Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ώρα αποφάσεων για το νέο Περιφερειάρχη
Ώρα αποφάσεων για το νέο Περιφερειάρχη
22.07.2019 | 09:29

Ώρα αποφάσεων για το νέο Περιφερειάρχη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

Σε αναμμένα κάρβουνα και κυριολεκτικά πάνω από τα τηλέφωνα βρίσκονται αυτό το διάστημα στελέχη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς βέβαια και μέλη της νέας Περιφερειακής αρχής, εν αναμονή των αποφάσεων του νέου Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, για τις συνεργασίες που θα υπάρξουν και τα πρόσωπα που θα καταλάβουν θέσεις κλειδιά στην Περιφέρεια.

Η απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη για τον Πρύτανη, που καλείται να ζυγίσει όλα τα δεδομένα για να λάβει τις σωστές αποφάσεις για τις επιλογές που θα κάνει, οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλίζουν όχι μόνο την επιτυχία στην επιτέλεση έργου, αλλά και την «ηρεμία» στην παράταξή του.

Επί του παρόντος δυο παράγοντες μένουν σε εκκρεμότητα: Ο πρώτος και ο πιο σημαντικός, έχει να κάνει με τις διορθωτικές αλλαγές που προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών με βάση όσα δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ο νέος Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος, στη συνάντηση που είχε με τους νέους Περιφερειάρχες, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι που δεν εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή και χρειάζονται τις συνεργασίες με άλλες παρατάξεις. Οι όποιες αποφάσεις, μπορεί να «λύσουν» σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του νέου Περιφερειάρχη και να τον βοηθήσουν να πάρει τις αποφάσεις του.

Νέα δεδομένα με παράταξη Καλογήρου

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με αυτό που ζητά η βάση της ΝΔ, να συνεργασθούν οι δυο παρατάξεις, Μουτζούρη και Καλογήρου και από κοινού να προχωρήσουν. Η τοποθέτηση της κας Καλογήρου στη θέση της Γενικής Γραμματέως Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλάζει τα δεδομένα ανάμεσα στις δυο πλευρές. Η ανακοίνωση του συνδυασμού - της παραιτηθείσας πλέον Περιφερειάρχη - λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, που ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ν’ αναλάβει η παράταξη καμία θέση στην Περιφερειακή αρχή - άρα κλείνει το δρόμο σε συνεργασία - προκάλεσε αρνητικά σχόλια και παράπονα από ψηφοφόρους της ΝΔ, που ζήτησαν ενότητα και διαφώνησαν με την ανακοίνωση αυτή.

Είχε προηγηθεί βέβαια η δήλωση του Πρύτανη στα «Νέα της Λέσβου» ότι «δεν θα ήταν από τις πρώτες επιλογές του η συνεργασία με την παράταξη Καλογήρου». Στελέχη του συνδυασμού της απερχόμενης Περιφερειακής αρχής εξηγούν ότι η δήλωση αυτή παρερμηνεύθηκε, αφού σε καμιά περίπτωση δεν σήμαινε ότι λειτουργούσε η παράταξη «εκδικητικά» και με στάση «στείρας αντιπολίτευσης».

Η ανάληψη κυβερνητικής θέσης από την κα Καλογήρου είναι γεγονός ότι αλλάζει τα δεδομένα και ήδη πρωτοκλασάτα στελέχη του συνδυασμού της σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, αν και θεωρούν ότι «έχει δρόμο μπροστά της η όποια συζήτηση για σύγκλιση των δυο πλευρών», δεν κλείνουν την πόρτα σε μια τέτοια προοπτική, πολύ περισσότερο όταν αυτό ζητάει και ο κόσμος της ΝΔ. Συμφωνούν επίσης ότι τώρα πλέον δημιουργείται μια νέα βάση συζήτησης.

Από την άλλη μεριά ο κ. Μουτζούρης από την επομένη των εκλογών έδειξε με τη στάση του, σαν να «κουνάει» την εκλογή του, προς την Πειραιώς, η οποία δεν στήριξε την υποψηφιότητά του και μάλιστα έδειξε ξεκάθαρα να θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τη ΝΔ υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι είναι ανεξάρτητος συνδυασμός.

Οι συνεργασίες

Εξάλλου η «ανεξαρτησία» του συνδυασμού, ήταν και το βασικό όπλο προσέγγισης που χρησιμοποίησε ο Πρύτανης στις επαφές του με τους επικεφαλής των δυο άλλων Περιφερειακών συνδυασμών, οι οποίες φέρονται να πήραν πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα, ανάμεσα στην πρώτη με τη δεύτερη Κυριακή. Ο ίδιος ο κ. Μουτζούρης σε όλους τους τόνους τονίζει ότι είναι υπέρ των συνεργασιών, τις επιδιώκει και τις διεκδικεί. Τόσο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τολμάμε», Παναγιώτης Χριστόφας, όσο και ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών», Γιάννης Σπιλάνης, φαίνονται πρόθυμοι να συνεργασθούν με τη νέα Περιφερειακή αρχή, με βάση βέβαια συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τις θέσεις Αντιπεριφερειαρχών, καθώς είναι λογικό να ζητάνε να έχουν ενεργό ρόλο στη νέα Περιφερειακή αρχή και όχι διακοσμητικό.

Ο Πρύτανης κρατάει «επαφή» και με τους δυο συνδυασμούς, όμως, δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του. Κύκλοι του νέου Περιφερειάρχη παραδέχονται ότι η μετακίνηση της κας Καλογήρου δημιουργεί νέα δεδομένα, ωστόσο, αναμένουν προτάσεις και από την άλλη πλευρά.

Σε αναμονή για τον Τουρισμό ο Γ. Σπιλάνης

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος διεκδικεί - και δεν το κρύβει - την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, σε περίπτωση συνεργασίας των δυο πλευρών, έκανε μια παρέμβαση την Παρασκευή, σε ανακοίνωσή του, για τον τουρισμό, ασκώντας κριτική στην απερχόμενη Περιφερειακή αρχή και ταυτόχρονα επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας στο πλαίσιο της απλής αναλογικής. Κάνει δε γνωστό ότι έχει καταθέσει πρόταση για προγραμματική συμφωνία με την Περιφερειακή αρχή. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστεύει ότι η προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας στην Περιφέρεια είναι η συνεργασία μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο αξιοποιώντας την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο ουσιαστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός - σε αντίθεση με την υλοποίηση του «ό,τι και αν προκύψει» - και η διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης έργων υποδομής και άλλων αναπτυξιακών δράσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει καταθέσει προς τον νέο Περιφερειάρχη συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι αρμοδιότητες και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της Περιφέρειας, ώστε το όραμα για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη των νησιών μας να γίνει πράξη μέσα από ένα αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα διακυβέρνησης.

Η προγραμματική συμφωνία για ανατροπή των πρακτικών που ακολουθούνται μέχρι σήμερα αποτελεί προϋπόθεση για την αναγκαία αλλαγή πορείας και η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα υπηρετήσει αυτήν την αρχή, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος των πολλών και όχι προσωπικών στρατηγικών».

Ο ίδιος ο νέος Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» και σχολιάζοντας την παρέμβαση Σπιλάνη, αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον συνάδελφό του Πανεπιστημιακό, θυμίζοντας ότι οι δυο τους είχαν συνυπάρξει και συνεργαστεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας σε θέσεις Γενικών Γραμματέων, αναμένει όμως τις εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες όσον αφορά το Νόμο με βάση τις δεσμεύσεις του νέου Υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις του. Μέσα στην εβδομάδα, πάντως, αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά οι προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για «βελτιώσεις» στις στρεβλώσεις που δημιουργεί η απλή αναλογική.

Πηγή: nealesvou.gr

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018