Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η Λήμνος «σταθμός» στην ιστορία της Αυστραλίας

the roots web banners 06

Η Λήμνος «σταθμός» στην ιστορία της Αυστραλίας
16.04.2015 | 10:53

Η Λήμνος «σταθμός» στην ιστορία της Αυστραλίας

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Η Λήμνος, αλλά και, γενικότερα, η Ελλάδα γίνεται τις επόμενες μέρες «σταθμός» στο ιστορικό γίγνεσθαι των χωρών οι στρατιώτες των οποίων συμμετείχαν στην εκστρατευτική δύναμη ANZACs και, κυρίως, της Αυστραλίας.

Από εκείνη την αποφράδα μέρα της 25ης Απριλίου του 1915 που έγινε η απόβαση στην Καλλίπολη και έως και τις 26 Γενάρη του 2016, ημερομηνία που σηματοδοτεί την λήξη της εκστρατείας των ANZACs εκεί, 8.709 Αυστραλοί στρατιώτες έχασαν την ζωή τους ενώ πάνω από 17.000 τραυματίστηκαν. 

Αύριο και από τον οικισμό Πορτιανού της Λήμνου, αρχίζουν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απόβαση και σφαγή των στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων ANZACs, στην χερσόνησο που βάφτηκε με το αίμα τους. 

Όπως τότε η Λήμνος αποτέλεσε το ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων στην προσπάθεια κατάληψης των Δαρδανελίων έτσι και σήμερα, θα παίξει το ρόλο του «ορμητηρίου»… για τις εκδηλώσεις μνήμης αυτής της μαύρης επετείου που σημάδεψε την αυστραλιανή και παγκόσμια ιστορία. 

Η επιλογή του οικισμού Πορτιανού για την έναρξη των εκδηλώσεων δεν είναι τυχαία. Σε μία βίλα του χωριού αυτού είχε στηθεί το αρχηγείο των ΑNZACs και από το παράθυρο αυτού του αρχοντικού, παρακολουθούσε την εξέλιξη της μάχης και κατηύθυνε την αποτυχημένη επιχείρηση κατάληψης των στενών ο εμπνευστής της Winston Churchill, πρώτος λόρδος του βρετανικού Ναυαρχείου τότε. Η πολυθρόνα του φυλάσσεται μέχρι σήμερα στο τοπικό λαογραφικό μουσείο.

Στην πρώτη εκδήλωση μνήμης που θα λάβει χώρα αύριο το απόγευμα θα παραστεί ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, κ. Robert Peck, και εκτός από κατάθεση στεφάνων θα γίνουν και αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας «Των Αδερφών Νοσοκόμων από τον Καναδά». 

Το ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Λήμνου στην εκστρατεία της Καλλίπολης θα θυμηθούν και θα τιμήσουν με ξεχωριστή λαμπρότητα και οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Αυστραλίας στις εκδηλώσεις μνήμης. 

Τους υψηλόβαθμους Αυστραλούς στρατιωτικούς της χώρας μας θα συνοδεύει η κυπριακής καταγωγής αξιωματικός του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας πλωτάρχης Άντρια Αργυρίδη. Η κ. Αργυρίδη δεν έχει επιφορτιστεί μόνο με τον ρόλο του πολιτιστικού συμβούλου και διερμηνέα του αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας, Tim Barrett, που εκπροσωπεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στις εκδηλώσεις, αλλά παράλληλα θα είναι και η αναπληρωτής διοικητής της πολεμικής φρεγάτας HMAS Success, με πλήρωμα 235 άτομα, που θα καταπλεύσει στα νερά της Λήμνου εντός των επομένων ημερών και στις 24 Απριλίου, και ενώ θα βρίσκεται αγκυροβολημένη στο ελληνικό νησί στη Λήμνο θα είναι ανοιχτή στο κοινό για να το επισκεφθεί.

«Πέρα από το ότι θα εκφωνήσω τους επίσημους λόγους του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας αντιναυάρχου και άλλων επισήμων στα Ελληνικά, έχω επιφορτιστεί με την ευθύνη της φρεγάτας και όταν ο πλοίαρχος, Justin Jones, θα έχει άλλα καθήκοντα στη ξηρά» είπε η πλωτάρχης Αργυρίδη στο «Νέο Κόσμο».

Η κ. Αργυρίδη είναι η μόνη ελληνικής καταγωγής Αυστραλή αξιωματικός που θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις στην αυστραλιανή αποστολή και όπως χαρακτηριστικά είπε θεωρεί αυτή την αποστολή ως μία από τις σημαντικότερες της ζωής της. 

«Είναι η πρώτη φορά που θα παραβρεθώ σε εκδηλώσεις μνήμης για τη Μάχη της Καλλίπολης στην Ελλάδα και το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια κάνει την όλη αποστολή ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Επίσης, το ότι η Λήμνος είναι ένας παράδεισος αρχαιολογικών θησαυρών και όπως γνωρίζετε είμαι στην διαδικασία ολοκλήρωσης του Διδακτορικού μου στην αρχαιολογία σημαίνει ότι εκτός από τις εκδηλώσεις θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους, κάτι που με ενθουσιάζει». 

Το Σάββατο και στο συμμαχικό κοιμητήριο του Μούδρου θα λάβει χώρα η πρώτη εκδήλωση μνήμης στην οποία θα συμμετάσχει ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, αντιναύαρχος Barrett. Η εκδήλωση μνήμης εκτός από επιμνημόσυνη δέηση θα συμπεριλαμβάνει, κατάθεση στεφάνων, ομιλία του αντιναυάρχου Barrett και ομιλία από τον έλληνα ιστορικό Γιώργο Βογιατζή, η οποία πραγματεύεται τον ρόλο της Λήμνου στην εκστρατεία στην Καλλίπολη. Στο νησί καταφθάνουν επίσης πολλοί Αυστραλοί πολιτικοί οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη αλλά και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Λήμνο και την Αθήνα για να τιμηθεί η αυστραλιανή θυσία. 

Σειρά διαλέξεων θα δώσει και ο Αυστραλός ιστορικός και φιλλέληνας, αλλά και γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης Καλλίπολης-Λήμνου, Jim Claven. 

Ο κ. Claven θα δώσει την πρώτη του διάλεξη την Κυριακή το μεσημέρι στο Πολιτιστικό κέντρο του οικισμού Πορτιανού, ενώ θα είναι και ο επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης που διοργανώνει η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα ανήμερα της επετείου, στις 25 Απριλίου στην Αθήνα. 

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα αυτές θα λάβουν χώρα ανήμερα της επετείου το Σάββατο 25 Απριλίου. Οι εκδηλώσεις αυτές τελούν υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Πρεσβείας στην Ελλάδα και θα ξεκινήσουν από το Πολεμικό Κοιμητήριο Φαλήρου στις 11 το πρωί όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ. John Griffith, και εκπροσώπων των Ελληνικών και Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Το ίδιο βράδυ στην Αυστραλιανή Πρεσβεία θα λάβει χώρα ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης. 

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης, κ. Λι Ταρλάμης. Ο κ. Claven θα δώσει διάλεξη με θέμα «Τιμώντας την Ελληνική καρδιά της Καλλίπολης», ενώ θα γίνει και προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από την Μάχη της Καλλίπολης. 

Πηγή: neoskosmos.com
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel