Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Γερμανικό δικαστήριο αποφασίζει ότι το διαδίκτυο είναι «βασικό δικαίωμα»
Γερμανικό δικαστήριο αποφασίζει ότι το διαδίκτυο είναι «βασικό δικαίωμα»
27.01.2013 | 11:48

Γερμανικό δικαστήριο αποφασίζει ότι το διαδίκτυο είναι «βασικό δικαίωμα»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Την απόφαση να δικαιώσει έναν πολίτη της Βαυαρίας έλαβε γερμανικό δικαστήριο, που του επιδίκασε αμοιβή επειδή είχε διακοπεί η σύνδεσή του στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικούν αποζημίωση οι πολίτες όταν οι πάροχοι internet αδυνατούν να προσφέρουν αδιάκοπη πρόσβαση στον ιστό, γιατί, όπως αποφασίστηκε, «το internet είναι ένα βασικό μέρος της ζωής μας».

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρουής έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση μετά από την ακρόαση της υπόθεσης που άνοιξε Βαυαρός άνδρας του οποίου η σύνδεση DSL του διακόπηκε για δύο μήνες το 2009. Ορμώμενος από την αποτυχία της εταιρίας να του παρέχει διαδίκτυο (καθώς και τηλέφωνο και φαξ), αξίωσε αποζημίωση 50€ για κάθε ημέρα χωρίς internet.

Η γερμανική νομοθεσία ορίζει πως η απώλεια της χρήσης βασικών αντικειμένων πρέπει να αποζημιώνεται. Προφανώς, με αυτή την απόφαση, στην συγκεκριμένη λίστα προστίθεται και η υπηρεσία του internet: «Το διαδίκτυο παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σήμερα και επηρεάζει την ιδιωτική ζωή του ατόμου με αποφασιστικό τρόπο. Επομένως, η απώλεια της χρήσης του είναι συγκρίσιμη με την απώλεια της χρήσης ενός αυτοκινήτου», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Τελικά, μπορεί η αποζημίωση να μην ήταν αυτή που περίμενε ο άνδρας – έλαβε απλώς από την εταιρία το κόστος της χρήσης του internet για το διάστημα που δεν είχε πρόσβαση σε αυτό - ωστόσο, η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Ζ.Λ. Σνάρενμπεργκερ δήλωσε πως η απόφαση ενισχύει το δικαίωμα των πολιτών στην κοινωνία της πληροφορίας, ενώ χαρακτήρισε «αστικό δικαίωμα» την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018