Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Επί ποδός οι ναυτεργάτες της ΝΕΛ

banner roots

Επί ποδός οι ναυτεργάτες της ΝΕΛ
25.05.2015 | 09:23

Επί ποδός οι ναυτεργάτες της ΝΕΛ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Την εγκατάλειψη που έχει γίνει από την εργοδοσία της ΝΕΛ στο καράβι «Ταξιάρχης», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Παράλληλα, σε συμβολική κατάληψη στον καταπέλτη του πλοίου «Νήσος Μύκονος» στο λιμάνι του Καρλοβάσου προχώρησαν οι ναυτεργάτες του πλοίου Μυτιλήνη.

Πιο συγκεκριμένα, τo πλοίο «Ταξιάρχης» είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Λαυρίου, ενώ το πλήρωμά του -εδώ και μέρες- βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα πολλών μηνών.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση την Κυριακή 24 Μάη αντιπροσωπεία του ΕΚ Λαυρίου μαζί με ναυτεργάτες πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό Λιμεναρχείο.
Στην ανακοίνωσή του το ΕΚ επισημαίνει:

«Το πλήρωμα έχει αφεθεί στην τύχη του και υποχρεώθηκε να σβήσει τις μηχανές λόγω έλλειψης καύσιμων. Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους γιατί δεν έχει φώτα, δεν λειτουργούν οι τουαλέτες, υπάρχουν συσσωρευμένοι κίνδυνοι που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν οι συνάδελφοι. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου μαζί με τους ναυτεργάτες προχώρησε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο, όπου ζητήθηκε να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στους υπαίτιους της εγκατάλειψης. Ο Αξιωματικός υπηρεσίας διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 3 και μισή το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει έρθει βυτίο με καύσιμα, σε διαφορετική περίπτωση θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας για τα περαιτέρω.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την τακτική που έχει ακολουθήσει όλο το διάστημα που υπάρχει το πρόβλημα με την ΝΕΛ. Συντάσσεται πλήρως με τα συμφέροντα των εφοπλιστών, ενώ ετοιμάζεται να παραδώσει τη συγκεκριμένη γραμμή σε άλλον εφοπλιστή, με απευθείας ανάθεση. Απαιτούμε άμεσα την πληρωμή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών, την προστασία της ζωής τους, που αναγκάζονται να βρίσκονται σε ένα κουφάρι χωρίς ρεύμα.

Αυτή είναι η πολιτική της απελευθέρωσης, αυτή είναι η ΕΕ, αυτά υπηρετεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο κοινό τους σπίτι, που κλείνει τα σπίτια των εργατών με την ανεργία, με την απληρωσιά, με τους νεκρούς στα κάτεργα της εργοδοσίας».

Εντωμεταξύ, την ίδια ημέρα, σε συμβολική κατάληψη στον καταπέλτη του πλοίου «Νήσος Μύκονος» στο λιμάνι του Καρλοβάσου προχώρησαν οι ναυτεργάτες του πλοίου Μυτιλήνη που τρεισήμισι μήνες τώρα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ζητώντας από τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου την εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

Το Νήσος Μύκονος έφτασε στις 2:00 το μεσημέρι της Κυριακής στο Καρλόβασι προερχόμενο από τον Πειραιά και μετά την αποβίβαση των επιβατών, οι ναυτεργάτες με την υποστήριξη του εργατικού κέντρου Σάμου και του ΠΑΜΕ «κατέλαβαν» για 15 περίπου λεπτά τον καταπέλτη του πλοίου σε μια ακόμα προσπάθεια να γνωστοποιήσουν και να κρατήσουν στην επικαιρότητα το πρόβλημα που βιώνουν μήνες τώρα από τη στάση της εργοδότριας εταιρείας που τους οφείλει από έξι έως και δώδεκα μισθούς στον καθέναν από αυτούς αλλά και από την αδράνεια του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Από την Παρασκευή η ΝΕΛ σταμάτησε πάλι την τροφοδοσία του πλοίου με πετρέλαιο και οι ναυτικοί επιβιώνουν χάρη στην αλληλεγγύη των κατοίκων και των φορέων του νησιού.

Για την φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία συνέδραμαν το σωματείο κατώτερων πληρωμάτων «Στέφενσον» και ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου, για την σίτισή τους προσέτρεξαν ο στρατός, ο ιερέας της περιοχής, ο σύλλογος πολυτέκνων Σάμου επιχειρηματίες της περιοχής και απλοί πολίτες.

Όσο αναγκαία και να είναι αυτή η βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, οι ναυτικοί απαιτούν από την εταιρεία να αναλάβει ως οφείλει τις ευθύνες της, απέναντί τους σύμφωνα με τη ναυτική νομοθεσία.

 

Πηγή: 902.gr / era-aegean.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το