Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Κέντρο Λογοθεραπείας "Ευ λογον": «Πώς από τους ήχους έφτασα στις λέξεις»

banner roots

Κέντρο Λογοθεραπείας "Ευ λογον": «Πώς από τους ήχους έφτασα στις λέξεις»
14.03.2022 | 10:34

Κέντρο Λογοθεραπείας "Ευ λογον": «Πώς από τους ήχους έφτασα στις λέξεις»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Στη σημερινή εποχή, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι πολλά παιδιά αργούν, όπως λέμε, να ξεκινήσουν να μιλήσουν. Πράγματι, αρκετοί γονείς θα παραδεχτούν πως και οι ίδιοι καθυστέρησαν να μιλήσουν. 

Κάτι τέτοιο, δε θα πρέπει να είναι καθησυχαστικό, όπως συμβαίνει, αλλά να μας επαγρυπνεί και να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε γρήγορα μια καθυστέρηση στο λόγο του παιδιού. Στην πορεία μας ως θεραπευτές, συναντάμε πολύ συχνά γονείς που το βασικό ερώτημά τους είναι “Πώς να μιλήσω στο παιδί μου και γιατί δε μου μιλάει;”.

Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Για να προετοιμάσετε το παιδί, λοιπόν, για τη δημιουργία του πρώτου ρεπερτορίου λέξεων, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αναπτύσσοντας το ρεπερτόριό του με ήχους, έχοντας ως βάση εικόνες ζώων (ήχοι ζώων) ή αντικείμενα (ηχητικά εφέ), πριν αρχίσετε να λέτε το όνομά τους, δηλαδή την κατονομασία τους.

Ακόμη καλύτερα! Συνδέστε μια χειρονομία ή κίνηση με τον ήχο , εάν είναι δυνατόν, για να διευκολύνετε την ενσωμάτωσή του. Κάτι τέτοιο καθιστά τη διαδικασία αυτή πιο εύκολη και διασκεδαστική. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι φυσικές χειρονομίες και μερικές φορές οι φωνητικές χειρονομίες (εικονοκάρτες με απεικονίσεις χειρονομιών).

Για παράδειγμα, για το κλάμα του πουλιού, μπορείτε να κάνετε τη χειρονομία του ράμφους που ανοίγει ή για τον ήχο της πάπιας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χειρονομία εικονοκάρτα του ήχου «πα».

Πώς να το κάνουμε ;;; Ακολουθούν μερικές προτάσεις…

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ασπρόμαυρο βιβλίο, ακόμη και ένα μπλοκ ζωγραφικής με εικόνες που περιλαμβάνει τα πρώτα ζώα και τα παιχνίδια του μωρού, με μη εξαντλητικό τρόπο, αλλά και να προσθέσετε όλα τα ηχητικά εφέ που παράγονται κατά το μπάνιο, τις αλληλεπιδράσεις, τα γεύματα... Αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο στο παιδί εάν έχει προηγηθεί παιχνίδι με τα αντικείμενα στο κάθε δωμάτιο και έπειτα να προσθέσουμε φωτογραφία τους στο βιβλίο που φτιάχνετε.

Επίσης, εάν έχετε αντικείμενα - παιχνίδια που αντιστοιχούν στις εικόνες, ξεκινήστε με αυτό πριν χρησιμοποιήσετε ένα βιβλίο με εικόνες. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα συσχετίσετε με την αναπαράστασή τους στο ασπρόμαυρο βιβλίο με εικόνες ή σε ένα βιβλίο με εικόνες.

 

Γιατί αρχικά προτιμάτε τα αντικείμενα από τις εικόνες;

Τα αντικείμενα μπορούν να κινούνται κοντά στο πρόσωπο, επιτρέποντας στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες ταυτόχρονα. Από την άλλη, οι εικόνες (απομονωμένες ή σε βιβλίο) απορροφούν το βλέμμα του μωρού και επομένως τού στερούν, σε μεγάλο βαθμό, πληροφορίες για τα χείλη, τις παραλεκτικές και τις χειρονομιακές πληροφορίες.

Εάν αισθάνεστε ότι το βλέμμα του παιδιού σας μπορεί εύκολα να αλλάξει από το πρόσωπό σας σε άλλο μέσο για να μοιραστεί κάτι, τότε ενσωματώστε σταδιακά τις εικόνες από το παρεχόμενο μέσο ή από ένα βιβλίο με εικόνες. Ξεκινήστε από τα αντικείμενα και συνδέστε τα με τις αντίστοιχες εικόνες. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας είναι πιο δεκτικό σε απτικά ερεθίσματα και τού αρέσουν, κρύψτε αυτά τα αντικείμενα σε μια τσάντα, απλώστε τις αντίστοιχες εικόνες στο τραπέζι. Το παιδί πρέπει να αγγίξει χωρίς να κοιτάξει ένα αντικείμενο και μετά να μαντέψει ποιο χρησιμοποιεί μόνο με την αίσθηση της αφής. Αφήστε το βιβλίο με τις εικόνες μπροστά σας και ξεκινήστε τα ηχητικά εφέ αν είναι πολύ δύσκολο!

Κάντε θόρυβο τοποθετώντας τον εαυτό σας σε διαφορετικά σημεία ενός δωματίου του σπιτιού, π.χ. με ένα όργανο, το παιδί πρέπει στη συνέχεια να εντοπίσει την πηγή του ήχου. Δείξτε την πηγή ήχου στο παιδί και αφήστε το να χειριστεί και να εξερευνήσει το μουσικό όργανο, για παράδειγμα.

Στη συνέχεια, σταθείτε στραμμένοι προς το παιδί σας, στο ύψος του και δείξτε την εικόνα που αντιστοιχεί στον θόρυβο. Μόλις εντοπιστούν καλά αρκετοί θόρυβοι από το παιδί, βάλτε το να κάνει διάκριση μεταξύ τους προσφέροντας 3, 4 ή ακόμα και 5 εικόνες, εναπόκειται σε εσάς να διαμορφώσετε την ποσότητα των εικόνων ανάλογα με το τι μπορεί να κάνει. Προσοχή, αν προσφέρετε κάτι πολύ εύκολο ή πολύ δύσκολο, το παιδί θα βαρεθεί και θα χάσει το ενδιαφέρον του για τη δραστηριότητα... Πρέπει να προσπαθήσετε να μείνετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ικανότητες του παιδιού σας, στη ζώνη ανάπτυξής του.

Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εικόνες με διάφορους τρόπους : μνήμη, λότο, ψάρεμα, κυνήγι θησαυρού... Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Όσο περισσότερο προτείνετε αυτούς τους ήχους και σε διαφορετικά πλαίσια, τόσο καλύτερη θα είναι η ενσωμάτωσή τους!

Εάν το παιδί σας αναγνωρίζει καλά τους θορύβους, μη διστάσετε να δημιουργήσετε, επίσης, τη λέξη μόλις εντοπιστεί ο θόρυβος.

          

           ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ άρθρου: Κωνσταντίνα Καλλιντέρη – Λογοθεραπεύτρια  

                                               Βασιλική Νικολοπούλου – Εργοθεραπεύτρια

                                               Απόστολος Καμπάς – Βοηθός Εργοθεραπευτή

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel