Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Σαν σήμερα γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ…

the roots web banners 06

Σαν σήμερα γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ…
03.09.2023 | 09:35

Σαν σήμερα γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ…

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει, ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης *

Σαν σήμερα το 1974 ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ. Λίγα χρόνια αργότερα, ανέλαβε και τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σήμερα, πολλοί θα γράψουν ύμνους κι άλλοι κατάρες. Δεν μπορώ να ταυτιστώ ούτε με τους μεν, ούτε με του δε.
Ευτυχώς, στη ζωή δεν επικρατεί το άσπρο - μαύρο.

Το ΠΑΣΟΚ, ήταν το αίτημα εκείνων των καιρών. Σημάδεψε με την παρουσία του την πολιτική ζωή της χώρας. 

Αν θέλετε να καταλάβετε έστω και λίγο την εποχή, το βιβλίο των Panayis Panagiotopoulos και Vassilis Vamvakas "Το λεξικό της δεκαετίας του '80" είναι άκρως κατατοπιστικό.

Η ζωή τα έφερε έτσι που το κράτος που έφτιαξε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, να καταρρεύσει στα χέρια του γιου του. Σε συμβολικό επίπεδο, έχουμε μία πατροκτονία, αλλά αυτή είναι άλλη, μεγάλη κουβέντα.

Το ΠΑΣΟΚ το μίσησαν οι δεξιοί, αλλά και οι αριστεροί. Οι πρώτοι, γιατί κατάργησε το μονοπώλιο της εξουσίας που θεωρούσαν πως έχουν, οι δεύτεροι γιατί θεώρησαν πως διαγουμεύει το εκλογικό του σώμα, κλέβοντας τα συνθήματά τους. Αμφότεροι έχουν και δίκιο και άδικο. Αμφότεροι δεν είχαν καταλάβει το αίτημα των καιρών.

Το ΠΑΣΟΚ, μετά το 2010 "πλήρωσε το μάρμαρο" βλέποντας τα εκλογικά του ποσοστά να εξισώνονται με εκείνα του ΚΚΕ. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ, έβαλε πλάτη για να σωθεί η χώρα και αυτό η ιστορία του το πιστώνει.
Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες και τα πάθη στη χώρα μας εξάπτονται με το παραμικρό. Ο ιστορικός του μέλλοντος, με νηφαλιότητα θα κρίνει, θα ζυγίσει και θα προτείνει την αποτίμησή του.

Παρ' όλα αυτά, σε όλους τους φίλους που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ, όταν οι άλλοι, έβρισκαν "θαλπωρή και φωλιά" στο συρφετό του Σύριζα, σε αυτούς τους λίγους που σήκωσαν στους ώμους τους δυσανάλογο βάρος, σφίγγω με θέρμη το χέρι και εύχομαι χρόνια πολλά!

Υ.Γ. Κι αν καμιά φορά ασκούμε κριτική μην μας αρπάζετε από τα μούτρα. Το κάνουμε με καλή πρόθεση και, ίσως, γιατί έχουμε αυξημένες προσδοκίες.

 

* Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης ειναι, δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφραστής.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel