Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τουρκία: Θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από πέντε ελληνικά νησιά

the roots web banners 06

Τουρκία: Θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από πέντε ελληνικά νησιά
11.03.2016 | 19:53

Τουρκία: Θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από πέντε ελληνικά νησιά

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε πέντε ελληνικά νησιά, πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία.

Οι πρόσφυγες από τα νησιά θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια θα μεταφερθούν αλλού, είπε η ίδια πηγή.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα μετά τη συμφωνία.

Ο τούρκος αξιωματούχος δεν ανέφερε ποια είναι τα νησιά από τα οποία θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες.

Νωρίτερα, το Βερολίνο είχε παραδεχθεί ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα βρίσκονται εκτός της συμφωνίας με την Τουρκία.

ΕΕ και Τουρκία προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα στείλει χιλιάδες μετανάστες στην Τουρκία. Ως αντάλλαγμα, η ΕΕ θα δεχθεί τον ίδιο αριθμό σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Οι δύο πλευρές ελπίζουν να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και της 18ης Μαρτίου.

Ο τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι στόχος είναι η συμφωνία να αποθαρρύνει τους μετανάστες να διασχίσουν παράνομα τη Μεσόγειο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μειωθούν οι προσπάθειες των προσφύγων να φτάσουν μέσω της θαλάσσιας οδού στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Τουρκία διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας θα σέβεται το διεθνές δίκαιο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε Τούρκος αξιωματούχος στον Τύπο.

«Είναι σημαντικό για εμάς η συμφωνία να είναι συμβατή με το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Διεθνείς οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνουν ότι η συμφωνία επανεισδοχής θα παραβιάζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο ΟΗΕ έκρινε «παράνομο» το μέτρο προειδοποιώντας για τις «ενδεχόμενες συλλογικές κι αυθαίρετες απελάσεις».

«Χιλιάδες άνθρωποι διαπλέουν αυτήν την ώρα (το Αιγαίο Πέλαγος από την Τουρκία) με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά σε πολύ επισφαλείς συνθήκες. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με νόμιμο τρόπο» επέμεινε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Επιπλέον η τουρκική νομοθεσία θα πληροί τα περισσότερα από τα κριτήρια που θέτει ως προαπαιτούμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιτρέψει τη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη χωρίς την υποχρέωση έκδοσης βίζας, τόνισε ο αξιωματούχος.

 

Πηγή: tovima.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel