Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Όμιλος Ανεμόεσσα: «Παραλία Κέρους. Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα»

afoi poriazi

Όμιλος Ανεμόεσσα: «Παραλία Κέρους. Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα»
09.10.2014 | 07:35

Όμιλος Ανεμόεσσα: «Παραλία Κέρους. Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Όμιλος Ανεμόεσσα για την άναρχη και ασύδοτη κατάσταση που επικρατει σε μια από τις πιο προνομιούχες περιοχές της Λήμνου.

Η επιστολή που λάβαμε από την Ανεμόεσσα αναφέρει:

"Ο Όμιλος ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ έλαβε δύο επιστολές μελών και φίλων του, καθώς και πολλές προφορικές αναφορές από ιδιώτες για την εγκληματική αδιαφορία του Δήμου και της πολιτείας να ελέγξουν την παραλία του Κέρους μέρος ενός σημαντικού συστήματος υγροτόπων, από πλευράς ρύπανσης και χρήσεων. Έτσι, τέλος Αυγούστου επισκεφθήκαμε την περιοχή για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές.

Δυστυχώς οι αναφορές δεν απέχουν καθόλου από την πραγματικότητα όπως καταδεικνύουν και οι φωτογραφίες που πήραμε. Ο προβληματισμός μεγάλος, αφού για το θέμα αυτό η Ανεμόεσσα έχει ήδη τοποθετηθεί και παρέμβει στις αρμόδιες αρχές με έγγραφα και παραστάσεις, στις οποίες δεν δόθηκε μέχρι σήμερα καμία συνέχεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε επιστολή του 2013 με θέμα: Παραλία ΚΕΡΟΥΣ :  απαξίωση ενός πολυτιμότατου περιβαλλοντικού και τουριστικού πόρου.

Στόχοι των ενεργειών μας είναι να διατηρήσει η περιοχή τον φυσικό της πλούτο και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα,  να λειτουργήσει  ως πόλος έλξης επισκεπτών και παραθεριστών, στο πλαίσιο όμως μιας βιώσιμης ανάπτυξης, προς το συμφέρον όλων.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνουμε αναγκαίο άμεσα να αναληφθούν δράσεις ώστε: 

-        να σταματήσει η αυθαιρεσία και να εφαρμοστούν επιτέλους τα μέτρα διαχείρισης του  υγρότοπου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα (α) από τη μελέτη ΣΧΟΑΠ πρώην Δήμου Μούδρου αλλά και (β) από τον ίδιο τον Κανονισμό Παραχώρησης χρήσης Αιγιαλού-Παραλίας που είχε ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικού Συμβούλιο

-        να διασφαλιστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της παραλίας,

-        να υπάρξει η αναγκαία μέριμνα για την προστασία του πολύτιμου και ευαίσθητου αυτού περιβάλλοντος από κάθε μορφής ρύπανση που σήμερα εκφράζεται με αυθαίρετες κατασκευές στεγάστρων, χώρων υγιεινής, κλπ. αλλά και με ρήψη απορριμμάτων.   

-        να σταματήσει πλέον το ελεύθερο camping απαγορευμένο από τη σχετική νομοθεσία

-        να σταματήσει η ελεύθερη πρόσβαση τροχοφόρων στην παραλία μέσω κάθετων δρόμων, καταστρέφοντας τις αμμοθίνες και ρυπαίνοντας την παραλία,    

-        να συσταθεί Φορέας Διαχείρισης των περιοχών ΝΑΤURA και των μικρών υγροτόπων της Λήμνου.

-        να προωθηθεί η χάραξη αιγιαλού και παραλίας σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Κέρους, μέχρι δηλαδή και την Παναγιά.

Δυναμικά μέχρι σήμερα ενήργησε και το WWF Ελλάδος καθώς, με επιστολή του τον Ιούλιο του 2013 αλλά και πρόσφατα τον Σεπτέμβριο 2014, αναφέρεται στην παντελή έλλειψη μέριμνας της πολιτείας για την περιοχή και την ασύδοτη εκμετάλλευσή της. Αλλά κατά πως φαίνεται και οι οχλήσεις του WWF Ελλάδος αγνοήθηκαν.

Αξιοσημείωτη όμως και εξαιρετικά αισιόδοξη είναι η κινητοποίηση σύσσωμης της κοινωνίας της Παναγιάς, η οποία δια των φορέων της, έντονα διαμαρτυρήθηκε για ανάλογη υποβάθμισης της παραλίας του Ζεματά, διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει η παραλία της να γίνει …ένα δεύτερο Κέρος. Για αυτό και πολύ νωρίς ξεκίνησε και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, δηλώνοντας ότι θα προστατέψει τον χώρο της, ακόμη και αν οι υπεύθυνοι αδιαφορήσουν.

Σήμερα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται, της γενικευμένης αυθαιρεσίας στην παραλία του Κέρους και την ανάγκη να αποτραπεί πλέον η περαιτέρω  υποβάθμιση, που κινδυνεύει να είναι μη αναστρέψιμη . Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν τις απαντήσεις που θα λάβουμε από τη νέα δημοτική αρχή και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με τα μέτρα και τις ενέργειες που ο καθένας θα αναλάβει για τη διαχείριση του χώρου, τον έλεγχο των χρήσεων και την προστασία ενός πολυτιμότατου αγαθού".

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018