Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κωνσταντινούπολη: Ο Ερντογάν θέλει να χτίσει το μεγαλύτερο τζαμί

banner roots

Κωνσταντινούπολη: Ο Ερντογάν θέλει να χτίσει το μεγαλύτερο τζαμί
30.11.2012 | 13:38

Κωνσταντινούπολη: Ο Ερντογάν θέλει να χτίσει το μεγαλύτερο τζαμί

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στο θέμα της κατασκευής ενός γιγάντιου ισλαμικού τεμένους στο λόφο της Τζάμλιτζα που δεσπόζει του Βοσπόρου στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

 

 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσημου ταξιδιού του στην Ισπανία ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα μικρότερο τζαμί στην πλατεία Ταξίμ κι ένα δεύτερο, μεγαλύτερο, στο λόφο της Τζάμλιτζα.
 
Οι αντιδράσεις είναι έντονες, όχι μόνο για το «φαραωνικό» του οράματος, αλλά και διότι ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο δεν προέκυψε από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά από ένα διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το δημαρχείο του Ουσκουντάρ και την κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει την ανέγερση. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 62 σχέδια από αρχιτέκτονες και οι κριτές των δύο συμβαλλομένων μερών αποφάσισαν πως «μόνο μια συμμετοχή θα μπορούσε να εφαρμοστεί».
 
Σύμφωνα με το σχέδιο που επικράτησε, το τέμενος της Τζάμλιτζα θα είναι, αν ποτέ κατασκευαστεί, τεράστιο: θα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 30.000 πιστούς και θα καταλαμβάνει μια έκταση 15.000 τετρ. μέτρων, σχεδόν διπλάσια από την Αγία Σοφία και το ελαφρώς μικρότερό της τέμενος του Σουλτάν Αχμέτ, το γνωστό «Μπλε Τζαμί» λόγω της επικάλυψης των τοίχων με τα φημισμένα μπλε πλακίδια Ιζνίκ.

«Η ομορφιά του νέου τεμένους δεν είναι τόσο ορατή στη μακέτα, αλλά, πιστέψτε με, θα είναι πανέμορφο», είπε ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους, υπερασπιζόμενος το σχέδιο της Τζάμλιτζα, προσθέτοντας πως δεν υπήρξε διεθνής διαγωνισμός γι' αυτό διότι «οι μη μουσουλμάνοι αρχιτέκτονες ελάχιστα καταλαβαίνουν από ισλαμική αρχιτεκτονική».

Η πρόταση του Ερντογάν αποτελεί θέμα τριβής μεταξύ κεμαλικών και ισλαμιστών, καθώς αντιμετωπίζεται πάντα από την κοσμική πλευρά της τουρκικής κοινωνίας ως μια κατεξοχήν «απόδειξη» της θρυλούμενης «κρυφής ατζέντας» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) για τον εξισλαμισμό της δημόσιας ζωής.

Το ΑΚΡ είχε αποφύγει μέχρι σήμερα να αναφερθεί στο θέμα προφανώς λόγω των ευαισθησιών που το συνοδεύουν, καθότι η κατασκευή τεμένους στο Ταξίμ ήταν ένας από τους λόγους που προέβαλαν οι στρατιωτικοί που ανέτρεψαν το 1997 την κυβέρνηση του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν.
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel