγκάσουν να φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ».

Για τη Mirror ο πρωθυπουργός είναι «απελπιστικά προσκολλημένος στην εξουσία», αλλά και αυτή η εφημερίδα εκτιμά ότι «είναι καταδικασμένος». Σύμφωνα με την Daily Mirror, ένας βουλευτής των Τόρις που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι «ακόμη και οι σύμμαχοί του πρωθυπουργού που έχουν παρωπίδες γνωρίζουν ότι όλα έχουν τελειώσει».

Η Sun πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο «σαλούν της τελευταίας ευκαιρίας» . Ο Τζόνσον «μαχαιρώθηκε» από τους πρώην συναδέλφους του σε «μια μέρα κόλαση», γράφει η Sun.

Η πιο αισιόδοξη ανάλυση για τον πρωθυπουργό είναι από την Daily Express . Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Μπόρις πολεμάει». Σύμφωνα με την Express, ότι ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε ένα «αποτυχημένο πραξικόπημα» θεωρώντας ότι ήρθε η «στιγμή της απελευθέρωσης» που θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε σαρωτικές φορολογικές περικοπές.

Ο Τζόνσον έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι πλέον ελεύθερη να ακολουθήσει μια «πραγματική γαλάζια ατζέντα των Τόρις, ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη στις επόμενες εκλογές», μας ενημερώνει η Express.

Η Daily Mail αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον αγωνίζεται «να διασώσει την πολιτική του ζωή μετά την πιο δραματική νύχτα στο Ουέστμινστερ από την ανατροπή της Μάργκαρετ Θάτσερ». Η εφημερίδα μας πληροφορεί ότι ο πρωθυπουργός ήταν κλειδωμένος στην Ντάουνινγκ Στριτ χθες το βράδυ, προσπαθώντας να σχεδιάσει «μια διαδρομή προς την επιβίωση του».  

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel