Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή αιμοδότη

the roots web banners 06

Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή αιμοδότη
14.06.2024 | 19:05

Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή αιμοδότη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει ο Θεόδωρος. Ι, Μπαβέας

Επ’ ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της "Παγκόσμιας ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη" ο Θεόδωρος Μπαβέας, ιατρός και Τέως Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Λήμνου "Άγιος Παντελεήμων”και. για 30 χρόνια. υπεύθυνος ιατρός για τις. μεταγγίσεις αίματος στο Νοσοκομειο έκανε την παρακάτω δήλωση: "Η Παγκόσμια Εθελοντική Κοινότητα με σεβασμό και τιμή, αναγνωρίζοντας το μεγαλειώδες έργο των εθελοντών αιμοδοτών, το έργο της προσφοράς ζωής, καθιέρωσε την 14η Ιουνίου ως ημέρα ευχαριστιών προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες σε ολόκληρο τον Κόσμο συνειδητοποιημένους και μη γυναίκες. και άνδρες Είναι η ημέρα που γεννήθηκε 14-Ιουνιου 1868 ο μεγάλος ιατρός και ερευνητής Karl Landsteiner ο. οποίος ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τον παράγοντα Ρέζους, και. οποίος αναφέρεται ως ο θεμελιωτής της μετάγγισης αίματος. Τελος όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Karl Landsteiner,ως τον “πατέρα” της αιμοδοσίας.

Ο  (Karl Landsteiner) σπούδασε ιατρική στη Βιέννη και αμέσως μετά τη λήψη του διδακτορικού του αφοσιώθηκε στην αιματολογική έρευνα. Το 1900 πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις δυο μεγαλύτερες ανακαλύψεις του. Πρόκειται για την ανακάλυψη του συστήματος των ομάδων του αίματος Α. Β Ο, για την οποία τιμήθηκε το 1930 με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Η δεύτερη σπουδαία ανακάλυψή του αφορά την περιγραφή του συστήματος των ομάδων αίματος του παράγοντα Ρέζους (Rhesus) και πραγματοποιήθηκε το 1940 σε συνεργασία με τον Αμερικανό ερευνητή Αλεξάντερ Βίνερ. Ακόμα, ο Κάρλ Λαντστάινερ (Karl Landsteiner) ανακάλυψε το σύστημα των ομάδων Μ και Ν, όπως και τις ανοσολογικές ιδιότητες των απτινών (από το ελληνικό ρήμα «άπτεσθαι»). Οι πρωτοποριακές έρευνές του έδωσαν λύση στο σημαντικότατο κλινικό πρόβλημα των ασύμβατων μεταγγίσεων αίματος και θεμελίωσαν τον αναπτυσσόμενο κλάδο της ανοσοαιματολογίας

.Τιµούµε σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη, τον εθελοντή αιμοδότη, τον άνθρωπο που είναι κοινωνικά καταξιωμένος, που έχει αναδείξει τον πλούτο των συναισθημάτων του, το μεγαλείο της ψυχής του, είναι ο άνθρωπος που έχει αποθέματα αγάπης και αλληλεγγύης, είναι ο άνθρωπος που έχει αποβάλει τις φοβίες, τον ατοµικισµό , την απομόνωση, την απάθεια, την αδιαφορία και συμβάλλει στη προαγωγή γενικότερα του εθελοντικού κινήματος, με πρώτο και σημαντικότερο τη πρόοδο της εθελοντικής αιμοδοσίας. Είναι αυτός ο άνθρωπος ο οποίος  κάνει δώρο ζωής δίνοντας αίμα στον άγνωστο συνάνθρωπό μας συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του μεγαλειώδους ανθρωπιστικού οικοδοµήµατος που είναι η εθελοντική αιμοδοσία, η οποία φτιάχνεται μόνο από τον άνθρωπο και είναι μόνο για τον άνθρωπο, με μοναδικά υλικά τις ανθρώπινες αξίες, την αγάπη, τη προσφορά τη γνώση, τη θέληση, και τη φιλανθρωπία. Γιορτάζουμε σήμερα την ημέρα του εθελοντή αιμοδότη, για να θυµίσουµε σε  όλους τους πολίτες του κόσμου ότι πρέπει: Να δίνουμε αίμα. Νιωθω την ανάγκη κάθε χρόνο να. εκφράζω τις. ευχαριστίες. μου τη τιμή το. σεβασμό το Θαυμασμο μου και την Αγάπη μου  στη παγκόσμια εθελοντική κοινότητα. για ως ασθενής έχω λάβει πολλές φιάλες αίματος . εντός και έκτος Ελλάδος σε τρεις. μεγάλες  χειρουργικές επεμβάσεις

 Ελάτε να κάνουμε την αιμοδοσίας μεγάλη Να δηµιουργήσουµε συνειδητοποιημένους αιμοδότες Να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους στον εθελοντισμό

Να επιλέξουμε υγιεινό τρόπο ζωής. και να αποβάλουμε. την αδιαφορία και τη. φοβία !! για τους ανθρώπους                  Ο  (Karl Landsteiner) 14-6-1868- -1943. 

Ανακοίνωση εξέδωσε ένεκα της ημέρας και ο Σύλλογος Αιμοδοτών Λήμνου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η μετάγγιση αίματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη, ωφελώντας τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από αίμα και τα συστατικά του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η μεσογειακή αναιμία. Η μετάγγιση αίματος και προϊόντων αίματος βοηθά τους ασθενείς να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιπλέον, η μετάγγιση αίματος υποστηρίζει σύνθετες ιατρικές και χειρουργικές διαδικασίες, καθιστώντας την έτσι απαραίτητη στη φροντίδα της μητέρας και του παιδιού, καθώς και κατά τη διάρκεια ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών.

Δυστυχώς, σε πολλές χώρες, η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά και οι υπηρεσίες αίματος αντιμετωπίζουν την πρόκληση να διαθέτουν επαρκή ποσότητα αίματος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και την ασφάλειά του. Η εθελοντική μη αμειβόμενη αιμοδοσία είναι το θεμέλιο μιας ασφαλούς και επαρκούς προσφοράς αίματος. Επιπλέον, οι εθελοντικές μη αμειβόμενες δωρεές πλάσματος παίζουν εξίσου κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη ασθενών με ευρύ φάσμα μακροχρόνιων παθήσεων, όπως η αιμορροφιλία και οι ανοσολογικές ανεπάρκειες.

Το Μάιο του 2005, κατά τη διάρκεια της 58ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, οι υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο έκαναν ομόφωνη δήλωση δέσμευσης και υποστήριξης προς την εθελοντική αιμοδοσία. Μέσω του ψηφίσματος WHA58.13, όρισαν την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη ως ετήσιο γεγονός που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου.
Το ψήφισμα παροτρύνει επιπλέον τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν και να υποστηρίξουν καλά οργανωμένα, σε εθνικό επίπεδο, συντονισμένα και βιώσιμα προγράμματα αίματος, με την κατάλληλη κανονιστική εποπτεία, ώστε να υπάρχει επαρκώς ασφαλές αίμα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Η 20ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη το 2024 σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για να αναλογιστούμε τι έχουμε πετύχει, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να οραματιστούμε ένα μέλλον, όπου η ασφαλής μετάγγιση αίματος θα είναι καθολικά προσβάσιμη. Η φετινή παγκόσμια εκστρατεία φέρει το σύνθημα: «20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!» Τιμά το ορόσημο της 20ής επετείου και τον βαθύ αντίκτυπο της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις ζωές των ασθενών και των δοτών. Η εκστρατεία είναι μια ευκαιρία για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη προς τους αιμοδότες, τους δωρητές πλάσματος και αιμοπεταλίων ανά τον κόσμο για τις σωτήριες δωρεές τους. Επιπλέον, απευθύνει έκκληση για δράση, παρακινώντας περισσότερα άτομα να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα της αιμοδοσίας.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Λήμνου "Ο Άγιος Παντελεήμων" με την ευκαιρία αυτής της ημέρας, θα ήθελε να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ, για ακόμη μια φορά, σε όλους τους φίλους/ες και μέλη του συλλόγου για την τεράστια εθελοντική τους προσφορά σε μονάδες αίματος όλα αυτά τα χρόνια... ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !

Να είστε όλοι καλά, να προσέχετε την υγεία σας και σας περιμένουμε στην επόμενη εθελοντική αιμοδοσία στις 18, 19 και 20 Ιουλίου.
Με εκτίμηση εκ μέρους του ΔΣ
ο γραμματέας
Θανάσης Τζάνερος

     

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το