Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Δήμος Λήμνου: «Κάντε εξοικονόμηση νερού»

banner roots

Δήμος Λήμνου: «Κάντε εξοικονόμηση νερού»
06.07.2020 | 13:16

Δήμος Λήμνου: «Κάντε εξοικονόμηση νερού»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης υδατικών πόρων και για την αποφυγή προβλημάτων υδροδότησης, καθώς ήδη διανύουμε τη θερινή περίοδο, ο Δήμος Λήμνου καλεί τους δημότες και επισκέπτες του νησιού μας να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση νερού, προκειμένου να διατηρηθούν επαρκείς ποσότητες που θα καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των θερινών μηνών.

            Ο Δήμος μας έχει φροντίσει και συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση των υδάτινων αποθεμάτων. Ωστόσο, για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να αποφευχθούν προβλήματα υδροδότησης, είναι απαραίτητη και η συνεργασία των πολιτών.

            Για τον λόγο αυτό, τους καλούμε να αποφύγουν με κάθε τρόπο την κατασπατάληση νερού, κάνοντας λελογισμένη χρήση και να εντάξουν στην καθημερινότητά τους συνήθειες, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξοικονόμηση του πολύτιμου αυτού αγαθού:

  • Ελέγχουμε άμεσα τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για συνήθεις διαρροές στα καζανάκια, στα φλοτέρ ντεπόζιτων, για βρύσες που στάζουν και βλάβες σωληνώσεων.
  • Καθαρίζουμε αυλές και μπαλκόνια με σκούπισμα και σφουγγάρισμα, χωρίς την χρήση λάστιχου.
  • Αποφεύγουμε τη σπατάλη νερού για κατάβρεγμα δρόμων, πεζοδρομίων, αυλών κλπ.
  • Ποτίζουμε φυτά και λουλούδια νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα μετά τη δύση του ήλιου, τότε δηλ. που η εξάτμιση είναι μικρότερη και τα φυτά κρατούν περισσότερη υγρασία και κάνοντας χρήση της ελάχιστης δυνατής ποσότητας.
  • Πλένουμε το αυτοκίνητο με χρήση κουβά και σφουγγαριού, αντί λάστιχου.
  • Διατηρούμε χαμηλή τη ροή στις βρύσες του νιπτήρα και του νεροχύτη.
  • Κλείνουμε τη βρύση κατά το σαπούνισμα των πιάτων, το βούρτσισμα των δοντιών και το ξύρισμα.
  • Χρησιμοποιούμε πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, κατά προτίμηση στο οικονομικό πρόγραμμα.
  • Αποφεύγουμε να γεμίζουμε τη μπανιέρα και προτιμάμε το ντους.
  • Αποτρέπουμε τα παιδιά από το παιχνίδι με ανοικτές βρύσες.

Τα Τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια, καλούνται να ενημερώσουν τους κατοίκους για  την αποφυγή σπατάλης του πόσιμου – οικιακής χρήσης νερού σε αρδευτικές  χρήσεις οι οποίες πολλαπλασιάζουν την ζήτηση, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των οικισμών.

Συνεργεία του Τμήματος Ύδρευσης του Δήμου Λήμνου θα πραγματοποιούν εκτεταμένους & αιφνίδιους ελέγχους για τον εντοπισμό παράνομων υδροληψιών. Το νερό ύδρευσης είναι κοινωνικό αγαθό, το κόστος διαχείρισης του οποίου επωμίζονται εξ ολοκλήρου οι καταναλωτές, γι αυτό και αποτελεί κοινωνική πρόκληση η κλοπή του.

Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, μας αφορά όλους. Η ευαισθητοποίηση, η κατανόηση και συνεργασία των δημοτών και επισκεπτών είναι απαραίτητη και προηγείται κάθε άλλης ενέργειας.

kathe stagona

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το