Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Οριστικό τέλος στη βία θέλει να βάλει η ΕΤΑ

afoi poriazi

charitakis banner new

Οριστικό τέλος στη βία θέλει να βάλει η ΕΤΑ
25.11.2012 | 15:23

Οριστικό τέλος στη βία θέλει να βάλει η ΕΤΑ

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Οι βάσκοι αυτονομιστές της οργάνωσης ΕΤΑ, δήλωσαν το Σάββατο, ότι επιζητούν συνομιλίες με την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση, ώστε να  διαπραγματευτούν το οριστικό τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους και την παράδοση των όπλων.

 

Η βασική εφημερίδα Naiz δημοσίευσε περίληψη της δήλωσης της ΕΤΑ, με την οποία οι αυτονομιστές εμφανίζονται έτοιμοι για συνομιλίες για την επιστροφή των κρατούμενων μελών της οργάνωσης, δίνοντας τέλος στη στρατιωτική τους δομή, με πλήρη αφοπλισμό.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ανακοίνωση σε πλήρη μορφή, θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο, αν και η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν διαπραγματεύεται με την ΕΤΑ και ζητά τον αφοπλισμό και τη διάλυσή της.

Πάντως η ΕΤΑ στη δήλωσή της αναφέρει ότι θα ακούσει τις προτάσεις της γαλλικής και της ισπανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα της. Πριν από περίπου ένα χρόνο η ETA είχε ανακοινώσει το τέλος του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία, που διαρκούσε για περισσότερες από σε τέσσερις δεκαετίες, αφήνοντας πάνω από 800 νεκρούς. Στο μεσοδιάστημα όμως η ανακοίνωση του τερματισμού της ένοπλης βίας έχει παραβιαστεί.

Η οργάνωση φαίνεται ότι έχει χάσει την υποστήριξη στη Χώρα των Βάσκων και εσχάτως πλήττεται σοβαρά από μεγάλες ήττες με πολυάριθμες συλλήψεις στελεχών.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018