Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Απάντηση Καλογήρου στην ερώτηση Γιακαλή

banner roots

Απάντηση Καλογήρου στην ερώτηση Γιακαλή
03.04.2015 | 12:43

Απάντηση Καλογήρου στην ερώτηση Γιακαλή

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Tην απάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, στην Ερώτηση που κατέθεσε χθες ο Επικεφαλής της Παράταξης Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Γιακαλής, διαβίβασε με δελτίο τύπου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σε απάντηση της από 02.04.2015 Ερώτησης που καταθέσατε σχετικά με τους διαγωνισμούς του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Αξιότιμε κ. Γιακαλή,

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα νομιμότητας και διαφάνειας, αυτό το έχει ήδη αποδείξει και θα συνεχίσει να το κάνει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Ωστόσο, προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ειδικά εσείς προβαίνετε σε τέτοιες δηλώσεις, μετά από 3,5 χρόνια στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου.

Πολύ περισσότερο που όχι μόνο είχατε ενημερωθεί, αλλά συμμετείχατε και ψηφίσατε ως εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης στο τελευταίο Δ.Σ. του Ταμείου το οποίο ομόφωνα ενέκρινε τις μέχρι σήμερα ενέργειες και εξουσιοδότησε την Πρόεδρο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον έγκαιρο προγραμματισμό και υλοποίηση νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και δράσεων συμμετοχής σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς και συναντήσεις (CPMR, Open Days, European Business Summit, Συμβουλευτική υποστήριξη και εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες).

Όπως αναφέρει το σχετικό πρακτικό:

Α. Στην 45η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στις 09.03.2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00, συζητήθηκε μεταξύ των άλλων στο πλαίσιο του Θέματος (2) «Ενημέρωση για Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Δράσεις», το υποθέμα 2.4 «Ενεργή παρουσία σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς και συναντήσεις».

Πιο συγκεκριμένα, η εισήγηση και η σχετική Απόφαση του Δ.Σ. ήταν η εξής:

Οι ανάγκες που προκύπτουν ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020 είναι αυξημένες και η παρουσία της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου για να διεκδικήσει πόρους από Προγράμματα και Δράσεις πρέπει να διαφοροποιηθεί και να ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Προτεινόμενες Δράσεις:

• Επανενεργοποίηση της συμμετοχής στην CPMR ( Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe –Σύνοδος των απομακρυσμένων και παραθαλάσσιων περιφερειών) με 150 Περιφέρειες - Μέλη

• Συμβουλευτική υποστήριξη και εκπροσώπηση των συμφερόντων του Ταμείου και της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες

• Συμμετοχή σε δράσεις και εκδηλώσεις Δικτύωσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο:
o Open Days (Δημόσιοι Φορείς, Οκτώβριος, Βρυξέλλες 2015)
o European Business Summit (Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Φορείς, Μάιος 2015, Βρυξέλλες)

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των δράσεων ανέρχεται σε 110-140 χιλ € και αυτές θα αναπτυχθούν σταδιακά εντός του 2015 και σε βάθος ενός χρόνου, ει δυνατόν σε συνεργασία με άλλες Περιφέρειες και Ταμεία.

Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, διαβάζοντας τους όρους της προκήρυξης εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι όροι αξιολόγησης είναι ακριβώς οι ίδιοι που χρησιμοποιούνται κατά πάγια τακτική στους ανοιχτούς διαγωνισμούς με την αξιολόγηση της οικονομικής και τεχνικής προσφοράς και την χρήση συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου για την τελική κατάταξη των διαγωνιζομένων.

Μάλιστα οι σχετικοί διαγωνισμοί δημοσιεύτηκαν τόσο στη Διαύγεια όσο και στην ιστοσελίδα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και ήταν ανοιχτοί σε όποια εταιρία ή φυσικό πρόσωπο επιθυμούσε να συμμετέχει.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι με βάση την ισχύουσα για τα Περιφερειακά Ταμεία Νομοθεσία θα ήταν δυνατή η επιλογή «μεταξύ τριών τουλάχιστον προσφορών που λαμβάνονται από κατάλληλους προμηθευτές»

Η μόνη διαφορά επομένως που υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ πρόχειρου και ανοιχτού διαγωνισμού είναι η χρονική διάρκεια για την υποβολή προτάσεων –που σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Όσο για τις φωτογραφικές διατάξεις αδυνατώ να αντιληφθώ σε ποιες αναφέρεστε από τη στιγμή που δεν υπήρχε καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό κάποιας εταιρίας (π.χ. εμπειρία, ύψος ετήσιου τζίρου, προφίλ ομάδας έργου κτλ).

Η επιλογή της δημιουργίας γραφείου εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες κ. Γιακαλή είναι στρατηγική. Είναι επιλογή εξωστρέφειας σε μια στιγμή που το Βόρειο Αιγαίο και τα νησιά μας την έχουν απόλυτη ανάγκη.

Σε μια τόσο σοβαρή επιλογή είμαι σίγουρη αντιλαμβάνεστε ότι δε χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων, που υπάρχει κίνδυνος να στερήσουν πόρους από τα νησιά μας και ευκαιρίες δικτύωσης και ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις μας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel