Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Το καλοκαιράκι και ο παππούς πίσω από το τιμόνι

banner roots

Το καλοκαιράκι και ο παππούς πίσω από το τιμόνι
02.09.2016 | 20:19

Το καλοκαιράκι και ο παππούς πίσω από το τιμόνι

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Αθανάσιος Φαναριώτης

Ειλικρινά το σκεφτόμουν πολύ, μα παρά πολύ καιρό, πριν γράψω για αυτό το θέμα, αλλά τώρα που τέλειωσε το καλοκαίρι είπα να το αναφέρω, γιατί ειλικρινά τα ευτράπελα παίρνουν και δίνουν.

Άμα δεν ήμουν παρών σε αρκετά συμβάντα -5 στον αριθμό και χώρια πόσα μου ανέφεραν φίλοι, εκ των όποιων κάποιοι και τραυματισμένοι- ίσως απλά να το προσπερνούσα, αλλά ρε παιδιά, δεν πάει άλλο.

Ακούω πολλούς να μιλάνε για τους παράξενους οδηγούς τουρίστες που νομίζουν ότι το νησί τους ανήκει και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με ό,τι αποτέλεσμα προκύπτει καλό η κακό (μάλιστα πρώτος που φωνάζει είμαι και εγώ… άλλη πονεμένη ιστορία αυτή με τους ξένους οδηγούς), αλλά ας μιλήσουμε λίγο πρώτα για εμάς τους ίδιους πριν πιάσουμε τους ξένους. Δε νομίζετε;

Έχω δει τραγελαφικά περιστατικά που, ναι μεν γελάω όταν τα σκέφτομαι, και από την άλλη λέω «Θεέ μου πάλι καλά δεν πήρε κανένα στον λαιμό του να του κλείσει την οικογένεια και το σπίτι».

Δεν θα αναφέρω πολλά, ένα μόνο, έτσι, γιατί είναι αστείο και δεν θέλω να χαλάσω την διάθεση κανενός. Όταν βλέπω ένα παππού να παρκάρει πατώντας το γκάζι λες και πάει να τρέξει σε αγώνες Ράλι και μπερδεύοντας την πρώτη με την όπισθεν αρκετές φορές με παραλίγο αποτέλεσμα να φάει 2 πεζούς και ένα όχημα εμπρός του, ειλικρινά ή αυτός ή οι πεζοί πρέπει να είχαν ένα τάγμα αγγέλων την ώρα εκείνη παρεάκι μαζί τους, δεν εξηγείται αλλιώς.

Όπως είπα, όμως, ένα θα αναφέρω που είναι και τραγελαφικό. 9.00 το πρωί κλασικά ένας καφές στο εκεί κοντά καφέ μπαρ είναι ό,τι πρέπει για να ξυπνήσεις και παρατηρώ το έξης περιστατικό:

Ένα μπάρμπα 75-80 ετών να έχει σε στενό παρκαρισμένα 2 οχήματα, ένα ΙΧ και ένα αγροτικό, και να προσπαθεί να βγάλει το αγροτικό που είναι μπροστά από το ΙΧ.

Παίρνει το ΙΧ, κάνει όπισθεν, χωρίς να έχει οπτικό πεδίο, σε στροφή επάνω (γιατί εκεί είναι το σπίτι του) και την ώρα εκείνη περνάει ένας πιτσιρικάς με το παπί και κοντεύει να τον πάρει αμπάριζα. Αφήνει το ΙΧ πάνω στην στροφή (που είναι και μονόδρομος), το παρατάει, πάει μπαίνει στον αγρότη, κάνει πίσω -δεν έχει υπολογίσει, όμως, σωστά και δεν μπορεί να βγει- ξαναβγαίνει, πάει στο ΙΧ, που, όμως, δεν μπορεί να το πάει πιο πίσω γιατί έχουν αρχίσει και έρχονται οχήματα. Το ξαναπαρατάει ως έχει, πάει στον αγρότη, κάνει 7 μανούβρες βρίσκοντας και σε τραπεζάκι του καταστήματος και τελικά «ναιιιιιιιιιιι» το έβγαλε το αστέρι, «ναιιιιιιιι».

Εντωμεταξύ, το άλλο όχημα ακόμα παρατημένο πίσω, παρέα με 8 στον αριθμό οχήματα να κορνάρουν, ο παππούς φεύγει πάει μπροστά από ένα κατάστημα παρατάει το αγροτικό και έρχεται με τα ποδιά πίσω να πάρει το άλλο. Τα οχήματα -ειλικρινά τα μέτρησα- είχαν γίνει 12 και όλοι έβριζαν. Ο παππούς ατάραχος, μη δίνοντας σημασία, παίρνει το ΙΧ, κάνει τον κύκλο και το ξαναφέρνει εμπρός στο σπίτι του (μην του πάρουν και το παρκινγκ του κακομοίρη) και πάει άνετος, παίρνει τον αγρότη και πήγε όπου πήγε.

Μπορώ να λέω πολλά τέτοια. Το θέμα δεν είναι η ιστορία που θα πει και που έχει να πει ο κάθε ένας από εμάς. Το θέμα είναι, τι κάνουμε για αυτό το φαινόμενο;

Κατανοώ τη λειψανδρία της κακομοίρας της αστυνομίας εδώ περά. Πού στην ευχή να πρωτοπάει; Και τι να πρωτοκάνει; Βγάζει κόσμο για έλεγχους, αλλά δεν μπορεί να τους έχει σε 24ωρη βάση. Γι’ αυτό, βεβαία, να πετάξω την κακία μου… Το να γραφούμε για κράνος εντός πόλης ένα κακομοίρη που πάει στην δουλεία του χωρίς να τρέχει, δεν είναι λύση. Δεν τον συνετίζουμε, τον τιμωρούμε. Και δεν θα δεχτώ να μου πει κανείς «έτσι προβλέπεται», γιατί τότε μιλάμε για επιλεκτική πρόβλεψη ατυχήματος. Π.χ. γιατί δεν γράφεις και τον άλλο που μου έχει το κινητό; Γιατί δεν γράφεις και τον άλλο που μπήκε μέσα από απαγορευτικό ή δεν φορά ζώνη εντός πόλης;

Δέχομαι τους ελέγχους και κάθε έλεγχο κάθετα εκτός πόλης για ζώνη κράνος και ταχύτητα, όχι μόνο για υπερβολική, αλλά και για υποτονική. Δεν μπορεί το όριο να είναι 80 και ο άλλος γιατί έχει ορέξεις (να το πω ευγενικά) πάει με 40-55χλμ και τέρμα τον Παντελίδη και το τσιγάρο ή το κινητό στο χέρι να ρεμβάζει. Οπότε ο άλλος αναγκάζεται να προσπεράσει με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει εκείνη την ώρα αυτό!

Οπότε το μπαλάκι για το καλοκαίρι τουλάχιστον πέφτει στον δήμο. Ας κάνει κάτι ο δήμος. Ας βγάλει δημοτική αστυνομία για το καλοκαίρι μόνο. Ας δώσει ειδικές άδειες για τα οχήματα που μένουν εντός περιοχής (αν υπάρχει απαγορευτικό) και ας βγάλει 4-5 άτομα (με πρόσληψη για το καλοκαίρι για αυτή την δουλειά και μόνο). Δεν λεμέ να την δουν Δερβέναγες, όχι. Να γίνουν τα ανάλογα σεμινάρια να υπάρχει και ανθρωπιά και κατανόηση ως έναν βαθμό με μετρό, αλλά να γίνεται και δουλειά, οπότε και να μην έχουμε και εντός πόλης ατυχήματα (γιατί αρκετά έγιναν εντός πόλης), και ο άλλος, παππούς ή όχι, να μην παίρνει το όχημα και να νομίζει ότι βρίσκεται στην αγρία δύση και πίνει τσιπούρα παρέα με τον Λούκι Λουκ και τον ραν ταν πλαν, και ότι όλοι του έχουν υποχρέωση ενώ εκείνος όχι.

Μπράβο στον δήμο (και ΚΥΡΙΩΣ την υπεύθυνη Μαντώ μας) για τις εκδηλώσεις και την εθελοντική καθαριότητα στο νησί μας. Κάνανε και κάνουν από αρχής τέλεια έως άψογη δουλειά αλλά μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι. Τι περιμένουμε; Να μας χτυπήσει ο χάρος την δικιά μας πόρτα και να είναι δικό μας άτομο αυτό που θα πέσει θύμα ατυχήματος; Μετά ασ’ τα βρασ’ τά. Γι’ αυτό καλό είναι να βρεθεί τρόπος. Αν όχι ο παραπάνω που προτείνω, κάποιον άλλο τότε. Να κάνουμε πιο σωστή τη ζωή μας και να σώσουμε ζωές.

ΥΓ Π.χ. ας βάλουμε σε μερικά σημεία που είναι σε καίρια πόστα με απαγορευτικά σήματα (κατά προτίμηση μάλιστα με άδεια των νοικοκυραίων στα σπίτια –μπαλκόνια τους, σε μια γωνία που δεν εμποδίζει για να αποφεύγονται και οι βανδαλισμοί αυτών ) κάμερες, που να καταγράφουν τις πινακίδες και να ενημερώνεται έτσι η αστυνομία (όπως στην Αθήνα) και να πηγαίνει το μπιλιετάκι απευθείας στην πόρτα του παραβάτη που πέρασε το απαγορευτικό ή που μιλούσε στο κινητό. Δεν νομίζω κανείς περίοικος να αρνηθεί να βοηθήσει την αστυνομία σε κάτι τέτοιο, τη στιγμή που έτσι θα βοηθήσει τον ίδιο του τον εαυτό και τους δικούς του από μελλοντικές καταστάσεις ατυχημάτων. Κατά πόσο είναι νόμιμο δεν ξέρω, εγώ απλά είπα μια ιδέα. Αν έχετε να πείτε και άλλες, απλά γράψτε εδώ περά τις απόψεις και ιδέες σας. Ένα καλό think tank [Σημαίνει: άτομα πολλά μαζί που εκφράζουν ιδέες διαφορετικές για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος] είναι προτιμότερο από μια δυο σκέψεις ατομικές. Δε συμφωνείτε;

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel