Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Το Λονδίνο θα πλημμυρίζει κάθε 10 χρόνια από το λιώσιμο των πάγων, διαβλέπουν κλιματολόγοι
afoi poriazi
Το Λονδίνο θα πλημμυρίζει κάθε 10 χρόνια από το λιώσιμο των πάγων, διαβλέπουν κλιματολόγοι
15.05.2013 | 15:13

Το Λονδίνο θα πλημμυρίζει κάθε 10 χρόνια από το λιώσιμο των πάγων, διαβλέπουν κλιματολόγοι

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Οι ειδικοί θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η στάθμη της θάλασσας ν’ ανέβει μέχρι και ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αν το σενάριο αυτό –που είναι το πιο απαισιόδοξο – επαληθευτεί, τότε οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει πιθανότητα μία στις 20, η στάθμη του ωκεανού γύρω από τις βρετανικές ακτές ν’ ανέβει περί το ένα μέτρο.Αυτός ο τεράστιος υδάτινος όγκος θα είναι λένε πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά από τα φράγματα στον Τάμεση, και η βρετανική πρωτεύουσα θα είναι εκτεθειμένη σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν μελέτης από επιστήμονες του ευρωπαϊκού προγράμματος Ice2sea στους οποίους περιλαμβάνονται ακαδημαϊκοί από την Βρετανική Εταιρεία Μελέτης της Ανταρκτικής και το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Καθώς σήμερα οι παγετώνες λιώνουν, το νερό που κάποτε κατακρατούσαν ρευστοποιείται και διοχετεύεται στους ποταμούς και τη θάλασσα. Ο υδάτινος όγκος των ωκεανών αυξάνεται και ήδη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει επηρεάσει ευαίσθητα οικοσυστήματα», λέει ο καθηγητής Ντέιβιντ Βάουγκχαμ από την Βρετανική Εταιρεία.

Κατά τους επιστήμονες, αν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να πραγματοποιείται με επιταχυνόμενο ρυθμό, τότε η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει και μετά το 2100 με ολέθρια αποτελέσματα καθώς τεράστια κύματα θα πλήττουν με σφοδρότητα τις παράκτιες περιοχές.

Το Λονδίνο δεν θα είναι η μόνη μεγαλούπολη που ενδεχομένως να πληγεί από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Εκτιμήσεις κλιματολόγων λένε πως και η Νέα Υόρκη, η οποία αποδείχτηκε αρκετά ευάλωτη σε κύματα ύψους τεσσάρων μέτρων, τον περασμένο Οκτώβριο όταν επλήγη από τον τυφώνα Σάντι, θα υφίσταται σημαντικές καταστροφές κάθε δύο χρόνια από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Στη Νέα Υόρκη κατά τα λεγόμενα κλιματολόγων, η στάθμη του Ατλαντικού θα ανέβει κατά ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα.

Πηγή: tanea.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018