Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Ξεκλειδώνει» ο παλαιός οικισμός στον Αη Στράτη

banner roots

«Ξεκλειδώνει» ο παλαιός οικισμός στον Αη Στράτη
11.12.2020 | 20:55

«Ξεκλειδώνει» ο παλαιός οικισμός στον Αη Στράτη

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Του Σάκη Ιωαννίδη

Ξεκαθαρίζει το θεσμικό πλαίσιο για την αποκάλυψη του παλαιού οικισμού του Αγίου Ευστρατίου με τη δωρεάν παραχώρηση της έκτασης των 4 στρεμμάτων στον οικείο δήμο, για πέντε χρόνια, από το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ανήκει.

Η πράξη της παραχώρησης δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ικανοποιεί ένα πολύχρονο αίτημα του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συλλογική μνήμη και την ιστορία του νησιού.

Οπως είπε στην «Κ» η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Κακαλή, υπάρχει έτοιμη, επικαιροποιημένη μελέτη για να προχωρήσει η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει δεσμεύσει για τον σκοπό αυτό κονδύλια ύψους 854.560 ευρώ εδώ και δύο χρόνια. «Πρόκειται για ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας, ηθικής και συναισθηματικής, για το νησί που συνδέει το παρελθόν με το παρόν», σημειώνει η κ. Κακαλή.

Ο σεισμός του ’68 έπληξε περίπου 2.000 κατοικίες και οικήματα του οικισμού, τα οποία αργότερα κατεδαφίστηκαν, ενώ για τη στέγαση των κατοίκων δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός στο πεδινό τμήμα του νησιού, εκεί όπου παλαιότερα υπήρχαν τα χωράφια και τα περιβόλια των νησιωτών. Με το πέρασμα του χρόνου, τα οικοδομικά υλικά και τα ερείπια του παλαιού οικισμού «ενσωματώθηκαν» στον ορεινό όγκο του νησιού και εκτός από λιγοστά πέτρινα σπίτια που σώθηκαν και το κτίριο της Μαρασλείου Σχολής, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Δημοκρατίας του νησιού, τίποτε άλλο δεν θυμίζει το παρελθόν του Αη Στράτη.

Το 2005 ο οικισμός χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός, το 2008 ο δήμος εκπόνησε μελέτη κτηματογράφησης του χώρου, ενώ το 2018 δόθηκε νομοθετικά η δυνατότητα στο υπουργείο Εργασίας να παραχωρεί ακίνητά του για κοινωφελείς σκοπούς. Με την πρόσφατη παραχώρηση, ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει η αποκάλυψη των κοινόχρηστων χώρων του παλαιού οικισμού από τα οικοδομικά υλικά που τους έχουν σκεπάσει και η δημιουργία ενός δανειοθαλάμου δομικών λίθων, για να γίνεται, δηλαδή, ο διαχωρισμός των υλικών και να επαναχρησιμοποιηθούν οι αυθεντικοί λίθοι των παλαιών οικημάτων.

Σύμφωνα με την κ. Κακαλή, εάν προχωρήσει ομαλά η διαδικασία, στις αρχές της επόμενης χρονιάς μπορεί να γίνει η δημοπράτηση και οι εργασίες να έχουν τελειώσει στα τέλη του 2021. Ο στόχος του δήμου είναι η περαιτέρω αποκατάσταση του οικισμού και η προσέλκυση νέων κατοίκων στο νησί, που μετά τον σεισμό του ’68 είδε τον πληθυσμό του να μειώνεται δραματικά.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel