Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το μονοπώλιο φουσκώνει το κόστος

the roots web banners 06

Το μονοπώλιο φουσκώνει το κόστος
10.12.2015 | 12:18

Το μονοπώλιο φουσκώνει το κόστος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Τιμές δύο ταχυτήτων παρατηρούνται στην αγορά καυσίμων του νησιού μας, με τις διαφορές από πρατήριο σε πρατήριο ιδιαίτερα στη Λεσβιακή ύπαιθρο, να φτάνουν ακόμη 70 ευρώ/τόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Δυστυχώς, για τους κατοίκους του νησιού μας, η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων, δεν φτάνει ποτέ στις τσέπες τους, αφού ακόμη και σήμερα, την εποχή της ακραίας οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν ή να μετακινηθούν.

Στην πόλη μας και γενικότερα στα πρατήρια της γύρω περιοχής, οι τιμές είναι σε σχετικά καλά επίπεδα και κυμαίνονται από 83 λεπτά/ λίτρο έως και 87 λεπτά/λίτρο. Η μέση τιμή ωστόσο, στην πόλη, είναι περίπου στα 85 λεπτά/λίτρο.

Όπως αναφέρει ο Τ. Τυροπώλης, πρόεδρος των βενζινοπωλών της Λέσβου, οι τιμές διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που βοηθά τους καταναλωτές να προμηθεύονται πετρέλαιο και να το επιλέγουν ως μέσο θέρμανσης πολύ περισσότερο από άλλα είδη, όπως το πέλετ, το ξύλο, το πυρηνόξυλο κ.α.

«Φέτος ο αριθμός των παραγγελιών είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Οι πελάτες μας είναι κυρίως ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, ενώ η πληρωμή γίνεται άμεσα με την παραλαβή του προϊόντος. Ελάχιστες πολυκατοικίες πλέον βάζουν πετρέλαιο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι ένοικοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους στην πληρωμή των κοινοχρήστων».

Αναφορικά με τις τιμές στα υπόλοιπα καύσιμα, ο Τ. Τυροπώλης τις χαρακτηρίζει αρκετά ικανοποιητικές και φυσικά πολύ καλύτερες σε σχέση με αυτά που δαπανούσαν οι καταναλωτές τα προηγούμενα χρόνια.

«Ελπίζω η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του μέτρου που ακούγεται ολοένα και περισσότερο από τα ΜΜΕ, ότι θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, ως αντιστάθμισμα σε πιθανή μείωση στα τέλη κυκλοφορίας. Αν αυτό ισχύσει τελικά, πολύ φοβάμαι ότι θα δεχθούμε συνολικά άλλο ένα ισχυρό χτύπημα. Εδώ ζητάμε περαιτέρω μείωση του ειδικού φόρου, πώς είναι δυνατόν να δεχθούμε αυξήσεις;».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ
Εντύπωση πάντως, προκαλεί το γεγονός της μεγάλης διαφοράς στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε περιοχές της επαρχίας του νησιού μας, όπως ο Πολιχνίτος, το Πλωμάρι, το Σκαλοχώρι, η Κάπη και η Ερεσός, όπου οι τιμές ξεπερνούν τα 89 λεπτά/λίτρο και μάλιστα στην Ερεσό το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 92 λεπτά/λίτρο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ένας καταναλωτής από τη Μυτιλήνη μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο με 830 ευρώ/ τόνο και ένας άλλος από την Ερεσό με 920 ευρώ/τόνο. Η διαφορά είναι 90 ευρώ και θεωρείται πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο γειτονικό νησί της Λήμνου, όπου τα πρατήρια στην πλειοψηφία τους πωλούν το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή των 95 λεπτών/λίτρο.

Πολύ φθηνότερο σε σχέση με τα πρατήρια της Λέσβου και της Λήμνου, είναι το πετρέλαιο θέρμανσης στα πρατήρια της Χίου και της Σάμου. Στη Χίο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται από 82 έως 84 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στη Σάμο το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται από 85 έως 87 λεπτά ανά λίτρο.

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο Βόρειο Αιγαίο αναδεικνύεται η ακριτική Ικαρία, όπου οι κάτοικοί της αναγκάζονται να προμηθεύονται το πετρέλαιο προς 97 λεπτά/λίτρο.

Προφανώς στις συγκεκριμένες περιοχές, οι επαγγελματίες εκμεταλλεύονται το μονοπώλιο και τη μεγάλη απόσταση από άλλα πρατήρια με χαμηλότερες τιμές. Από την άλλη, η απότομη αλλαγή του καιρού, το τσουχτερό κρύο των τελευταίων ημερών, αλλά και οι επικείμενες γιορτές, οδηγούν σε τσίμπημα των τιμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Διεύθυνσης Εμπορίου, όταν βελτιωθεί ο καιρός και λιγοστέψουν οι παραγγελίες, θα οδηγηθούμε σε πτώση των τιμών.

Οι καταναλωτές πάντως, πριν προχωρήσουν σε παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης, καλό θα ήταν να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τιμές από την ιστοσελίδα www.fuelprices.gr προκειμένου να επιλέξουν το φθηνότερο πρατήριο της περιοχής τους και να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για τις τιμές που επικρατούν στην αγορά των καυσίμων γενικότερα.

 

Πηγή: dimokratis.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το