Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Τέλος εποχής για το Μέγαρο Μουσικής, όπως το ξέραμε

banner roots

Τέλος εποχής για το Μέγαρο Μουσικής, όπως το ξέραμε
02.07.2013 | 05:20

Τέλος εποχής για το Μέγαρο Μουσικής, όπως το ξέραμε

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Πολιτισμός

Το Δημόσιο θα πληρώσει τα υπέρογκα χρέη του Μεγάρου Μουσικής - και αφού το κρατικοποιήσει, θα επιχειρήσει να το ιδιωτικοποιήσει.

Το Δημόσιο θα πληρώσει τα υπέρογκα χρέη του Μεγάρου Μουσικής - και αφού το κρατικοποιήσει, θα επιχειρήσει να το ιδιωτικοποιήσει Πηγή: www.lifo.gr

Το Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες  κλήθηκε, ως εγγυητής, να αποπληρώσει τα υπέρογκα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι φήμες οργίαζαν τις τελευταίες εβδομάδες (το Σάββατο κυκλοφόρησε το Έθνος με σχετικό ρεπορτάζ) σχετικά και με τη δέσμευση των λογαριασμών του Μεγάρου όμως μόλις σήμερα, υπάρχει, off the record, παραδοχή ότι η απόφαση του Δημοσίου είναι ειλημμένη.

Με την απόφαση αυτή, που θα σώσει το υπερχρεωμένο Μέγαρο, η Κυβέρνηση ελπίζει πως θα μπορέσει να το πωλήσει σε ιδιώτες, πράγμα που θα αποφέρει χρήματα στα ταμεία του κράτους. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού του Μεγάρου θα περάσουν σύντομα στο Δημόσιο, αρχικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατόπιν το ΤΑΪΠΕΔ θα επιχειρήσει να προσελκύσει επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το κτίριο. Η LIFO θα ερευνήσει περαιτέρω το θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον για την τύχη του Μεγάρου και θα επανέλθουμε μόλις έχουμε νεότερα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
Το Μέγαρο Μουσικής χτίστηκε επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και άνοιξε το 1991 με δύο αίθουσες. Πρώτη ήταν η αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" (πρώην "Φίλων της Μουσικής") που έχει χωρητικότητα 1.961 ατόμων και χρησιμοποιείται για ρεσιτάλ, συναυλίες, όπερες αλλά και συνέδρια.

Σχεδιάστηκε από τον Αυστριακό ακουστικό μελετητή Heinrich Keilholz, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα με 6.080 αυλούς το οποίο κατασκευάστηκε από την γερμανική εταιρία Klais Orgelbau.

Η δεύτερη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος έχει χωρητικότητα 494 ατόμων και χρησιμοποιείται συνήθως για παραστάσεις Μουσικής Δωματίου και χορού. Το 2004 άνοιξε στο Μέγαρο το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, με προσθήκη της αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη" χωρητικότητας 1.750 ακροατών για όπερες, μπαλέτα κ.ά. Άνοιξε επίσης η αίθουσα "Νίκος Σκαλκώτας", 400 θέσεων, για συνέδρια και μικρότερες μουσικές παραστάσεις.

Μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία τώρα έχει στη συλλογή της 80.000 τίτλους βιβλίων και πολυμέσων. Το σύμπλεγμα κτηρίων του οργανισμού συμπληρώνει ένας πολυώροφος υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων, ενώ εξυπηρετείται και από τον Σταθμό του Μετρό "Μέγαρο Μουσικής" της γραμμής 3.

Το Μέγαρο είναι ο πρώτος οργανισμός που καθιέρωσε την πώληση των εισιτηρίων με μηχανογραφημένο σύστημα (μέσω Η/Υ) από την αρχή της λειτουργίας του (1991). To φετινό καλοκαίρι πολλές εκδηλώσεις του Μεγάρου θα είναι υπαίθριες, στον Κήπο του.

 

Πηγή: lifo.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel