Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Αυτοψία στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του λιμανιού εν όψει της «γρήγορης» visa στους Τούρκους πολίτες

the roots web banners 06

Λήμνος: Αυτοψία στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του λιμανιού  εν όψει  της «γρήγορης» visa στους Τούρκους πολίτες
07.04.2024 | 11:49

Λήμνος: Αυτοψία στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του λιμανιού εν όψει της «γρήγορης» visa στους Τούρκους πολίτες

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η Δήμαρχος Λήμνου κ. Ελεονώρα Γεώργα συνόδευσε την Πέμπτη 4 Απριλίου τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Μάνο Λογοθέτη και τον Γ.Γ. Ναυτιλίας & Λιμένων, του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στον νέο λιμένα της Μύρινας, αλλά και στον παλαιό, εν όψει της εφαρμογής του μέτρου της επταήμερης θεώρησης εισόδου (visa) σε Τούρκους υπηκόους, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ και στο νησί της Λήμνου.  

Ειδικότερα, η αυτοψία στους χώρους και τις εγκαταστάσεις των λιμένων έγινε παρουσία του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας κ. Σωκράτη Κρομμυδέλλη και του Λιμενάρχη Μύρινας κ. Χρήστου Καλτσούνη, καθώς επίσης και του έως πρότινος υπαλλήλου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λήμνου κ. Νικολάου Μαρινάκη. 

1ΓΓ

Την ίδια ημέρα, ακολούθησε σύσκεψη των Γενικών Γραμματέων με εκπροσώπους φορέων του τουριστικού κλάδου (ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, ταξιδιωτικούς πράκτορες), παρουσία της Δημοτικής Αρχής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.  

Οι φορείς ενημερώθηκαν εκτενώς για το μέτρο της χορήγησης επταήμερης visa σε Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται ελληνικά νησιά,  την οποία θα μπορούν να εκδίδουν άμα τη αφίξει τους και όχι αποκλειστικά σε Πρεσβείες και Προξενεία, μέτρο το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Λογοθέτης, αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά. Οι φορείς εξέφρασαν τα ερωτήματα τους και τοποθετήθηκαν  καταθέτοντας το δεδομένο της απόστασης του νησιού από τις ακτές της Τουρκίας, τα στοιχεία των ανέμων και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν πιθανά την προοπτική εφαρμογής του μέτρου. 

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο  ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου με το Λαύριο, με τους εκπροσώπους του τουρισμού να τονίζουν τις συνέπειες της καθυστέρησης ανακοίνωσης δρομολογίων για την περίοδο του Πάσχα και την επικείμενη θερινή σεζόν. 

Οι Γενικοί Γραμματείς αναφέρθηκαν στο ιστορικό του διαγωνισμού και την εκκρεμή εκδίκαση της προσφυγής που κατέθεσε συμμετέχουσα εταιρεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου αναμένεται άμεσα. Έκαναν λόγο για πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν και άλλοι πολλοί προορισμοί που εξυπηρετούνται από άγονες γραμμές. 

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, ακολούθησε συνάντηση της Δημάρχου με τους δύο Γενικούς Γραμματείς στο Δημαρχείο. Κατά τη συνάντηση, η Δήμαρχος επανήλθε στο θέμα του ακτοπλοϊκού, σε συνέχεια της με αριθ. πρωτ. 4814/02-04-2024 επιστολής προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη με κοινοποίηση προς τον κ. Κυριαζόπουλο, η οποία εστάλη πριν ακόμη γίνει γνωστή η επίσκεψή των Γενικών Γραμματέων στο νησί.   

Στην επιστολή,  η κ. Γεώργα είχε σημειώσει :  

«Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην τουριστική ανάπτυξη της Λήμνου, καθώς καθιστά αδύνατο τον έγκαιρο προγραμματισμό των κρατήσεων, κατάσταση που επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα. Χαρακτηριστικά μας αναφέρεται ότι μεγάλος αριθμός κρατήσεων αναβάλλονται και ότι γίνονται πλέον κρατήσεις με περιθώριο +/- δύο ημερών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των μικρών και μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων και την ομαλή διοργάνωση του ταξιδιού των επισκεπτών μας. Επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα να καθορίσετε σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς τους όρους των επόμενων προκηρύξεων». 

Εξάλλου, η Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Πυρομάγλου βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε τακτική επαφή με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, επιδιώκοντας την επίλυση του θέματος και έχει γίνει επανειλημμένως ενημέρωση για το ζήτημα, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου και στα ΜΜΕ. 

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Δημαρχείο, υπήρξε δέσμευση από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για επίλυση του θέματος του ακτοπλοϊκού σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, καθώς επίσης και ρητή διαβεβαίωση ότι, σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο θα φροντίσει για την απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων.  

Τέλος, συζητήθηκαν οι προοπτικές του λιμένα της Μύρινας και οι δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων. Παράλληλα, εξετάστηκε και η κατάσταση των λιμένων του Μούδρου, της Πλάκας, των αλιευτικών καταφυγίων και λιμενίσκων του νησιού. 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το