Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ερευνα για τις τιμές της αμόλυβδης στα νησιά
achilladelis
Ερευνα για τις τιμές της αμόλυβδης στα νησιά
24.12.2014 | 09:56

Ερευνα για τις τιμές της αμόλυβδης στα νησιά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) για τον έλεγχο της αγοράς καυσίμων σε 7 νησιωτικές περιοχές της χώρας ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος

Πρόκειται για τα Δωδεκάνησα, την Κεφαλονιά, τις Κυκλάδες, τον νομό Λασιθίου, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Ο υφυπουργός προσκόμισε στην Ε.Α. στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν περιθώρια κέρδους στην αμόλυβδη βενζίνη υπερδιπλάσια του μέσου όρου, ενδείξεις για συμφωνίες πρατηρίων σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να κρατούν υψηλά τις τιμές και διαφορές σε επίπεδα κατανάλωσης - αποθεματοποίησης ανά νομό που δεν καταγράφονται.

Τα παραπάνω στοιχεία στηρίζονται σε σύγκριση των τιμών της αμόλυβδης ανά νομό σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή στις 12/12/2014, που διαμορφώθηκε στα 1,489 ευρώ ανά λίτρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Σάμο την ίδια ημέρα η μέση τιμή χονδρικής της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,414 ευρώ το λίτρο και παρατηρήθηκε πολλαπλάσιο περιθώριο κέρδους πρατηριούχων και εταιρειών εμπορίας (22 λεπτά ανά λίτρο) σε σχέση με τον νομό Ευβοίας όπου η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 1,418 ευρώ ανά λίτρο και το περιθώριο εμπορίας και πρατηρίων ήταν στα 9,8 λεπτά ανά λίτρο.

Την ίδια ημέρα, το μέσο εκτιμώμενο κέρδος πανελλαδικά πρατηριούχων και εταιρειών ήταν 11,78 λεπτά το λίτρο. Στους παραπάνω νομούς παρατηρήθηκε επίσης σε επίπεδο Δήμων μια σχετική ομοιομορφία τιμών.

Από τον πίνακα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης για τον Δήμο Χίου, προκύπτει ότι σε σύνολο 19 πρατηρίων, στα 9 η τιμή είναι 1,598 ευρώ το λίτρο, στα 6 η τιμή είναι 1,618 ευρώ το λίτρο, η χαμηλότερη τιμή σε ένα μόνο πρατήριο είναι μόλις 1,588 ευρώ το λίτρο, η υψηλότερη (επίσης σε ένα πρατήριο) 1,630 ευρώ το λίτρο ενώ υπάρχει και ένα πρατήριο με τιμή στα 1,595 ευρώ το λίτρο και ένα με τιμή στα 1,608 ευρώ το λίτρο.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά σε σχέση με τη λειτουργία του ανταγωνισμού εάν συνυπολογίσει κανείς ότι στον Δήμο Χίου δραστηριοποιούνται έξι εταιρείες εμπορίας και δύο ανεξάρτητα πρατήρια, αριθμός που θα έπρεπε να εγγυάται τον υγιή ανταγωνισμό.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει στην Ε.Α. ότι οι διαφορές του περιθωρίου εμπορίας και πρατηριούχων σε τοπικό επίπεδο στους 7 νομούς που παραπέμπονται, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις: 1) Για ελλιπή ανταγωνισμό σε τοπικό επίπεδο.

Πιθανόν να υποκρύπτονται συμφωνίες πρατηρίων σε τοπικό επίπεδο που διατηρούν τις τιμές υψηλά. 2) Για διαφορές στα επίπεδα κατανάλωσης και αποθεματοποίησης ανά νομό που δεν καταγράφονται. Η κατανάλωση σε αυτούς τους νομούς και πολύ περισσότερο σε ορισμένους δήμους αυτών των νομών παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή. 3) Για ανομοιογενή γεωγραφική κατανομή εντός του ιδίου νομού όσον αφορά τον αριθμό τόσο των πρατηρίων όσο και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται».

2312s23graf-thumb-large

 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018