Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ψηφίζονται σήμερα οι ρυθμίσεις για τις εκλογές

banner roots

Ψηφίζονται σήμερα οι ρυθμίσεις για τις εκλογές
20.03.2019 | 09:13

Ψηφίζονται σήμερα οι ρυθμίσεις για τις εκλογές

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Το μεσημέρι η ονομαστική ψηφοφορία για το ασυμβίβαστο βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή - Για «διάταξη Κουντουρά» κάνει λόγο η ΝΔ - Πυρά της αντιπολίτευσης και για τις προεκλογικές προσλήψεις

Εκλογομαγειρεια, κυνικές συναλλαγές, ώμους τακτικισμους και πολιτικά αγγούρια συμπεριέλαβε η σφοδρή σύγκρουση κυβερνησης και αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στη εκλογική νομοθεσία που περνά απο τη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες.

Ο πρώτος κύκλος των αλλαγών αναμένεται να ολοκληρωθεί σημερα με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογια που αίρει το ασυμβίβαστο μεταξυ βουλευτικής ιδιότητας και υποψηφίου για τις ευρωεκλογες. Η ρύθμιση ειναι σαφές πως αφορά την Έλενα Κουντούρα και Σπύρο Δανέλλη. Η κυβερνηση - όπως καταγγέλει η αντιπολίτευση- σε μια προσπάθεια να «εξαργυρώσει» την στήριξη των δυο ανεξάρτητων βουλευτων που συνθέτουν την περίφημη πλέον πλειοψηφία κουρελού έφερε την τροπολογια προκειμένου να κανει τους κανει το χατήρι να διεκδικήσουν μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο χωρίς όμως να διαταραχθεί το οριακό «151».

Κατα τη συζητηση ωστόσο συνολικά του νομοσχεδιου η αντιπολίτευση επέκτεινε την κριτική της και στις ρυθμίσεις που απελευθερώνουν τις προεκλογικές προσληψεις σε δήμους και περιφέρειες αλλα και στiς διατάξεις για την κατάτμηση των εκλογικών κέντρων.

Απο την πλευρά της ΝΔ ο αρμόδιος τομεάρχης Μάκης Βορίδης μιλησε για «τροπολογία Κουντουρά» και υποςτηριξε πως οι αλλαγες αποκαλυπτουν την ανησυχία της κυβέρνησης για μια ενδεχόμενη εκλογική συντριβή στην επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση.

«Τα εκλογικά τμήματα από 23.000 θα γίνουν 46.000 και δημιουργείται ζήτημα με δικαστικούς αντιπροσώπους. Αλλάξτε τις ημερομηνίες για να μη χρειαστεί η αύξηση των τμημάτων και δικαστικών αντιπροσώπων. Ανησυχείτε για την εκλογική συντριβή σας στον Α’ γύρο των αυτοδιοικητικών και επειδή δεν θέλετε ν πάτε έτσι σε ευρωεκλογές, ξοδεύετε 100 εκατ. ευρώ, για να εξυπηρετήσετε το εκλογομαγείρεμα. Εμείς σε αυτό δεν συμπράττουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: « για την τροπολογία Κουντουρά αλλάζετε την εκλογική νομοθεσία 20 μέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Μειδιούσε η αίθουσα όταν παρουσίασε την τροπολογία ο υπουργός. Ευλόγως!».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως αν παραιτηθεί η κυρία Κουντουρά τη θέση της παίρνει πρόσωπο που είναι πιστό στους ΑΝΕΛ και τίθεται ζήτημα επιβίωσης της κυβέρνησης. «Ε δεν πειράζει ας αλλάξουμε την εκλογική νομοθεσία για να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα», είπε ειρωνικά.

«Άνθρακας ο θησαυρός», απάντησε ο κ. Χαρίτσης σημειώνοντας: «Και εσείς τα ίδια και χειρότερα κάνατε το 2014, όταν αλλάξατε τη λίστα με τον σταυρό πριν τις ευρωεκλογές». Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον εισηγητή της ΝΔ να μην προεξοφλεί την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε θα «εκπλαγείτε δυσάρεστα». «Δείτε τι λένε δήμαρχοι και περιφερειάρχες που πρόσκεινται και στον δικό σας χώρο. Τι λένε για την πολιτική μας με τις προσλήψεις και τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ και θα δείτε ότι αυτά τα σενάρια περί συντριβής θα είναι δυσάρεστα για εσάς με τα αποτελέσματα του Μαΐου», κατέληξε.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε πως «όσα κάνετε δεν αποτελούν θεσμική συνέπεια . Είναι ωμή και κυνική συναλλαγή και πάρε δωσε με την Κουντουρά και τον Δανέλλη. Ψηφίζουν την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και ως δώρο εξασφαλίζουν την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές. Γιατί να γίνει κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων και δεν γίνεται πολλαπλασιασμός. Να πολλαπλασιάσουμε τα τμήματα για να αρθούν οι ενστάσεις των δικηγορικών συλλογών και να εξυπηρετηθούν οι εκλογείς. Πάτε να εξυπηρετήσετε σκοπιμότητες. Ότι τερτίπι και να κάνετε το πικρό ποτήρι της ήττας θα το πιείτε»

Ξενιστές και παράσιτα 

Στην συνέχεια η κυρία Σοφία Βούλτεψη χαρακτήρισε «ξενιστές» και παράσιτα» τους ανεξάρτητους βουλευτές που συνθέτουν την κυβερνητική πλειοψηφία – κουρελού.

Η τοποθέτηση όμως της βουλευτού της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση της κυρίας Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου που μίλησε για «θεατρική παράσταση επιπέδου Επιδαύρου».

«Εμείς τη λέμε τροπολογία Κουντουρά, γιατί μόνο η συγκεκριμένη κυρία μετέβαλλε γνώμη στο Σκοπιανό. Ως πού θα φτάσει αυτή η ανταλλαγή; Φαντάζομαι θα τρέξετε κύριοι συνάδελφοι για να εκλεγεί η κυρία Κουντουρά στις περιφέρειές σας. Για να πάρει εκείνη μία έδρα στην Ευρωβουλή κι εσείς να πάτε σπίτι σας. Απ’ ότι κατάλαβα όλα για τους ξενιστές. Η επιτομή του ξενιστή βρίσκεται στους πρόθυμους, που ήρθαν και σας στήριξαν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Άλλο που ενίοτε δημιουργούν προβλήματα και ονομάζονται παράσιτα» ανέφερε αρχικά η κυρία Βούλτεψη.

Ερχόμενη στο βήμα της Ολομέλειας η κυρία Μεγαολοικονόμου σχολίασε: «Άκουσα την κυρία Βούλτεψη. Συγχαρητήρια! Έδωσε μια τέλεια παράσταση, τη Βουλτεψιάδα, αλλά ήταν για την Επίδαυρο κι όχι για το Κοινοβούλιο. Σας συμβουλεύω να γραφτείτε στο Εθνικό Θέατρο». Όταν δε ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης της ζήτησε να σταματήσει τιςαναφορές επι προσωπικού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε λέγοντας : « Όχι κύριε πρόεδρε έχει ταλέντο ηθοποιού, κόντεψα να κλάψω. Το εθνικό θέατρο την περιμένει». 

Γεωργιάδης: Γιατι δεν καταγγέλετε την Μεγαλοοικονομου που μιλησε για αγγούρια και ομοφυλοφιλους;

Την πολιτική εξαγορά της Ελενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη υποστήριξε ότι επιβεβαιώνει η τροπολογία για την άρση του ασυμβιβάστου για τις ευρωεκλογές ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο δεύτερο κεφάλαιο του υπό συζητηση νομοσχεδιου που αναφέρεται σε θέματα ισότητας.

Χαρακτήρισε υποκριτική την ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα της γυναίκας υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις της κυρίας Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου με τα αγγούρια και τους ομοφυλόφιλους.

«Η κυρία Μεγαλοοικονόμου σε μια τηλεοπτική εκπομπή χάρισε ζαρζαβατικά στον Μ. Γιακουμάτο λέγοντάς του ότι δεν του έφερε αγγούρια γιατί δεν είναι ομοφυλόφιλος. Για αυτή την φράση την χυδαία και σεξιστική δεν είπατε τίποτα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καματερός με κατηγορεί μάλιστα ότι ρίχνω το επίπεδο αλλά δέχεται να κάθετε στα ίδια έδρανα με την Μεγαλοοικονόμου. Μας κατηγορείτε εσείς που καταπίνετε τα αγγούρια της Μεγαλοοικονόμου. Ο κ Μορφιδης του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είμαι ίδιος με την Μεγαλοοικονόμου. Είστε ψεύτες και υποκριτές» ειπε ο κ Γεωργιαδης.

Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Μορφιδης παραδέχθηκε οτι ταύτισε την κυρία Μεγαλοοικονομου με τον κ Γεωργιάδη ωστόσο έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη. «Ζητω συγγνώμη από την κυρία Μεγαλοοικονόμου που είπα ότι είναι ίδια με τον κ. Γεωργιάδη. Δεν είναι ίδιοι. Είναι διαφορετικό να κάνεις μια χαριτωμενιά στην τηλεόραση για τα αγγούρια και διαφορετικό να γενικεύεις τα αγγούρια σε αυτή την αίθουσα». Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η κυρία Μεγαλοοικονόμου απαντά σε εσωκομματικά πυρά με απειλές περι παραίτησης που θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης.

Ενδεικτικές δε για το αλαλούμ και τα αλληλοκαρφωματα που εχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ειναι και οι καταγγελίες τις κυρίας Νίνας Κασιμάτη για τον «σύντροφο» της Χρήστο Καραγιαννιδη.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την τιμωρία των συναδέλφων της βουλευτών οι οποίοι ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής στην πρώτη ψηφοφορία της Συνταγματικής Αναθεώρησης φωτογράφισαν και διέρρευσαν στα ΜΜΕ το ψηφοδέλτιό. Μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχεδιο στο οποίο περιέχονται ρυθμίσεις για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων επικέντρωσε τα πυρά της στον κ Καραγιαννίδη ο οποίος “συνελήφθη” από την κάμερα της Βουλής να σηκώνει το κινητό του την ώρα της καταμέτρησης των ψήφων και να φωτογραφίζει το ψηφοδέλτιο της. Η κυρία Κασιμάτη μιλησε για τη βία που μπορούν να υποστούν οι γυναίκες ακόμα και εντός του Κοινοβουλίου αναφερόμενη στο δικό της παράδειγμα: «Στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία τρεις άνδρες βουλευτές πήραν το ψηφοδέλτιο μιας γυναίκας συναδέλφου τους και είτε επειδή διαφωνούσαν με την ψήφο της, είτε επειδή θεώρησαν ότι μπορούν να το κάνουν αποφάσισαν ότι να φωτογραφίσουν το ψηφοδέλτιο, να το διαρρεύσουν στα ΜΜΕ και να διαμορφώοσυν διάφορες εντυπώσεις για το πρόσωπο της βουλευτού.Ένας εξ αυτών μου ζήτησε συγγνώμη και μου είπε τι να έκανα, να μάλωνα με τους άλλους;» ανεφερε. Παράλληλα ζήτησε επί της ουσίας την παραπομπή των τριών μελών της εφορευτικής επιτροπής (Καραγιαννίδης, Φωτήλας, Μπαξεβανάκης) στην επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας: “Υπάρχει μεγάλη υποχρέωση για εμάς . Πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Το προεδρείο θα πρέπει να εφαρμόσει πραγματικές κυρώσεις σε βάρος τους. Πρέπει να τύχουν δημόσιας μομφής . Γιατί όταν αυτά γίνονται με ανοικτές τις κάμερες φανταστείτε τι γίνεται σε άλλες περιπτώσεις. Κι όπως λέει και ο Μπρέχτ η κακία έφερε τη βλακεία ή η βλακεία την κακία. Απάντηση δεν έχει δοθεί» σημείωσε.

Επισης ο κ Βασίλης Κεγκέρογλου της Δημοκρατικής Συνοαραταξης εξαπέλυσε και αυτός σφοδρά πυρά σε βάρος του κ. Καραγιαννίδη λέγοντας μάλιστα ότι η μομφή περί διάκρισης φύλων θα μπορούσε να είναι και ελαφρυντική: “Τα πράγματα είναι ακόμα σοβαρότερα για τον κ. Καραγιαννίδη. Δεν πρέπει να σχετίζεται με τη διάκριση του φύλου αυτό που έκανε αλλά με την παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας”.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το