Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Ψηλά πετούν οι αετοί

afoi poriazi

charitakis banner new

Ψηλά πετούν οι αετοί
08.11.2017 | 17:08

Ψηλά πετούν οι αετοί

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Ανδρέας Σόγιας

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία. Αυτή (και ο μύθος κρύπτει νουν αληθείας) επτέρωσε τον Ίκαρον.

Σήμερα 8 Νοεμβρίου εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ εορτάζει η Πολεμική Αεροπορία. Αυτή η μέρα θα φέρει κοντά στους αεροπόρους μας και στα ατσάλινα φτερά, Ελληνες κάθε ηλικίας, από παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν και αυτοί κάποτε υπερήφανοι αετοί, μέχρι ηλικιωμένους που θα χαίρονται βλέποντας τους ουράνιους υπερασπιστές της πατρίδας μας.

Χαρά αλλά και η μεγαλύτερη ικανοποίηση των αεροπόρων είναι η αγάπη των Ελλήνων  για αυτούς, αγάπη που τους δίνει δύναμη να πετούν, να πολεμούν, να νικούν και αν χρειαστεί να θυσιαστούν.

Αυτό δείχνει η γενναία ιστορία τους, να πετούν μέρα-νύχτα με όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στα σύννεφα και τις ισχυρές καταιγίδες με ψυχή και σώμα δυνατό, όπως λέει και ο ύμνος τους. Τίποτα δεν τους σταματά μπροστά στον όρκο και στο καθήκον, αφού κάθε κίνδυνος έχει γίνει φίλος.

Δεν είναι λίγοι οι πιλότοι, που με την τόλμη, ανδρεία και την αυτοθυσία, δημιούργησαν έπη, που λάμπρυναν την Ελληνική Ιστορία. Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση κατέχει ο υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, ο οποίος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, αφού σε αερομαχία τέλειωσαν τα πυρομαχικά του, πλησίασε το Ιταλικό βαμβαρδιστικό αεροπλάνο και με την έλικά του “ροκάνισε” το ουραίο πηδάλιό του και το έκοψε, καταρρίπτοντάς το. Το ελληνικό δαιμόνιο όμοιο του Οδυσσέα με τον Δούρειο ίππο βρήκε τρόπο να νικήσει τον εχθρό.

Η Πολεμική Αεροπορία είναι η αιχμή του δώρατος των ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής ικανότητας της πατρίδας μας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε επισημάνει την αποτελεσματικότητα του αεροπλάνου, ως ισχυρό όπλο των αδυνάτων. Με την πάροδο των ετών, όλο και περισσότερο ο πόλεμος μεταφέρεται στον αέρα ή καλύτερα στο αεροδιάστημα. Αυτό συμβαίνει λόγω της ασύγκριτης ταχύτητας μεταφοράς και αφέσεως των όπλων αέρος-εδάφους και η ακρίβεια αυτών στην εξουδετέρωση των στόχων.

Το ιστορικό Ελληνικό Αιγαίο πέλαγος, με τα πανέμορφα νησιά του, καθένα ξεχωριστό για την δόξα του (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά κ.ά. έχουν γράψει λαμπρή για τη χώρα μας ιστορία), τόπος ιερός για όλους τους αεροπόρους μας. Ενα μνημείο πεσόντων αεροπόρων στον Άη Στράτη και η τεράστια ασπίδα με την επιγραφή ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, στο Νότιο ακρωτήρι του, θυμίζει σε όλους μια βαριά κληρονομιά. Στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου έχουν θυσιαστεί για την πατρίδα όχι μόνο σε πόλεμο αλλά και σε ειρήνη αεροπόροι, όπως ο αείμνηστος ήρωας σμηναγός Κώστας Ηλιάκης. Πιστοί στον όρκο τους, όλοι αυτοί οι ήρωες «μαζί κρατούν τα χέρια τους αιώνια σφικτά στέλνουν μακριά τα κύματα πελάγη Ελληνικά».

Καθημερινά στο Αιγαίο γίνονται δεκάδες αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας (FIR), παραβιάσεις που έχουν σκοπό την αμφισβήτηση των εθνικών μας συνόρων. Μετά από σκληρές εμπλοκές, τα τουρκικά αεροσκάφη  φεύγουν από το Αιγαίο.

Πρόσφατα, κατά την επίδειξη του F16BL52+ στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου, ο ιπτάμενος επισμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος από την 115 Π.Μ., με τους εντυπωσιακούς ελιγμούς ακριβείας των 9 Gs, κράτησε κομμένες τις ανάσες των Ελλήνων, προκαλώντας στη συνέχεια με τις από ασυρμάτου παρακάτω ευχές του για την Εθνική επέτειο, ρίγη συγκίνησης. «Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, ως συνέχεια του ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, δείχνει το σθένος και το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής. Σε αυτή μας την Εθνική επέτειο πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Χρόνια πολλά Ελλάδα». Αυτά τα ίδια λόγια εκφράζουν και το πιστεύω όλων των Ελλήνων αεροπόρων.

Τα τελευταία χρόνια οι διακρίσεις των Ελλήνων αεροπόρων σε διεθνείς συμμαχικές ασκήσεις είναι εντυπωσιακές. Πρώτοι σε αναμετρήσεις σε πραγματικά πεδία μάχης στην Αμερική (RED FLAG). Πρώτοι σε ατομικές επιδόσεις σε σχολεία όπλων τακτικής κ.ά., αποσπώντας
τα πλέον κολακευτικά σχόλια όλης της συμμαχίας. Συγκεκριμένα έχουν επιτευχθεί ιστορικές επιτυχίες της 115 Π.Μ. Στην Ισπανία, στο σχολείο προχωρημένων τακτικών της συμμαχίας σε αφέσεις όπλων αέρος – αέρος πρώτευσαν οι σμηναγοί Σωτήρης Στράλης και Σήφης Δασκαλομαρκάκης, όπου στη συνέχεια έγινε βράβευση από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης για τον τίτλο του “καλύτερου πολεμιστή”, τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι σμηναγοί Χαρίλαος Νίκου και Λουκάς Θεοχαρόπουλος. Αξιοσημείωτη είναι η αρίστευση της αποστολής της 115 Π.Μ., σε άσκηση RED FLAG στην Αμερική, όπου οι επιτυχίες κατάρριψης εχθρικών αεροπλάνων ήταν 17 προς 1 υπέρ της Ελληνικής 343 Μοίρας. Για την αντιμετώπιση της επικράτησης των ελληνικών F16 “ρίχτηκαν” στην αερομαχία, εκτός προγράμματος και τέσσερα υπερσύγχρονα αόρατα F22 της αμερικανικής αεροπορίας.

Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες και γενικά σε όλες τις πτήσεις των αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας η συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων, μηχανικοί, ελεγκτές radar, μετεωρολόγοι και άλλοι συμπληρώνουν την άριστη επιτυχία των αποστολών.

Η έμπειρη Ισραηλινή Αεροπορία τα τελευταία χρόνια κατόπιν αιτήσεως της, εκτελεί αρκετές κοινές αεροπορικές ασκήσεις, με τις πολεμικές μοίρες της 115 Π.Μ. με μεγάλη επιτυχία. Τέλος έχουν αρχίσει πρόσφατα κοινές ασκήσεις με την Αιγυπτιακή Αεροπορία, σε θαλάσσιες περιοχές των δύο χωρών, που προάγει τις γεωπολιτικές τους θέσεις.

Η μελλοντική αναβάθμιση όλων των F16, θα δώσει μεγάλη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία, να “αναχαιτίζει” την προκλητική πολιτική των γειτόνων μας, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τις άριστες επιδόσεις των Ελλήνων Αεροπόρων και το ψυχικό τους σθένος. Οι αντρειωμένοι των αιθέρων υπό την προστασία του αρχαγγέλου Μιχαήλ και της αγάπης των Ελλήνων πάντα ψηλά θα πετούν.

 

Πηγή: haniotika-nea.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018