Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Το σκάνδαλο με τα 11 εκ. άδεια σπίτια στην ΕΕ

the roots web banners 06

Το σκάνδαλο με τα 11 εκ. άδεια σπίτια στην ΕΕ
24.02.2014 | 10:21

Το σκάνδαλο με τα 11 εκ. άδεια σπίτια στην ΕΕ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Στην ΕΕ υπάρχουν 11 εκ. άδεια σπίτια (αποτέλεσμα του «πυρετού» ανοικοδόμησης πριν την κρίση) που ρημάζουν καθώς δεν υπάρχουν ένοικοι να τα φροντίσουν. Επίσης υπάρχουν περίπου 4,1 εκ. άστεγοι, δηλαδή ακόμη και αν στους στέγαζαν όλους, πάλι πάνω από τα μισά σπίτια θα παρέμεναν άδεια…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, στην Ισπανία παραμένουν άδεια πάνω από 3,4 εκ. σπίτια, ενώ σε Γαλλία και Ιταλία υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια αντίστοιχα. Στη Γερμανία 1,8 εκ. σπίτια είναι άδεια και πάνω από 700.000 στη Βρετανία.

Μεγάλος αριθμός σπιτιών παραμένει άδειος στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και αρκετές άλλες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Guardian.

Μεγάλη μερίδα των σπιτιών αυτών χτίστηκε κατά τη διάρκεια του «πυρετού» της ανοικοδόμησης, που προηγήθηκε τις οικονομικής κρίσης του 2008 και δεν έχουν κατοικηθεί ποτέ.

Επίσης μεγάλη μερίδα αυτών των κτισμάτων, δεν χτίστηκε για οικιστικούς σκοπούς αλλά ως επένδυση, ενώ σπίτια που δεν έχουν ολοκληρωθεί γκρεμίζονται προκειμένου να ανέβουν οι τιμές στην αγορά των ακινήτων.

«Είναι απίστευτο, το νούμερο είναι πολύ μεγάλο» ανέφερε ο Ντέιβιντ Άιρλαντ, από την οργάνωση Empty Homes, η οποία ζητεί τα άδεια σπίτια να γίνουν διαθέσιμα για όσους χρειάζονται στέγαση.

«Είναι σοκαριστικό για τους συνηθισμένους ανθρώπους, τα σπίτια χτίζονται για να κατοικήσουμε και το γεγονός ότι παραμένουν άδεια, δείχνει ότι κάτι πάει σοβαρά στραβά στην αγορά ακινήτων» προσθέτει.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης FEANTSA για τους άστεγους σε όλη την Ευρώπη αναφέρει ότι πρόκειται για σκάνδαλο, ότι τόσα σπίτια παραμένουν άδεια . «Μόνο με τα μισά θα βάζαμε τέλος στο πρόβλημα των αστέγων» αναφέρει.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξαναβάλουν τα άδεια ακίνητα στην αγορά. Το πρόβλημα των αστέγων γίνεται όλο και χειρότερο στην ΕΕ. Ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί είναι να βάλουμε αυτά τα σπίτια στην αγορά», τονίζει.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε απόφαση (με 349 θετικές ψήφους και 45 αρνητικές) σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν πρέπει να διαμορφώσει μία στρατηγική κατά του προβλήματος της έλλειψης στέγης σε όλη την Ευρώπη «χωρίς καθυστέρηση».

Πηγή: nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel