Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Γ. Βαρουφάκης: Το παράθυρο διαλόγου έκλεισε με ευθύνη των κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα

the roots web banners 06

Γ. Βαρουφάκης: Το παράθυρο διαλόγου έκλεισε με ευθύνη των κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα
15.05.2023 | 09:08

Γ. Βαρουφάκης: Το παράθυρο διαλόγου έκλεισε με ευθύνη των κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Τα μετεκλογικά σενάρια τέθηκαν επί τάπητος, και πάλι, σε μία ακόμη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, τη φορά αυτή στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1.

Στο ερώτημα αν μετά τις εκλογές κόμματα καλέσουν το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ένα προεκλογικό διάλογο ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, τότε ποιοι θα ήταν οι όροι του, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ως εξής: «Ένας προεκλογικός διάλογος χρειάζεται μια άνεση χρόνου. Μετά την 21η Μαΐου θα έχουμε μια εβδομάδα ...αναμπουμπούλας με κοκορομαχίες και μετά μπαίνουμε κατ' ευθείαν σε μια άλλη προεκλογική περίοδο. Δυστυχώς, το παράθυρο ενός σοβαρού πολιτικού διαλόγου - αυτό που ζητάμε δυο χρόνια τώρα - έκλεισε με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουτσούμπα. Οπότε, δυστυχώς, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό που έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, αν είναι να συγκυβερνήσουμε. Να κάτσουμε νηφάλια γύρω από ένα τραπέζι χωρίς προαπαιτούμενα και να συζητήσουμε αυτά που πρέπει να συζητήσουμε».
 
Παράλληλα δε, επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή του με την παροχή ψήφου ανοχής.
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ρωτήθηκε και για το περιστατικό στην Κυψέλη. Εκεί που, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτεινε το χέρι του σε στέλεχος του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, εκείνη, ωστόσο, αρνήθηκε να τον χαιρετίσει. Επ' αυτού, ο επικεφαλής του σημείωσε: «Πρόκειται για μία από τις φορές που τα στελέχη του κόμματός μας ξεπέρασαν την ηγεσία του. Εγώ θα έδινα το χέρι μου, αλλά το στέλεχός μας μου έβαλε τα γυαλιά».
 
Ενώ, όπως υποστήριξε εν συνεχεία, «στην ίδια βόλτα του πρωθυπουργού, η προσωπική ασφάλεια του κ. Μητσοτάκη προπηλάκισε, έσπρωξε κάτω τον Δημήτρη Σγουρό, ένα στέλεχος του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, και μετά αστυνομικός με πολιτική περιβολή τον συνέλαβε. Αυτή υποκρισία του κ. Μητσοτάκη από τη μια μεριά να προσποιείται τον πολιτικά πολιτισμένο και από την άλλη μεριά να έχει εξαπολύσει μια αστυνομοκρατία όχι μόνο στα μέλη μας, αλλά και στους φοιτητές, τους συνδικαλιστές, σε ολόκληρο το λαό… κάποια στιγμή χαίρομαι που το στέλεχος μας μου έβαλε τα γυαλιά σε εμένα, που είμαι λίγο πιο αστός».
 
Ερωτηθείς, τέλος, για τις τουρκικές εκλογές - διευκρινίζεται πως η συνέντευξη ήταν μαγνητοσκοπημένη -, ο Γ. Βαρουφάκης υπενθύμισε στους «συμπατριώτες μας που μπορεί να χαίρονται στην ιδέα να φύγει ο Ερντογάν, ότι είναι πολύ πιθανό αυτός που θα έρθει να είναι πολύ χειρότερος. Ο κεμαλιστές έχουν μακρά παράδοση ανθελληνισμού, ήταν πίσω από την εισβολή στην Κύπρο [...] αυτό δεν σημαίνει ότι με τον Ερντογάν είμαστε ασφαλείς». Και, προέταξε εκ νέου την πρότασή του για σύγκληση διεθνούς περιφερειακής διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα, τη χάραξη θαλασσίων ζωνών. Στην περίπτωση, εξ άλλου, που η 'Άγκυρα δεν δεχθεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τη Λευκωσία, απάντησε λέγοντας: «Ας το κάνει, θα χάσει διεθνή ερείσματα».
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το