Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Αναβάλλεται ξανά η δημόσια μαστίγωση του σαουδάραβα μπλόγκερ

banner roots

Αναβάλλεται ξανά η δημόσια μαστίγωση του σαουδάραβα μπλόγκερ
22.01.2015 | 16:22

Αναβάλλεται ξανά η δημόσια μαστίγωση του σαουδάραβα μπλόγκερ

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Η δημόσια μαστίγωση του ακτιβιστή και μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι αναμένεται να αναβληθεί και πάλι αύριο Παρασκευή βάσει μιας ιατρικής γνωμάτευσης, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Η προγραμματισμένη μαστίγωση του Ράιφ Μπαντάουι αναμένεται να αναβληθεί την Παρασκευή, αφού μια ιατρική επιτροπή εκτίμησε (σήμερα) ότι δεν μπορεί να υποβληθεί σε νέα μαστίγωση για ιατρικούς λόγους», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.Ο Μπαντάουι, 31 ετών και δημιουργός του ιστότοπου Free Saudi Liberals, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012 με τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων, της διάπραξης αδικημάτων με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ανυπακοής στον πατέρα του—το τελευταίο συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη στη Σαουδική Αραβία.

Καταδικάστηκε πέρυσι σε 10ετή κάθειρξη, σε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου σαουδαραβικών ριάλ (230.000 ευρώ) και σε 1.000 μαστιγώσεις, οι οποίες επρόκειτο να γίνουν μέσα σε διάστημα 20 εβδομάδων. Η πρώτη φάση της τιμωρίας του εκτελέστηκε στις 9 Ιανουαρίου μετά την προσευχή της Παρασκευής μπροστά από ένα τέμενος στη Τζέντα.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναβληθεί η μαστίγωσή του για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με τη σύζυγό του και τη Διεθνή Αμνηστία.

Η σύζυγος του μπλόγκερ, η Ενσάφ Χάινταρ, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενημερώθηκε πως η υπόθεση του Μπαντάουι «έχει παραπεμφθεί από το Βασιλικό Δικαστήριο στο Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και σχεδόν ένα μήνα», γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την υποβολή έφεσης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η ιατρική επιτροπή, η οποία αποτελείται από οκτώ γιατρούς, εξέτασε τον Ράιφ Μπαντάουι σήμερα σε νοσοκομείο της Τζέντα και αποφάσισε ότι δεν είναι σε θέση να υποβληθεί σε νέα μαστίγωση.

«Όμως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζουμε αν οι σαουδαραβικές αρχές θα αγνοήσουν την ιατρική γνωμάτευση και θα διατάξουν τη συνέχιση των μαστιγώσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σάιντ Μπουμεντούχα, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Μπαντάουι.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το