Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αποκαλυπτικό: «Μαχαίρι» στα Σχέδια Βελτίωσης
pame boreio aigaio

Αποκαλυπτικό: «Μαχαίρι» στα Σχέδια Βελτίωσης
05.08.2020 | 14:15

Αποκαλυπτικό: «Μαχαίρι» στα Σχέδια Βελτίωσης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

Σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης ο πρωτογενής τομέας διψά για επενδύσεις και που σε τελική ανάλυση σε ολόκληρο το ΕΣΠΑ (ΠΑΑ) έγινε μόνο μία προκήρυξη του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης και μάλιστα «βγήκε στον αέρα» με δραματική καθυστέρηση από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά με υψηλά ποσοστά επιχορήγησης, μόνο ως ψυχρολουσία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός της ένταξης μόλις του 42,6% των δικαιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις στο πρόγραμμα!!

Μαχαίρι!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Νέων της Λέσβου» από πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πίνακες με τους δικαιούχους και τους απορριπτόμενους έχουν ήδη επικυρωθεί από την Αθήνα και προβλέπουν την ένταξη 540 δικαιούχων σε σύνολο 1.237 φακέλων που υποβλήθηκαν από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο πρόγραμμα!

Θα λέγαμε μάλιστα ότι τα μελετητικά γεωπονικά γραφεία της Λέσβου λειτούργησαν έξυπνα διασφαλίζοντας την ένταξη του σημαντικότερου αριθμού των δικαιούχων σε αντίθεση με τη γειτονική Χίο όπου σύμφωνα με πληροφορίες εντάσσονται περίπου 10 μόνο φάκελοι!!

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος να θυμίσουμε ότι ανέρχεται στα 46 εκατομμύρια ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο, ωστόσο, δεν είναι αρκετός για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών και της μεγάλης προσέλευσης δικαιούχων για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.

Αυτό έχει ως συνέπεια να πιεστούν προς τα πάνω οι βάσεις της αξιολόγησης, οι οποίες ενώ αναμένονταν στο 65% τελικά κυμάνθηκαν άνω του 68%, εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός, με συνέπεια να μείνουν εκτός νυμφώνος εκατοντάδες δικαιούχοι και συγκεκριμένα το 57,4%.

Τρεχάτε όσο είναι καιρός

Αυτή τη στιγμή πρέπει συντονισμένα ο Περιφερειάρχης με τους Δημάρχους και τους Βουλευτές του Νομού Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου να διεκδικήσουν ΑΜΕΣΑ την αύξηση του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα, καθώς οι επενδύσεις που έχουν υποβληθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης είναι οι μόνες διαθέσιμες επενδύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Λέσβο του μεταναστευτικού για την αναθέρμανση των τοπικών οικονομιών και την τόνωση της αγροτικής δραστηριότητας με την μετεξέλιξη αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Οι σημερινές αποκαλύψεις των «Νέων της Λέσβου» αναμένεται σε τοπικό επίπεδο να τροφοδοτήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό με άμεσες συνέπειες για την τοπική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, τα μελετητικά γραφεία, τους πολιτικούς μηχανικούς, την αγορά εφοδίων του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα κι όχι μόνο, που περίμεναν μια καλύτερη τύχη του προγράμματος, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Νομός Λέσβου, όπου εκτός από τον πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει καμία άλλη προοπτική μια και ο τουρισμός έχει καταστραφεί από τις συνέπειες του μεταναστευτικού.

Πηγή: nealesvou.gr

Μοιραστείτε τοcharitakis new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018