Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : “Εν αναμονή πρωθυπουργός” , η Λιζ Τρας

banner roots

Βρετανία : “Εν αναμονή πρωθυπουργός” , η  Λιζ Τρας
05.09.2022 | 12:59

Βρετανία : “Εν αναμονή πρωθυπουργός” , η Λιζ Τρας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα επικρατήσει του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, στη θέση του Μπόρις Τζόνσον.

Τα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα στις 1430 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Οι εφημερίδες της Δευτέρας δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η Λιζ Τρας θα είναι η επόμενη ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός - και σύμφωνα με την Daily Telegraph και τους Times, η κ. Τρας εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η Telegraph μας ενημερώνει ότι σύμφωνα με πηγές της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Τρας και με γνώστες των εταιρειών παροχής ενέργειας αναμένεται ένα πάγωμα, σε κάποια μορφή, για να αποφευχθεί ένας ενεργειακός "Αρμαγεδδών".

Οι Times γράφουν ότι η κ. Τρας πρόκειται να ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης για το ενεργειακό κόστος. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ανώτεροι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος , που είναι υποψήφιοι για μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο υπό την κα. Τρας, έχουν ενημερωθεί "με σαφήνεια" να μην περιφρονήσουν την ιδέα ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα παγώσουν, ένα μέτρο στα πλαίσια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής.

Η Daily Express αναφέρει ότι το "πακέτο βοήθειας" της κ. Τρας είναι πιθανό να ανέλθει σε 100 δισ. λίρες. Σύμφωνα με την Express ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας.

Οι Financial Times γράφουν ότι ο Κουάσι Κουάρτενγκ , ο οποίος είναι υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος υπουργός των Οικονομικών , ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί "προληπτική προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές" ενώ παράλληλα , σύμφωνα με τους Financial Times, ότι θα επιδιώξει η κ. Τρας να μην "ανοίξει μεγάλη τρύπα" στα δημόσια οικονομικά.

Και σε μια προφανή αιχμή κατά του αντιπάλου της κ. Τρας στην ηγεσία, Ρίσι Σουνάκ, ο κ. Κουάρτενγκ γράφει στους FT ότι η κυβέρνησή της θα είναι "τολμηρή" στην προώθηση της ανάπτυξης και καταγγέλλει αυτό που αποκαλεί "παλιό και μπαγιάτικο οικονομικό διαχειριστικό πνεύμα που μας άφησε με μια οικονομία σε στασιμότητα".

Η εφημερίδα i θεωρεί ότι η Λιζ Τρας είναι "εν αναμονή πρωθυπουργό" και μας πληροφορεί ότι ένας πρώην υπουργός είπε ότι πρόκειται να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες “για να πληρωθεί ο λογαριασμός στήριξης των ευάλωτων λογαριασμών”. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι μια πηγή του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι επίκειται μείωση της φορολογίας για τους υψηλά αμειβόμενους.

Ο Guardian σημειώνει ότι η κα. Τρας ως πρωθυπουργός θα προωθήσει τα σχέδια για  μια οικονομία χαμηλής φορολογίας, με λιγότερη έμφαση στην αναδιανομή του πλούτου.

Εν τω μεταξύ, η Daily Star υποστηρίζει ότι το pint η μπύρα δεν θα πρέπει πλέον να αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να τιμάται 20 λίρες, καθώς οι παμπ αντιμετωπίζουν μια αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 500%. "Δάκρυα για τις μπύρες" – ο χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το