Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Εθελοντισμός είναι μια νέα μορφή πολιτισμού και πολιτικής

banner roots

Εθελοντισμός  είναι μια  νέα  μορφή  πολιτισμού και  πολιτικής
25.08.2015 | 12:13

Εθελοντισμός είναι μια νέα μορφή πολιτισμού και πολιτικής

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Ο εθελοντισμό από τα παλιά χρόνια ήταν η ελπίδα, η βοήθεια, η στοργή και το στήριγμα των δυστυχισμένων, των φτωχών και των απόκληρων της κοινωνίας και όλων εκείνων των θυμάτων, τα οποία δημιουργούσε το κάθε πολιτικό σύστημα οι πολεμικές συρράξεις, η κοινωνική βαρβαρότητα, η τρομοκρατία, η ανεργία και οι κοινωνικές αντιπαλότητες, τους οποίους έριχναν στο μαύρο σκοτάδι της απελπισίας, της πείνας, της κατάθλιψής, της φυγής, της προσφυγιάς και της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης όπου και μεγαλουργεί στην εποχή μας.

Ο εθελοντισμός δεν πολιτικοποιείται, δεν εμπορευματοποιείται, ούτε πουλιέται μέσα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ,Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής ανθρώπινη προσφορά από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο είναι αγάπη και ενδιαφέρον για τον πλησίον του.

Στη κοινωνία ήταν και είναι πάντοτε συμπαραστάτης βοηθός σε κάθε δύσκολη περίοδο της επιβίωσης μας ΄΄βοήθα τον πλησίον σου γιατί δεν είμαστε μόνοι 'στο τόπο μας. Ζούμε σε ένα περιβάλλον κοινωνικού παγκόσμιου κανιβαλισμού, μέσα σε πολέμους, με τα όπλα και τα τανκς, μέσα σε οικονομικούς πολέμους με το χρήμα και τις τράπεζες, πολλές φορές είμαστε αδύναμοι και απροστάτευτοι απέναντι στη δύναμη της φύσης, μέσα σε φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, σεισμούς πλημμύρες, επιδημίες και εδώ ο εθελοντισμός πρωτοστατεί και διακρίνεται με αυτοθυσία και ανθρωπιά.

Αυτή η εθελοντική προσφορά, γίνεται μέσα από ανθρώπινες μεμονωμένες μονάδες, οργανωμένες εθελοντικές ομάδες, οργανώσεις και οργανισμούς, μέσα από το συναίσθημα, το ενδιαφέρον και την αγάπη, για τον άνθρωπο, για το περιβάλλον, για τη ίδια μας τη ζωή.

Ο εθελοντισμός είναι μια μορφή ανθρωπισμού και πολιτικής , η οποία εκφράζει αλήθειες, αγάπη, ειλικρίνεια ,θέληση, προγραμματισμό ,προσφορά και είναι μια πιο αποτελεσματική πολιτική δραστηριότητα.

Είναι μια νέα μορφή πολιτικής η οποία συμπληρώνει τις κοινωνικές αδυναμίες και ατέλειες του κράτους, στην πρόνοια, και τις κοινωνικές υποχρεώσεις της πολιτείας ,προς τους πολίτες και συμμετέχει επίσης στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Είναι ένα εθελοντικό κίνημα μέσα από το οποίο αναδεικνύονται ενδυναμώνονται και διασώζονται οι μεγάλες πανανθρώπινες αξίες οι οποίες στην εποχή του χρήματος και της σκληρής κοινωνικής υποβάθμισης απαξιώνονται, όπως είναι, της αγάπης, της ελευθερίας ,της ανεξαρτησίας, της παγκοσμιότητας, της ισότητας, της αμεροληψίας της ουδετερότητας της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Αυτές οι πανανθρώπινες αξίες απετέλεσαν τους πυλώνες εκείνους όπου στηρίχθηκε και στηρίζεται το Διεθνές εθελοντικό κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου το οποίο έχει πρωτεργάτη και ιδρυτή Τον Ερρίκο ΝΤΙΝΆΝ.

Σήμερα είναι ένα διεθνές κίνημα εις το οποίο συνυπάρχουν αρμονικά και συνεργάζονται ανεξάρτητα από φυλετικές θρησκευτικές πολιτικές πολιτισμικές διαφορές και ιδιαιτερότητες οι δυο αυτοί οργανισμοί.

Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο εθελοντικό κίνημά εδώ και 130 χρόνια είναι μέλος και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ο οποίος έχει δώσει ότι πιο πολύτιμο μπορεί να δώσει άνθρωπος στους συνανθρώπους του την αγάπη, την προσφορά, τη βοήθεια ,τη συμπαράσταση σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας Το ανθρωπιστικό κοινωνικό και εθνικό έργο του .Ε.Ε.Σ αναγνωρίζεται παγκοσμίως.

Εμείς εδώ στο νησί μας οι οποίοι υπηρετούμε τις αρχές του Ε.Ε.Σ είμαστε υπερήφανοι γιατί οι συμπολίτες μας αναγνωρίζουν στηρίζουν και συνοδοιπορούν μαζί μας στο έργο το οποίο προσφέρουμε με τη βοήθεια τους εδώ και 35 χρόνια στο νησί μας Ο Ε.Ε.Σ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση όπου από τα πεδία των μαχών οι Εθελοντές και οι εθελόντριες έχουν μια ξεχωριστή κοινωνική προσωπικότητα προσφοράς η οποία έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των μαχών της πολυτάραχης ζωής της σημερινής κοινωνίας μας.

Υπηρετούμε πιστά τις ευγενείς και πανανθρώπινες αρχές του Εθελοντισμού και της αφιλοκερδούς κοινωνικής προσφοράς.

Δυστυχώς σήμερα σε αυτή την περίοδο εις την οποία ζούμε, ο κοινωνικός παραλογισμός η πολιτική αστάθεια, η υποκρισία, η σκοπιμότητα τείνουν να επισκιάσουν τον Ανθρωπισμό και μέσα από αυτό το καθεστώς της αδιαφορίας και του ωχαδερφισμού, ο εθελοντής πρωτοστατεί και προσφέρει ανεξάντλητα αποθέματα ανθρωπιάς και αγάπης.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το