Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τιμωρεί την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα η Τουρκία
Τιμωρεί την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα η Τουρκία
24.05.2013 | 14:25

Τιμωρεί την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα η Τουρκία

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Αυστηρούς περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα, περιλαμβάνει ο νόμος που ψηφίστηκε χθες από την τουρκική βουλή. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ποινές φυλάκισης, τσουχτερά πρόστιμα και λογοκρισία στις διαφημίσεις, καθώς και στις ταινίες / σειρές όταν αυτές περιέχουν σκηνές που προτρέπουν σε κατανάλωση αλκοολούχων.

Σε περίπτωση που κατά την αιματολογική εξέταση διαπιστωθεί ότι ένας οδηγός έχει ξεπεράσει το όριο των 0,5 γραμμαρίων αλκοόλ ανά λίτρο αίματος, θα επιβάλλεται πρόστιμο 700 λιρών (297 ευρώ) και θα αφαιρείται για έξι μήνες το δίπλωμα οδήγησης.

Για τους οδηγούς που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο, προβλέπεται 2ετή ποινή φυλάκισης, ενώ σε οδηγούς που θα αρνούνται το αλκοτέστ θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 λιρών (850 ευρώ) και θα αφαιρείται για δύο χρόνια το δίπλωμα.

Επιπλέον θα απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφήμιση αλκοολούχων, ενώ πάνω στα μπουκάλια που αλκοολούχων ποτών εγχώριας παραγωγής ή εισαγωγής θα υπάρχει επιγραφή στην οποία θα αναφέρονται οι βλαβερές συνέπειες, όπως ακριβώς ισχύει και με τα πακέτα των τσιγάρων.

Επιπρόσθετα, θα απαγορεύεται η πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομους, θα απαγορεύεται η πώληση σε χώρους περίθαλψης, σε χώρους εκπαίδευσης, σε φοιτητικές εστίες, σε χώρους αθλητικών αγώνων, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και βενζινάδικα.

Δεν θα επιτρέπεται επίσης η πώληση αλκοολούχων σε σημεία που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από σχολεία, φροντιστήρια, εστίες και χώρους λατρείας.

Τα μέτρα προβλέπουν και λογοκρισία των σκηνών σε σειρές και ταινίες που προβάλλονται στην τηλεόραση και θεωρείται ότι προτρέπουν σε κατανάλωση αλκοόλ.

Ο νέος νόμος βάζει απαγορευτικό στο κάπνισμα για τους οδηγούς και επιβάτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, κάτι που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τα ταξί.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel