Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Για φόνο εκ προμελέτης κατηγορείται ο Πιστόριους

banner roots

Για φόνο εκ προμελέτης κατηγορείται ο Πιστόριους
15.02.2013 | 20:57

Για φόνο εκ προμελέτης κατηγορείται ο Πιστόριους

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.



Η απόφαση για το εάν ο 26χρονος Νοτιοαφρικανός αθλητής θα κρατηθεί μέχρι τη δίκη ή θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.

Έως τότε, θα παραμείνει προφυλακισμένος σε κελί αστυνομικού τμήματος της Πρετόριας. Οι δικηγόροι του ζήτησαν τη μεταφορά του αλλού, ωστόσο το αίτημά τους απορρίφθηκε από τον δικαστή, ο οποίος έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγο να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης.

Ο Πιστόριους αρνείται "όσο πιο έντονα γίνεται" την κατηγορία για φόνο, αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν η οικογένειά του και ο πράκτοράς του.

"Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον αθλητή ζήτησαν να αναβληθεί ως την Τρίτη η διαδικασία της αίτησης αποφυλάκισης με εγγύηση ώστε να έχουν το χρόνο να διεξαγάγουν τη δική τους έρευνα σχετικά με τις συνθήκες της τραγωδίας", υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Ο Πιστόριους "κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε να στείλει τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Ρέεβα. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας σήμερα θα πρέπει να είναι για την Ρέεβα και την οικογένειά της- ανεξάρτητα από τις συνθήκες αυτής της τρομερής, τρομερής τραγωδίας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπό κατάρρευση...


Ο 26χρονος άκουσε το επίσημο κατηγορητήριο με σκυμμένο το κεφάλι και δάκρυα στα μάτια. Ο Πιστόριους, ο οποίος φορούσε μαύρο κοστούμι και γαλάζιο πουκάμισο, έδειχνε να έχει καταρρεύσει.

Έκλαιγε καλύπτοντας το πρόσωπό του
, ενώ είχε σταθερά το βλέμμα του στο δάπεδο στη διάρκεια της ανάγνωσης του κατηγορητηρίου.

Περίπου 150 άτομα κατέκλυσαν την 50 θέσεων αίθουσα του δικαστηρίου. Ανάμεσά τους συγγενείς του Πιστόριους και πολλοί δημοσιογράφοι.

Τραγική ημέρα

Ο Πιστόριους, γνωστός παγκοσμίως ως "Blade Runner" από τα προσθετικά μέλη που φοράει από τα γόνατα και κάτω, πυροβόλησε -δια μέσου της πόρτας του μπάνιου- τέσσερις φορές την 29χρονη Ρίβα Στέενκαμπ.

Οι σφαίρες βρήκαν το νεαρό μοντέλο στο κεφάλι, το στήθος, τη λεκάνη και το χέρι, με αποτέλεσμα να εκπνεύσει επί τόπου.

Αρχικά, τα νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ατύχημα, αναφέροντας ότι το περιστατικό σημειώθηκε κατά λάθος, καθώς η 29χρονη ήθελε να κάνει έκπληξη στον αθλητή για την ημέρα των ερωτευμένων και εκείνος την πέρασε για διαρρήκτη.

Η εκδοχή αυτή ωστόσο δεν φάνηκε να ικανοποιεί τις Αρχές, οι οποίες αντιμετώπισαν από την αρχή με καχυποψία τους ισχυρισμούς του αθλητή.

Η αστυνομία της Ν. Αφρικής έκανε λόγο για προηγούμενους "οικογενειακούς καυγάδες" στην κατοικία του Πιστόριους.

Παράλληλα, υπήρξαν μαρτυρίες από γείτονες ότι άκουσαν φωνές και ουρλιαχτά περίπου την ώρα την πυροβολισμών.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, ο Πιστόριους επρόκειτο να μιλήσει σε σχολείο του Γιοχάνεσμπουργκ αυτήν την εβδομάδα για τη βία κατά των γυναικών...

Ο 26χρονος θεωρείται εθνικός ήρωας στην Νότιο Αφρική, όχι μόνο για τα μετάλλια που έχει κερδίσει στους παραολυμπιακούς αλλά και γιατί το περασμένο καλοκαίρι εισήλθε στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ως ο πρώτος αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων που συμμετέχει σε διεθνή διοργάνωση αθλητών χωρίς αναπηρία.

Επιβαρυντικά στοιχεία

Οξύθυμος, μάλλον βίαιος, με τάση προς το ποτό και γυναικάς, με αδυναμία στα μοντέλα, φαίνεται να είναι ο Όσκαρ Πιστόριους.

Το 2009 είχε κρατηθεί στο αστυνομικό τμήμα -μία νύχτα- όταν μία γυναίκα κατήγγειλε στις Αρχές ότι την τραυμάτισε στο πόδι, καθώς της επιτέθηκε με μία ξύλινη δοκό, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στο σπίτι του.

Ο διάσημος αθλητής κατηγορήθηκε τότε για επίθεση εναντίον της, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με μία προειδοποίηση, ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν μεθυσμένος.

Η νοτιοαφρικανική εφημερίδα "The Star" έγραψε για συχνές εκρήξεις θυμού του αθλητή, αναφέροντας ένα άλλο περιστατικό κατά το οποίο ο Πιστόριους είχε λογομαχήσει έντονα με άνδρα και τον είχε απειλήσει ότι θα "του σπάσει τα πόδια", επειδή νόμιζε ότι η τότε σύντροφός του διατηρεί παράλληλη σχέση μαζί του.

Ο Πιστόριους είχε επίσης πρόβλημα αλκοολισμού.

Ένα ατύχημα που είχε σε σκάφος αποδόθηκε στη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ύστερα και από τα πάρα πολλά άδεια μπουκάλια που είχαν βρεθεί στο σκάφος.

Η πρώην φίλη του Σαμάνθα Τέιλορ, με την οποία ήταν μαζί ενάμιση χρόνο, δήλωσε σε εφημερίδα της χώρας ότι "ο Οσκαρ δεν είναι αυτός που νομίζει ο κόσμος ότι είναι".

pistoriousss

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το