Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Η εβδομάδα των Παθών, της Ιωάννας Διαματάρη, Θεολόγου-ΜSc Noμικής

banner roots

Η εβδομάδα των Παθών, της Ιωάννας Διαματάρη, Θεολόγου-ΜSc Noμικής
29.04.2021 | 14:33

Η εβδομάδα των Παθών, της Ιωάννας Διαματάρη, Θεολόγου-ΜSc Noμικής

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Με την ευλογία του Τρισάγιου Θεού δρασκελίζουμε, για δεύτερη φορά εν μέσω της πανδημίας της covid-19, το κατώφλι της κατανυκτικότερης εβδομάδας του εορτολογικού κύκλου της Εκκλησίας μας.

Η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που προηγήθηκε, θεσπίστηκε από τους Θεοφόρους Πατέρες ως ένα διάστημα έντονης και έμπονης προετοιμασίας, ως ένα πυκνά λειτουργικό και μεστό νοημάτων πνευματικό ταξίδι με προορισμό την προσκύνηση των σεπτών Παθών και της ενδόξου Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού.

Από την αρχή του Τριωδίου παρέλασαν μπροστά στα μάτια των πιστών πρόσωπα υπαρκτά ή παραβολικά που είχαν σκοπό να παραμυθήσουν και να παραδειγματίσουν τον σύγχρονο άνθρωπο αλλά και να τον οπλίσουν με τη βεβαιότητα της ατελείωτης αγάπης και της συνεχούς συγχωρητικότητας του Θεού. Η Κυρία Θεοτόκος, ο Τίμιος Σταυρός, οι Ιερές Εικόνες, οι ασκητικές μορφές των Αγίων της Εκκλησίας μας αλλά και πόρνες και άσωτοι και τελώνες μας έδειξαν τον δρόμο της σωτηρίας διδάσκοντας μας τις αρετές της μετάνοιας, της ταπείνωσης, της εγκράτειας, της εδραίας παραμονής στα θέσμια της ορθόδοξης πίστης.

Και έρχεται η Αγία μας Εκκλησία μέσα από την άφθαστη υμνολογία των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, μέσα από τις ευαγγελικές περικοπές των ακολουθιών αλλά πρωτίστως μέσα από την πρόσκλησή της για βιωματική συμμετοχή μας στα Μυστήρια, να μας δείξει για μια ακόμη φορά τον ανηφορικό δρόμο της εκούσιας θυσίας του Νυμφίου Χριστού και κλιμακωτά να μας μυήσει σε όλα όσα θα μας κάνουν να διαχειριστούμε τον προσωπικό μας Γολγοθά στις απαράκλητες μέρες που ζούμε δίνοντας του πρόσημο Αναστάσεως.

Εσχατολογικός ο χαρακτήρας της εορτής του Πάσχα και σκοπός μας πρέπει να είναι πράγματι να συμπορευθούμε με τον γλυκύτατο Ιησού, να συσταυρωθούμε μαζί Του μα και να συναναστηθούμε στη σωτηρία και τη θέωση. Η Ανάσταση δεν είναι όπως λανθασμένα νομίζουμε μόνο η Ακολουθία τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου που για πολλούς από εμάς σημαίνει λίγα λεπτά στον αυλόγυρο του Ναού, νεοφορεμένα ρούχα και εόρτιους ασπασμούς, κόκκινα αυγά και ευκαιρία για κρεπάλη.

Η Ανάσταση είναι στάση ζωής, είναι πράξη αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς στον αδελφό μας, είναι μετοχή στο Σώμα του Χριστού αφού έχουμε με κόπο σταυρώσει πρώτα τον εγωϊσμό μας. Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την αλλαγή της ώρας τελέσεως της Παννυχίδος της Αναστάσεως & της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας που κατά την ταπεινή μου άποψη δεν αποτελεί δογματικό πρόβλημα (καθώς όπως ορθά λέγει ο π.Γεώργιος Οικονόμου της Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως : “Ο χρόνος της λατρείας μας δεν είναι γραμμικός, ο αχώρητος και αιώνιος Θεός δεν μπορεί να περιορίζεται στα δικά μας ωρολόγια και ημερολόγια σχήματα και συστήματα”), γίνεται πολύς και συχνά άδικος λόγος κατά των αποφάσεων που ελήφθησαν από την πολιτεία και την εκκλησία σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν στους Ιερούς Ναούς της πατρίδας μας τις Άγιες αυτές Ημέρες.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η Εκκλησία συνεργάστηκε άψογα εδώ και 14 μήνες με τους ειδικούς και κατόρθωσε να γίνει παράδειγμα επιτυχημένης τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, συγκεντρώνοντας πολλές φορές τα πυρά των πολεμίων αλλά δυστυχώς και των ίδιων των πιστών της για εκ διαμέτρου αντίθετους λόγους. Πρωταρχικός στόχος όμως ήταν και παραμένει η προστασία των πιστών και μη από τη λοιμική νόσο και όχι η αποχριστιανοποίηση του λαού μας. Αυτή η τελευταία δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί παρά μόνον αν εμείς οι ίδιοι δεν αρνηθούμε τον Χριστό και τις ευεργεσίες του προσκολλώμενοι στο άρμα της καταναλωτικής καθημερινότητας, της αυτοπροβολής και του άκρατου δικαιωματισμού. Συνεπώς η Εκκλησία δεν κινδυνεύει όπως άλλωστε και ποτέ στην ιστορία της από εξωτερικούς εχθρούς αλλά από εμάς που ως μέλη της παραχαράσσουμε τη διδασκαλία της κατά το δοκούν.

Φέρνω στο νου μου, όπως οι περισσότεροι, το περσινό Πάσχα της σιωπής, της ακοινωνησίας, του πόνου που μας δημιούργησε η μη συμμετοχή στον λειτουργικό βίο… και τότε με υπακοή στα όσα πρόκρινε η Ιερά Σύνοδος πως έπρεπε να συμβούν και με εμπιστοσύνη στους ειδικούς που πάσχιζαν και ακόμη πασχίζουν να αναχαιτίσουν τη διάδοση του ιού. Φέτος τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Δεν επιστρέφουμε στον ελεύθερο τρόπο εορτασμού των παρελθόντων ετών αλλά έστω με περιορισμούς, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας αλλά κυρίως κάνοντας υπακοή στην Σύνοδο και στην “θεραπευτική” απόφαση που έλαβε σε συνεργασία με την πολιτεία και κατόπιν αλληλοπαραχωρήσεων, θα μπορέσουμε να ζήσουμε όλα τα γεγονότα των ημερών, να πανηγυρίσουμε μέσα και έξω από τους Ναούς μας την κατάργηση του βιολογικού και πνευματικού Θανάτου από τον αρχηγό της Ζωής και να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης.

Η Εκκλησία μας είναι η φιλόστοργη μάνα που κανένα της παιδί δεν θέλει να στερηθεί τη χαρά, την αλήθεια και τη ζωή. Για τον λόγο αυτό πολλαπλασιάζει φέτος τις λειτουργικές ευκαιρίες πάντα με οδοδείκτη το τυπικό ώστε “μηδείς ἐξέλθη πεινῶν” κατά τον μελίρρυτο Χρυσόστομο. Και ίσως φέτος παραχωρώντας τη θέση μας στο Ναό σε κάποιον που οι σωματικές του δυνάμεις δεν του επιτρέπουν να μένει όρθιος στην ψύχρα ή διευκολύνοντας να εκκλησιασθεί κάποιος που τώρα αρχίζει να αναγνωρίζει με τις αισθήσεις του τις μοσχοβολιές του Ορθόδοξου τελετουργικού, να νοιώσουμε πραγματικά την Ανάσταση, έχοντας κατά νου πως εκτός του Σώματος της Εκκλησίας κανείς δεν σώζεται.

Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση!!!!

ΙωάνναΕλπίδα Διαματάρη
Θεολόγος-ΜSc Noμικής

Δημοτική Σύμβουλος ΛΗΜΝΟΥ

Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Λήμνου

Πηγή: lesvospen.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel