Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Φυτεύουμε βελανιδιές με το Terra Lemnia

banner roots

Φυτεύουμε βελανιδιές με το Terra Lemnia
09.11.2021 | 12:19

Φυτεύουμε βελανιδιές με το Terra Lemnia

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

To Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) οργανώνει δράση φύτευσης βελανιδιών, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Τμήματος Γεωπονίας του Επαγγελματικού Λυκείου Μούδρου, στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Lemnia.

Υπό την καθοδήγηση δασολόγου και γεωπόνου της ομάδας του Terra Lemnia, οι μαθητές αρχικά θα συλλέξουν καρπούς βελανιδιών από την περιοχή του Μούδρου και στη συνέχεια θα τους φυτεύσουν σε δημοτική έκταση στον Άγιο Δημήτριο η οποία επιλέχθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Λήμνου. Σπορά βελανιδιών θα γίνει επίσης σε περιφραγμένα κτήματα συνεργαζόμενων παραγωγών του προγράμματος.

Ως δεύτερο μέρος της δράσης, οι μαθητές θα προχωρήσουν στη φύτευση σπόρων σε ειδικά διαμορφωμένα δοχεία, εντός του χώρου του ΕΠΑΛ, ώστε να φυτρώσουν δενδρύλλια τα οποία αργότερα θα μεταφυτευτούν σε κατάλληλες περιοχές του νησιού.

Γιατί έγινε η επιλογή να φυτευτούν βελανιδιές;
Η ήμερη βελανιδιά (Quercus ithaburensis ssp. macrolepis) αποτελεί αυτόχθονο είδος της Λήμνου με μακρά ιστορία, αφού αποτελούσε για αιώνες το κυρίαρχο είδος σε ένα μεγάλο και υγιές δάσος, το οποίο σχεδόν εξαφανίστηκε δεχόμενο ισχυρές ανθρωπογενείς πιέσεις. Τα οφέλη της βελανιδιάς είναι πολλά, καθώς φυτρώνει εύκολα, ρυθμίζει θετικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής, ευνοεί τη βιοποικιλότητα παρέχοντας, μεταξύ άλλων, τροφή και προστασία σε πολλά είδη και προσφέρει σκιά σε κοπάδια και ανθρώπους. Παράλληλα, λόγω του εκτεταμένου και βαθιού ριζικού της συστήματος συγκρατεί το έδαφος και βελτιώνει σημαντικά τη διήθηση και αποθήκευση του νερού, ενώ καίγεται δυσκολότερα από τα πεύκα και αναβλαστάνει εύκολα αν καεί.

Για την πραγματοποίηση της δράσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για τις χορηγίες τους το φυτώριο Καραγιαννάκη, το κτήμα Χατζηγεωργίου, τα οινοποιεία Σαββόγλου και Γκαράλη, τους φούρνους Χρυσάφη και Ποριάζη και το γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων Σκαφίδα. Η συνδρομή τους είναι πολύτιμη για την αγορά των απαραίτητων υλικών για τη δράση (όπως εργαλεία, χώματα, δοχεία φύτευσης κτλ), καθώς και για την προμήθευση φαγητού και αναψυκτικών για τους μαθητές.

Τη δράση θα καλύψει φωτογραφικά η Φωτογραφική Ομάδα Λήμνου.

* Η διοργάνωση της δράσης θα γίνει με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel