Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ο ηρωικός λοχίας Αντώνης Δεληγιώργης στα πρόσωπα της χρονιάς του Guardian

banner roots

Ο ηρωικός λοχίας Αντώνης Δεληγιώργης στα πρόσωπα της χρονιάς του Guardian
24.12.2015 | 09:54

Ο ηρωικός λοχίας Αντώνης Δεληγιώργης στα πρόσωπα της χρονιάς του Guardian

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

Ο βρετανικός Guardian συμπεριλαμβάνει στις ιστορίες που ξεχώρισαν το έτος που σε λίγες ημέρες φεύγει μια πράξη ανδρείας: τον Έλληνα λοχία που εικονίζεται να βουτά στα νερά του Αιγαίου για να σώσει πρόσφυγες από πνιγμό.

Η φωτογραφία του λοχία Αντώνη Δεληγιώργη ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο ίδιος ο Αντώνης Δεληγιώργης αναπολεί με ανάμικτα συναισθήματα την ημέρα που έγινε ο ήρωας της ημέρας. Ο Έλληνας λοχίας λέει στον Guardian όταν είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που τον βασανίζουν: «Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην προσφυγική κρίση; Κάθε βράδυ στις ειδήσεις παρακολουθούμε ανθρώπους να δίνουν μάχη με τα κύματα για να κρατηθούν στη ζωή. Κάθε μέρα βλέπουμε απελπισμένους ανθρώπους, παιδιά, μωρά να προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη».

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι ο 34χρονος Έλληνας δεν αισθάνεται άνετα με τον χαρακτηρισμό του «ήρωα». Πιστεύει ότι είναι δεκάδες οι αφανείς ήρωες που σώζουν ζωές κάθε μέρα ενώ εκτυλίσσεται ένα δράμα στις ακτές της Ευρώπης. Ωστόσο, η εικόνα του Δεληγιώργη να σώζει στις ακτές της Ρόδου την Γουεγκάσι Νεμπιάτ, πρόσφυγα από την Ερυθραία, ξεχώρισε ως μια μοναδική πράξη γενναιότητας και ανδρείας. Η φωτογραφία του Έλληνα ήρωα που έκανε το γύρο του κόσμου τραβήχτηκε από τον Αργύρη Μαντίκο για το πρακτορείο AP. 

Ο Guardian θυμίζει στο αναγνωστικό του κοινό τι συνέβη εκείνη την ημέρα: «Το πρωί της 20ης Απριλίου, όταν το σκάφος στο οποίο βρισκόταν η Νεμπιάτ ανατράπηκε και διαλύθηκε μέσα σε λίγα λεπτά χτυπημένο από ξαφνική καταιγίδα, η ανιδιοτέλεια του Δεληγιώργη προκάλεσε συζητήσεις στην Ευρώπη. Μόνος του έσωσε 20 από τους 93 ανθρώπους που βρίσκονταν στο σκάφος. Η Νεμπιάτ, που με δυσκολία κρατιόταν σε έναν βράχο και δυσκολεύτηκε να την βγάλει από το νερό, ήταν από τους τελευταίους. Μία έγκυος γυναίκα και αρκετά παιδιά, από τη Συρία και την Ερυθραία, είχαν προηγηθεί. «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω», λέει ο πατέρας δύο παιδιών, σε τηλεφωνική συνέντευξη στον Guardian από την Κύπρο όπου εργάζεται τώρα. «Τι να πω; Την έσωσα γιατί έπρεπε να σωθεί», πρόσθεσε. «Η ζωή είναι δύσκολη για εκείνους και είναι δύσκολη για εμάς, αλλά είμαστε όλοι άνθρωποι και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον», καταλήγει ο Αντώνης Δεληγιώργης.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: athensvoice.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το