Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>"Μετανάστευση από τη Λήμνο στην Αυστραλία..."

banner roots

"Μετανάστευση από τη Λήμνο στην Αυστραλία..."
21.03.2019 | 09:24

"Μετανάστευση από τη Λήμνο στην Αυστραλία..."

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Η πολύ ενδιαφέρουσα διδακτορική διατριβή της Μελίσσας Αφεντούλη παρουσιάζεται την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 7μ.μ. στο κτίριο όπου στεγάζεται ο οργανισμός Ithacan Philanthropic Society, σε μια εκδήλωση ελεύθερη για το κοινό.

Το σεμινάριο που θα γίνει στην αγγλική γλώσσα προσφέρει μια επιλογή θεμάτων και ερευνητικών ευρημάτων που άπτονται του ενδιαφέροντος του ευρέως κοινού και κυρίως των απογόνων των μεταναστών της περιόδου 1950 – 1970.

Η κ. Αφεντούλη στη διατριβή της εξετάζει ατομικές περιπτώσεις μεταναστών που ήρθαν στην Αυστραλία από το νησί της Λήμνου κατά τη συγκεκριμένη εικοσαετία.
Συγκεκριμένα, η επιστήμονας ερευνά τις εμπειρίες τριών γενεών μεταναστών μέσα από τα θέματα που αναδύονται από τις προφορικές διηγήσεις των ίδιων. Ιδιαίτερα εστιάζει στη δόμηση της ταυτότητας και της αίσθησης του «ανήκειν» των μεταναστών και τη δυναμική των επισκέψεών τους στην πατρίδα.

Ειδικότερα, η διατριβή εξερευνά το μοτίβο των επισκέψεων στην πατρίδα των απογόνων των μεταναστών σε μια προσπάθεια ενοποίησης με το παρελθόν και τονίζει τη ρευστότητα και το δυναμισμό που χαρακτηρίζουν τη δημιουργία αλλά και τη μεταμόρφωση της ταυτότητάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατριβή της κ. Αφεντούλη είναι το αποτέλεσμα της πρώτης επιστημονικής έρευνας που έγινε ποτέ με θέμα τη μετανάστευση από το νησί της Λήμνου και ως εκ τούτου αποτελεί μια μοναδική εξερεύνηση των πολυδιάστατων ζητημάτων που συνδέουν αυτούς που έφυγαν με αυτούς που έμειναν» καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο κενό στην ιστοριογραφία του κύματος μετανάστευσης από το αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το