Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο Λημνιός Π. Βόλαρης στον Alpha και το Νίκο Μάνεση

banner roots

Ο Λημνιός Π. Βόλαρης στον Alpha και το Νίκο Μάνεση
17.01.2020 | 09:46

Ο Λημνιός Π. Βόλαρης στον Alpha και το Νίκο Μάνεση

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Για τον πολυτεχνίτη πατέρα του, τη ζωή του στη Λήμνο και ύστερα στην ξενιτιά και, κυρίως, την αγάπη του για τη μουσική, μίλησε ο γνωστός Λημνιός μουσικοσυνθέτης της παροικίας μας, Παντελής Βολάρης, στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση στο ALPHA, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Μέσα από την οθόνη του skype, ο Παντελής Βολάρης αναφέρθηκε στις πρώτες αναμνήσεις του από το χωριό του στη Λήμνο. «Ο πατέρας μου ήταν πολυτεχνίτης και μουσικός. Στα εφτά μου ξεκίνησα μαζί του μαθήματα βιολιού όταν ήμασταν ακόμα στη Λήμνο. Έχω μια φωτογραφία να παίζω ακορντεόν στην πλατεία του χωριού. Ήμουν τόσο μικρός που τα πόδια σχεδόν δεν ακουμπούσαν το έδαφος από την καρέκλα όπου καθόμουν».

Απαντώντας στον κ. Μάνεση για τη ζωή του στην Αυστραλία, εξήγησε πόσο τυχερός αισθάνεται που του δόθηκαν τόσες ευκαιρίες να συνεχίσει να κάνει σε αυτή τη χώρα αυτό που αγαπάει. «Η αλήθεια είναι ότι εδώ στην Αυστραλία υπάρχουν ευκαιρίες, τηρούνται οι νόμοι και ο κόσμος που έχει διάθεση για προκοπή, προκόβει...»

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης της Μελβούρνης, Παντελής Βολάρης, έχει φέρει χιλιάδες μπουζούκια στην χώρα από την Ελλάδα. Φωτο: Supplied
«Ξεκίνησα ως καθηγητής Μουσικής στη μέση εκπαίδευση, αλλά έφυγα από εκεί και δημιούργησα ένα μουσικό κέντρο όπου γίνονται μαθήματα μουσικής, αλλά υπάρχουν και πολλά μουσικά είδη και όργανα». Πρόκειται για το γνωστό Volaris Music στο Brunswick που λειτουργεί τα τελευταία 45 χρόνια.

Μίλησε ακόμα και για το επιτυχημένο μουσικό συγκρότημα «Λεβεντόπαιδα» που ξεκίνησε εδώ στην Αυστραλία, με το οποίο ταξίδεψε για συναυλίες μέχρι και τη Σιγκαπούρη. «Είμαι από τους τυχερούς που ζω την οικογένειά μου από αυτό που αγαπώ. Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα δεν έχει έρθει μια μέρα να σηκωθώ, και να μην θέλω να πάω στη δουλειά».

Απαντώντας στην ερώτηση του Νίκου Μάνεση, εάν σκέφτεται ποτέ να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, εξήγησε ότι είναι πλέον δεμένος με τη δεύτερη πατρίδα του: «Όλοι οι μετανάστες όταν ήρθαμε στην Αυστραλία είχαμε ένα πρόγραμμα, να μείνουμε για πέντε χρόνια. Όταν πέρασαν τα πέντε χρόνια έγιναν δέκα μετά δεκαπέντε.

Ο Παντελής Βολάρης διατηρεί εδώ και 45 χρόνια έναν πολυχώρο μουσικής, το Volaris Music, στο Brunwick, στη Μελβούρνη. Φώτο: Supplied
Παντρευτήκαμε, κάναμε παιδιά και αυτό είναι που μας δένει με το εδώ. Στο μεταξύ, αγαπήσαμε και αυτή τη χώρα γι’ αυτά που μας προσφέρει, ο κόσμος είναι τακτοποιημένος εδώ [...] Αλλά την αγαπάμε την Ελλάδα. Και τα παιδιά μας αγαπάνε την Ελλάδα, κρατάμε τις επαφές μας με φίλους και συγγενείς [...] και η ζωή συνεχίζεται».

Με την ευκαιρία της εκπομπής, ο Βολάρης έπαιξε στο ακορντεόν ένα αγαπημένο τραγούδι που είχε γράψει, «Να γινόμουνα πουλί», το οποίο αφιέρωσε σε όλους τους Έλληνες της διασποράς.

volaris young from facebook volaris music 1024x576

Τσιμάνδρια, Λήμνος 1955: Ο Παντελής Βολάρης, 10 χρονών, παίζει ακορντεόν μαζί με τον πατέρα του, Κυριάκο Βολάρη, και τους Δημήτρη Βόγδανο και Τρύφωνα Κατή. Φώτο: Volaris Music Centre Facebook

Δείτε το απόσπασμα μετά την 1 ώρα και 33 λεπτά

volaris 1

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel