Μεταξύ άλλων ανέφερε: "Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα, και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία", για να επαναλάβει ότι "το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ανοίξει".
Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του έχει και άλλο σκοπό: "Να πείσουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι η ανάπτυξη, οι θέσεις απασχόλησης, όχι μόνο η πειθαρχεία όσο κι αν είναι απαραίτητη. Είμαι επικεφαλής μίας γαλλικής αντιπροσωπείας, το μήνυμα είναι σαφές. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα".
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε: "Οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη".
Η υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο
Πάνω στο κόκκινο χαλί, που είχε στηθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, υποδέχθηκε επισήμως, στις 18.15, ο Προκόπης Παυλόπουλος τον γάλλο ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συνοδευόμενος σειρά υπουργών και από πλήθος επιχειρηματιών
Οι δύο άνδρες επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς, ενώ η μπάντα παιάνισε τους εθνικούς ύμνους της Γαλλίας και της Ελλάδας.
Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Ολάντ είχε χειραψία με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Ξυδάκη.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του ενώπιον των δημοσιογράφων, τόνισε:
"Σας υποδεχόμαστε ως ένα μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους, της Γαλλίας. Σας ευχαριστούμε για ό,τι έχετε πράξει τον τελευταίο καιρό υπέρ της Ελλάδας και σας διαβεβαιώ ότι οι σχέσεις μας με όλους τους εταίρους είναι εξαιρετικές, αλλά ουδέποτε κρύψαμε τις ιδιαίτερες σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με τη Γαλλία. Θεωρούμε πάντα τη Γαλλία ως θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.Θα εργαστούμε με όλες τις χώρες της ΕΕ για να μπορέσουμε όσο πρέπει η πολιτική της Ευρώπης να σταθεί περισσότερο στον άνθρωπο, το κέντρο βάρους της Ευρώπης δεν είναι η οικονομία, αλλά ο άνθρωπος.
Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά θεωρώ ότι στο προσεχές μέλλον πρέπει να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές όσον αφορά στην πολιτική λιτότητας και στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, βασισμένους στους κανόνες.Το δεύτερο ζήτημα είναι το προσφυγικό. Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν το θέμα, μπορούν να έχουν αιτιάσεις για το χειρισμό του προσφυγικού από την πλευρά της Ελλάδας.
Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί με όρους αλληλεγγύης. Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορα της ΕΕ, που είναι τα σύνορα των μελών και οφείλουμε να προστατεύσουμε τον άνθρωπο. Οι πρόσφυγες είναι πρωτίστως άνθρωποι και πρέπει να εφαρμόσουμε τους κανόνες που ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης και της Δημοκρατίας.Το τρίτο ζήτημα είναι ότι αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί.
Η Γαλλία μπορεί να πράξει τα μέγιστα.Το τελευταίο θέμα είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για μας τους Έλληνες. Αφορά στο Κυπριακό. Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο την εκκρεμότητα της κατοχής τμήματος της Κύπρου.Ο ελληνικός λαός θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστεί μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης για τις αξίες που μας ενώνουν".
Ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε:
Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η Ελλάδα είχε σημαντικές προκλήσεις μπροστά της. Έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη. Ο ρόλος ο δικός σας ήταν σημαντικός, μετά το δημοψήφισμα καλέσατε τις πολιτικές δυνάμεις. Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα, και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία.Η Γαλλία πάντα ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της Ιστορίας σας στο πλευρό της Ελλάδας.
Η Γαλλία ζητάει από την Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και η Γαλλία να πείσει την Ευρώπη να πάρει τις σωστές αποφάσεις.Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά θα χρειαστούν και άλλες προσπάθειες. Το έχω πει, το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ανοίξει. Η επίσκεψη μου έχει και άλλο σκοπό.
Να πείσουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι η ανάπτυξη, οι θέσεις απασχόλησης, όχι μόνο η πειθαρχεία όσο κι αν είναι απαραίτητη. Είμαι επικεφαλής μίας γαλλικής αντιπροσωπείας, το μήνυμα είναι σαφές. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα.
Γνωρίζω το θέμα των προσφύγων. Οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη.Πάνω από 4 εκ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και έρχονται στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική, χρειάζεται διαπραγμάτευση όλων των μερών. Παράλληλα, πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία τους ISIS.Θέσατε κ. πρόεδρε και το Κυπριακό. Πρέπει να στηρίξουμε την Κύπρο να βρει το μελλοντικό της προσανατολισμό και χρειάζεται λύση.Κύριε πρόεδρε, γνωρίζετε καλά γαλλικά και έτσι ακούσατε δύο φορές τη διαβεβαίωση μου ότι η Γαλλία είναι φίλος της Ελλάδας".Ο διάλογος Παυλόπουλου- Ολάντ
Η παρασημοφόρηση Ολάντ
Στην συνέχεια έλαβε χώρα η παρασημοφόρηση του γάλλου προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Κατάθεση Στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
Η πλατεία Συντάγματος, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ήταν ο πρώτος σταθμός του γάλλου προέδρου. Συνοδευόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα, ο γάλλος πρόεδρος έφτασε στις 18.00 στο Σύνταγμα, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα και χαιρέτισε τη στρατιωτική ηγεσία, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις του προς τους γάλλους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν. 


Η άφιξη του Ολάντ στην Αθήνα
Επίσης ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στην χώρα μας.



Φρούριο η Αθήνα
Οι δρόμοι από όπου πρόκειται να περάσει θα κλείνουν αρκετή ώρα πριν, ενώ θα προηγείταιεξονυχιστικός έλεγχος όλων των σημείων από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε όλα τα μέρη όπου θα επισκεφθεί ο κ. Ολάντ, ενώ θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω από τα σημεία όπου θα βρίσκεται.Πολύ αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν και στη Βουλή, την Παρασκευή, όπου ο γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Ολάντ στη Βουλή, θα απαγορεύεται η μετακίνηση υπαλλήλων στο εσωτερικό της, ενώ θα πρέπει από νωρίς να βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους.




























