Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία ανοίγει νέο κύκλο αβεβαιότητας στην ευρωζώνη

banner roots

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία ανοίγει νέο κύκλο αβεβαιότητας στην ευρωζώνη
26.02.2013 | 14:24

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία ανοίγει νέο κύκλο αβεβαιότητας στην ευρωζώνη

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ιταλία, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, με το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο, να επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και τη λαϊκή ετυμηγορία να χωρίζει τη χώρα στα τρία, μεταξύ του κεντροαριστερού συνασπισμού Μπερσάνι, του κεντροδεξιού του Μπερλουσκόνι και του ανεξάρτητου Γκρίλο.

Η κεντροαριστερά, υπό την ηγεσία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, κέρδισε την πλειοψηφία της Κάτω Βουλής και διεκδίκησε τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή, που χρειάζεται προκειμένου να αναδειχτεί κυβερνών κόμμα.

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση».

Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του.

Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

«Η χώρα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση», σχολίασε ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Ο συνασπισμός του εξασφάλισε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά την πλειοψηφία των εδρών μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στη Γερουσία, την πλειοψηφία των εδρών εξασφαλίζει η κεντροδεξιά. Και το κυριότερο, δεν αναδεικνύεται με κανέναν συνδυασμό και σενάριο συνεργασίας οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Τα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων

«Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera.

«Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά» σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.

Το «μη-κόμμα» όπως αποκαλούσε τον πολιτικό του σχηματισμό ο Γκρίλο  έγινε το ισχυρότερο της Ιταλίας, γράφει η ίδια εφημερίδα καθώς το Κίνημα των 5 Αστέρων συγκέντρωσε συνολικά 8,7 εκατομμύρια ψήφους.

«Νικήτρια των εκλογών η ακυβερνησία» γράφει η εφημερίδα Il Messaggero.  

Τα σχόλια των ξένων ΜΜΕ 

Το «ιταλικό αδιέξοδο» κυριαρχεί στα έντυπα και τα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα, με κοινό παρονομαστή την ανησυχία για τις επιπτώσεις στο κλίμα για την ευρωζώνη.

Προβληματισμό, προκαλεί κυρίως η απήχηση που βρήκαν φωνές όπως του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο.

«Ρήγμα α λα ιταλικά» είναι ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφορεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation.

Με την κεντροαριστερά να πλειοψηφεί στη Βουλή αλλά χωρίς να προκύπτει πλειοψηφία στη Γερουσία - όπως γράφει η εφημερίδα - η Ιταλία «βρίσκεται για άλλη μία φορά σε εύθραυστη κατάσταση και χωρίς δυνατότητα να κυβερνηθεί».

«Η Ιταλία μπροστά στο αδιέξοδο» είναι το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Monde, η οποία σημειώνει ότι ο «μοναδικός πραγματικός νικητής είναι ο Μπέπε Γκρίλο, με την απόρριψη της πολιτικής ελίτ, τη χολερική ρητορική του εναντίον της λιτότητας και την περιφρόνηση της Ευρώπης».

Πέρα από το αδιέξοδο μεταξύ Βουλής και Γερουσίας εστιάζει η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), που βλέπει την ιταλική κάλπη να εκπέμπει ένα ξεκάθαρο «σήμα κινδύνου».

«Οι μισοί Ιταλοί ψήφισαν κόμματα που κατέβηκαν επιθετικά ως αντιευρωπαϊκά στις εκλογές», διαπιστώνει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως «αυτό εγείρει ανησυχία για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Μία «μπλοκαρισμένη ιταλική δημοκρατία» βλέπει από την πλευρά του, το Spiegel, υποστηρίζοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος να επιβεβαιωθεί «το δεύτερο χειρότερο δυνατό σενάριο, μετά την επανεκλογή Μπελουσκόνι, που δεν είναι άλλο από αυτό της ακυβερνησίας».

Κάτι τέτοιο, γράφει το περιοδικό, «θα κάνει την Ιταλία μπαλάκι των αγορών και την Ευρώπη να υποφέρει».

«Κυβερνά ο λαϊκισμός, οι φωνές και τα ψέματα» είναι η εκτίμηση της «Sueddeutsche Zeitung» (SZ) για την έκβαση των εκλογών, η οποία αναρωτιέται «πώς έγινε να νικήσουν δύο κωμικοί, ο Γκρίλο και ο Μπερλουσκόνι» και να ανταμειφθούν για τα «ψέματά» με τα οποία κατέβηκαν στις εκλογές.

«Η ιταλική κάλπη», υποστηρίζει η εφημερίδα «έχει το εξής μάθημα για όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής κρίσης: Όποιος διστάζει χάνει, όποιος προσέχει τα λόγια του τιμωρείται και τα μισόλογα πάνε χαμένα».

Το μήνυμα που άφησαν στην κάλπη οι Ιταλοί, τονίζει, είναι μάλλον το «δεν καταλάβαμε τίποτα».

Τέλος, κίνδυνο για αναζωπύρωση της ανησυχίας των αγορών για την Ευρωζώνη βλέπει από την πλευρά του ο Guardian.

«Η ακυβέρνητη Γερουσία στέλνει τριγμούς στην ευρωζώνη». Μεγάλος χαμένος - κατά την βρετανική εφημερίδα - είναι ο «ψύχραιμος και ακαδημαϊκός», Μάριο Μόντι, με το περίφημο τεχνοκρατικό του μοντέλο που υποτίθεται πως έσωσε την χώρα.


Το «φαινόμενο Γκριλουσκόνι»

Μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να «γοητεύσει» τους ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.

Ο λαϊκιστής πρώην κωμικός πόνταρε στη δυσαρέσκεια σε μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση, ψαρεύοντας ψήφους τόσο από την αριστερά , όσο και από τη δεξιά, προτείνοντας τον τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα εξασφάλισε το 25% των ψήφων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και έγινε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

«Εχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς...είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας» έγραψε στο blog του ο Μπέπε Γκρίλο.

«Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια»...
 
Ο απερχόμενος τεχνοκράτης Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχασε το στοίχημα για τη διαμόρφωση μίας μεγάλης δύναμης του ιταλικού κέντρου, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγείται περιορίσθηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ωστόσο ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι ο συνασπισμός του ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο μήνες.

Ο Προφεσόρε ευχήθηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση να τα καταφέρει καλύτερα από τη δική του, χωρίς να πετάξει τις θυσίες των Ιταλών για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας.

Οσο για τον Μπερλουσκόνι, κάνει μία θεαματική επιστροφή.

«Οσοι νόμιζαν ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν τελειωμένος, πρέπει να το ξανασκεφτούν», δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας ενώ ο Καβαλιέρε δήλωσε ότι «η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί και όλη πρέπει να κάνουμε θυσίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Ωστόσο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεκαθάρισε ότι η μόνη θυσία που δεν πρόκειται να κάνει είναι η συνεργασία του με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση των ψήφων η κεντροαριστερά υπερισχύει στην βουλή, με ποσοστό 29,54% έναντι του 29,14% της κεντροδεξιάς.

 Το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέππε Γκρίλλο, εξασφαλίζει το 25,54% των ψήφων και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,54%.

Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στην βουλή.

Σε ότι αφορά την Γερουσία  η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,6%, η κεντροδεξιά 30,67%, το κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του Μόντι 9,13%.

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, με «ανατροπή της τελευταίας στιγμής», υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών.

Καθοριστική η επικράτησή της, με μικρή διαφορά, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο. 

Η κατανομή των εδρών, βάσει του μέχρι τώρα αποτελέσματος, έχει ως εξής: 123 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 118 στην κεντροδεξιά, 53 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 19 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Η αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην Γερουσία, είναι εκατόν πενήντα οκτώ εδρών.

Νευρικότητα και ανησυχία στις αγορές 

Το πολιτικό αδιέξοδο στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης προκάλεσε, ήδη, νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και άνοιξε νέο κύκλο αβεβαιότητας στην ευρωζώνη.

Τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές αναμένεται να σημειώσουν σήμερα πτώση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters ένα «κλειδωμένο» ιταλικό κοινοβούλιο θα προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι ελπίζουν για μια ισχυρή ηγεσία που θα οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο μονοπάτι της σωτηρίας από τη βαθιά ύφεση, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το τεράστιο δημόσιο χρέος.

«Από την πλευρά των αγορών, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο και δεν βλέπω πως οι τιμές των ιταλικών ομολόγων δεν θα χάσουν έδαφος», δήλωσε ο Αλεσάντρο Τεντόρι, επικεφαλής των παγκόσμιων τιμών στην Citi.

«Φαίνεται αναπόφευκτο να μην υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η επιτυχία του Μπέπε Γκρίλο και το υψηλό ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εκλογές. Βασικά το ήμισυ της χώρας έχει κουραστεί από το παλαιό πολιτικό σύστημα και η αλλαγή θα έρθει οδυνηρά».

Με πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 263,71 μονάδες, σε ποσοστό 2,26%, και διαμορφώθηκε στις 11.398,81 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται σήμερα με το «άνοιγμα» τους τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Πηγή: tanea.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το