Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους

banner roots

Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους
01.04.2023 | 08:06

Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Στις 3 Απριλίου ανοίγει το πρόγραμμα χορήγησης 5.000 χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ή νέα ζευγάρια, ηλικίας 25 έως 39 ετών.

Το 75% του κεφαλαίου, που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), θα είναι άτοκο, με αποτέλεσμα η δόση να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών. Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Με τη συμμετοχή του συνόλου των συστημικών τραπεζών ξεκινάει τη Δευτέρα το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για τη λήψη 5.000 δανείων από νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών, με το επιτόκιο να περιορίζεται στο ένα τέταρτο του κανονικού επιτοκίου της αγοράς, ενώ στην περίπτωση πολύτεκνων, το επιτόκιο είναι μηδενικό. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ (με δυνατότητα να αυξηθεί) και στόχο την ωφέλεια 10.000 ατόμων (ζευγάρια ή και οικογένειες).

Οι αιτήσεις στις τράπεζες ξεκινούν, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, στις 3 Απριλίου, με τους δύο υπουργούς να εκτιμούν ότι οι ωφελούμενοι θα μπορούν ακόμη κι εντός του έτους να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία.

Οσο για τη μηνιαία δόση, αυτή θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα. Ετσι οι δανειολήπτες θα έχουν σημαντικά χαμηλότερη δόση σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες και, αντιστοίχως, πολύ μικρότερη επιβάρυνση από τις όποιες αυξήσεις έγιναν ή μπορεί να γίνουν στα τραπεζικά επιτόκια εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.

Ενδεικτικά, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια και επιτόκιο 5,8%, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 342,87 ευρώ έναντι 587,52 ευρώ που θα ήταν χωρίς την επιδότηση.

Αν ο δανειολήπτης είναι πολύτεκνος τότε το δάνειο είναι άτοκο και η δόση περιορίζεται στα 277,78 ευρώ.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων.

Δικαιούχοι είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:
1. Εχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και έως 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.
2. Δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής.

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.
Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12%.
Το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.

Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση του ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση της αίτησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τρεις μήνες περιθώριο

Η απόδοση των επιδοτούμενων τόκων θα γίνεται από τη ΔΥΠΑ απολογιστικά, μετά την πληρωμή κάθε δόσης από τον δανειολήπτη, σε λογαριασμό που θα τηρεί στο τραπεζικό ίδρυμα, ενώ ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλλει μόνο το χρεολύσιο. Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερήσει την πληρωμή δόσης για 3 συνεχόμενους μήνες, τότε θα διακόπτεται η επιδότηση τόκων και η καταβολή τους θα γίνεται πλέον από τον δανειολήπτη.

Ως ημερομηνία διακοπής της επιδότησης τόκων ορίζεται η συμπλήρωση των 90 ημερών ληξιπρόθεσμης δόσης. Η επανεκκίνηση της επιδότησης επιτοκίου θα είναι δυνατή μόνο σε περιπτώσεις που ο δανειολήπτης αποπληρώσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ή ενταχθεί σε ρύθμιση δανείου, έπειτα από σχετική αίτηση του δανειολήπτη στην τράπεζα συνεργασίας με τεκμηρίωση των λόγων αδυναμίας εξυπηρέτησης της οφειλής και έγκρισή της.

Ο δανειολήπτης θα μπορεί να εξοφλήσει μερικώς ή στο σύνολό του το δάνειο πριν από την ημερομηνία λήξης του, χωρίς οποιαδήποτε ποινή ή άλλη επιβάρυνση.

 

Πηγή: Kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το