Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Απόψε πεθαίνει ο κρατισμός

banner roots

Απόψε πεθαίνει ο κρατισμός
19.06.2015 | 15:12

Απόψε πεθαίνει ο κρατισμός

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Νότης Καραθύμιος

Η Ελλάδα εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες παρίστανε μια χώρα που δεν ήταν. Συμπεριφερόταν σαν να ήταν κάτι άλλο. Η οικονομική κατάσταση ενός κράτους δεν χωρίζεται μόνο σε δύο κατηγορίες, ανάπτυξη ή ύφεση. Υπάρχουν και επιμέρους κατηγορίες.

Η ανάπτυξη που είχαμε, εμείς για παράδειγμα, κατά την μεταπολίτευση δεν ήταν ποιοτική, ήταν καταναλωτική. Οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ήταν δυσανάλογες με την ανάπτυξη της χώρας, ακόμη και αυτής της σαθρής ανάπτυξης που είχαμε. Παρόλα αυτά στο εξωτερικό μας αντιμετώπιζαν ως την χώρα που φαινόταν πως είμαστε.

Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα έως τότε διότι δεν έχει σημασία ποιος είσαι αλλά τι πιστεύουν οι άλλοι πως είσαι. Το πρόβλημα αρχίζει όταν επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσεις όπλα που δεν διαθέτεις.

Η Ελλάδα, όταν ξεκίνησε η κρίση, δεν θέλησε να κοιτάξει το πρόβλημα κατάματα και άρχισε να εφευρίσκει εχθρούς. Δεν επέλεξε να μεταρρυθμίσει την Σοβιετικού τύπου οικονομία της, να εκσυγχρονίσει το δημόσιο, να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα και να απλουστεύσει την νομοθεσία.

Αυτό που επέλεξε να κάνει είναι να ανακαλύπτει με τρομερή φαντασία, ισοδύναμα μέτρα, τα οποία ήταν όλα φορολογικής φύσεως, λες και το οικονομικό μας πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω του ότι είχαμε χαμηλή φορολογία. Η αποτυχία να βγούμε από την κρίση την αναμενόμενη.

Αυτή την αποτυχία θα την δούμε σε λίγες μέρες όπου ένα ολόκληρο σύστημα πελατειακής διακυβέρνησης, συνεχόμενης εθελοτυφλίας και διατήρησης μεταπολιτευτικών μύθων θα καταρρεύσει θεαματικά. Οι Έλληνες θα δουν σε λίγες μέρες τον έναν μετά τον άλλον μύθο, που ορισμένοι πάλεψαν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν, να καταρρέει.

Αν την ερχόμενη δευτέρα, στην σύνοδο κορυφής που ανακοινώθηκε εκτάκτως, δεν κλείσει μια συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα μας εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση που χρειάζεται η χώρα για να καλύπτει τις εξωτερικές της υποχρεώσεις , το πρώτο τραγούδι που θα ακουστεί θα λέγεται capital control.

Το οξυγόνο που κρατάει το τραπεζικό μας σύστημα ζωντανό, έρχεται από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα μέσω του μηχανισμού E.L.A. (Emergency Liquidity Assistance) κάθε εβδομάδα. Την περασμένη τετάρτη, μπήκαν στο τραπεζικό μας σύστημα περίπου 1,1 δις ευρώ.

Οι εκροές καταθέσεων όμως την τελευταία περίοδο φτάνει το ένα δις ημερησίως. Όπως καταλαβαίνετε, χωρίς συμφωνία, η εφαρμογή του capital control είναι αναπόφευκτη. Αν όχι αυτή την δευτέρα, την επόμενη σίγουρα.

Αν η συμφωνία κλείσει, τότε το πρώτο τραγούδι που θα αρχίσει να ακούγεται θα λέγεται αύξηση της ανεργίας. Πάλι θα μάθουμε με τον χειρότερο τρόπο πως άλλος δρόμος, πέραν του να κοιτάξουμε το πρόσωπό μας στον καθρέφτη δεν υπάρχει.

Και στις δύο εκδοχές η κατάρρευση των μύθων μας θα έρθει, διότι καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει ξανά ελπίδα στην Ελλάδα μέσω του κρατισμού. Η πρώτη εκδοχή όμως είναι χειρότερη από την δεύτερη.

Ας ελπίσουμε να συμβεί η δεύτερη, να κλείσει δηλαδή η συμφωνία ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα μέχρι την στιγμή που στην εξουσία θα έρθει μια πολιτική δύναμη, η οποία θα απελευθερώσει την οικονομία, την κοινωνία και θα περάσει το δυσκολότερο νομοσχέδιο που θα έχει κατατεθεί ποτέ στην ελληνική βουλή προς ψήφιση. Αυτό της πάταξης του κρατισμού.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το